Author : Cik Rose Cute | 5:10 PM | 0Total Comments |
Ada Apa Dengan Cinta??

Assalamualaikumm......

Hari ni...nak story sikit..asyik salin resepi jer...penat jari jemariku....
Kakak sebelah umah aku ni..dah bersalin..sepatutnya aku dulu....,tgk2 dia dah bersalin dapat baby boy...Kandungannya baru 36 minggu...aku yang nak masuk 38 minggu ni..tak bersalin lagi...,baby dlm perutku tak nak keluar lagi kot..seronok kat dalam.Kadang2 memang rasa nak bersalin tapi...baby ni main2 jer..sekejep sakit sekejap tak...
             **************************************************
                                         Kalau kau org 
                                                     t
                                            Bengang tak????
           ****************************************************
Tapi bengang tak bengang terpaksa lah kena tunggu.........waktunya belum tiba lagi...tak kisah la...janji baby ni sihat dalam perutku yang membesar ni...he..he...tadi check perut...nurse cakap kalau tak bersalin lagi...minggu depan datang lagi...kesian kat laki aku...wifenya tak bersalin-salin lagi..hu..hu...
     *********************************************************

                                         


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Hasil Resepi Dari Mat

Author : Cik Rose Cute | 10:34 PM | 0Total Comments |
LEMPENG BAWANG


Bahan-bahan yg Di perlukan:

  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 1/2 cawan air-atau ikut lembut
  • 2 camca besar minyak makan
  • 1 biji telur
  • 1 labu bawang besar- di dadu kecil 
  • Garam secukup rasa
Cara Membuatnya:
  1. Satukan semua bahan-bahan di atas kecuali garam,kacau rata dan tambah garam secukup rasa,bila dah ok-rehatkan adunan 10 minit.
  2. Panaskan Non-Stick Pan berukuran 8 inci,oles sedikit minyak makan dan bila panas,tuang sesenduk bancuhan lempeng tadi,ratakan dan masak dengan api perlahan hingga permukaan lempeng kelihatan kuning.
  3. Berhati-hati terbalikkan dan masak sekejap lagi hingga kekuninggan dan kelihatan sedikit garing.
  4. Angkat dan lakukan proses yg sama untuk baki bancuhan-buat hingga siap,hidangkan bersama kuah kari,sambal tumis atau sos kegemaran anda...

*****************************************************************************
LEMPENG PISANG

Bahan-bahan:
  • 250gm pisang - di lecek halus
  • 200ml susu segar - Guna 100ml susu sejat t 100ml air.
  • 1 cawan quaker oat
  • 3/4 camca teh baking powder
  • Sedikit gula - jika perlu
  • Garam secukup rasa
  • Madu- untuk hiasan
  • Mentega-untuk hiasan
Cara Membuatnya:
  1. Satukan semua bahan2 di atas kecuali madu,mentega dan garam.Kacau rata dan masukkan garam secukup rasa.Rehatkan bancuhan tadi selama 5 minit(Tujuan biar ianya menjadi pekat sedikit)
  2. Lenser kuali Non-Stick Pan dengan sedikit minyak dan sapu di atas kuali,panaskan dengan api sederhana.
  3. Sendukkan bancuhan tadi ke dlm kuali dan leper-leperkan sedikit.Tutup permukaannya selepas 1-2 minit,buka dan jika permukaan kelihatan berlubang2,boleh terbalikkan lempeng,masak sekejap lagi,angkat dan buat kaedah yang sama untuk baki bancuhan.
  4. Hidangkan bersama mentega dan madu.
*********************************************************************************
BEBOLA UBI GORENG

Bahan-bahan:
  • Ubi kayu secukupnya
  • Kelapa parut putih-gunakan kelapa sedikit muda
  • Sedikit gula halus
  • Bancuhan tepung untuk menggoreng (tepung gandum 3/4 cawan t sedikit garam t 1 cawan air t sedikit pewarna kuning,gaul sebati hingga tidak berbintil-bintil @ bancuhan tepung beras seperti menggoreng pisang)
  • Sambal kicap
Cara Membuatnya:
  1. Ubi kayu di kerat-kerat kupas kulitnya,cuci dan belah-belah,rebus bersama sedikit garam hingga empuk.Toskan dan letak dalam bekas.Campur sedikit gula (anggaran 1 sudu camca teh)dan juga kelapa parut putih.Lenyek atau tumbuk perlahan menggunakan anak lesung batu hingga hancur dan semua bergaul rata.(kalau taknak goreng dgn tepung,boleh alihkan ke dlm loyang,tekan-tekan hingga padat,potong dan hidangkan.
  2. Kemudian buatkan bentuk bebola,buat sehingga siap.
  3. Celup dalam bancuhan tepung dan goreng terendam hingga kuning keemasan.
  4. Angkat dan toskan minyaknya di atas paper towel.Hidangkan bersama sambal kicap untuk minum petang atau pun sarapan pagi.
**********************************************************************************
CUCUR UDANG TEMBAM

Bahan-bahan:
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan besar Instant Yest (Mauripan)
  • 1 3/4 cawan air - Yg ni kurang lebih,tapi mat sukat dekat-dekat 2 cawan air dia..
  • 1 mangkuk taugeh - Mangkuk sup kecil
  • 5 pokok kuchai - cuci dan kerat-kerat
  • 1 pokok daun bawang - hiris
  • 1/3 camca teh serbuk kunyit
  • 1 camca teh garam
  • 20 ekor udang sederhana besar,cuci bersih,tos dan lap kering-kering dengan paper towel.
Cara Membuatnya:
  1. Dalam satu bekas,masukkan tepung,serbuk kunyit,Instant Yeast,garam dan kacau rata..
  2. Tuang air sedikit demi sedikit sehingga mendapat adunan yg tidak terlalu cair atau pekat.(Sukatan kurang lebih 1 3/4 cawan atau lebih sedikit.
  3. Masukkan taugeh,daun kuchai dan daun bawang,gaul rata dan perap 30 minit.
Untuk cucur udang Tembam
  1. Panaskan minyak untuk goreng terendam.Panaskan senduk mungkin bersaiz sederhana selama 1 minit dalam minyak panas.Sendukkan bancuhan cucur udang tadi ke dalam panas 3/4 penuh.
  2. Lingkarkan dengan seekor udang dan rendam dalam minyak panas.Biar mengeras sedikit dan tanggalkan dari senduk(Gunakan sudip tajam untuk menanggalkan cucur udang tadi)
  3. Ulangi proses membuat sehingga selesai.Goreng hingga kuning keemasan.
  4. Angkat cucur yang telah masak,toskan dan letakkan atas paper towel.Boleh hidangkan bersama sos lada..
Bahan Sos Lada:
  • 5 biji cili merah
  • 1/3 cawan gula pasir
  • 1/4 cawan cuka
  • 3 ulas bawang putih
  • 1/4 camca teh garam
Cara Membuat sos:
  1. Kisar cili dan bawang putih hingga halus,tuang ke dlm periuk.
  2. masukkan gula dan garam,masak dengan api perlahan hingga pekat.Tuang cuka,kacau dan masak lagi hingga menjadi sederhana pekat.
  3. Sejukkan..


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Ikan Singgang-Resepi dari Mat

Author : Cik Rose Cute | 9:40 PM | 0Total Comments |
Bahan-bahannya:
#
#
#

  • Ikan (tak kisah ikan apa-apa pun..)
  • 1 biji tomato-di belah 6
  • 2 batang serai- di titik
  • 1 genggam daun selasih
  • 3 keping asam gelugur.
  • Air secukupnya
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 1 kiub pati ikan bilis "maggi"(optional)
#
#
#
Cara membuatnya:
  1. Panaskan sedikit minyak di dlm periuk,tumis bahan tumbuk halus bersama serai titik,hingga harum.Tuang air secukupnya dan masukkan asam gelugur serta kiub ikan bilis dan biarkan mendidih.
  2. Masukkan ikan dan perasakan dengan garam secukup rasa  serta sedikit gula.
  3. Akhir sekali masukkan tomato,daun selasih dan masak sekejap.Rasa dan jika ok boleh matikan api.
  4. Hidangkan segera bersama nasi putih dan ulam-ulaman...


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

ROTI SARDIN GULUNG

Author : Cik Rose Cute | 2:52 PM | 0Total Comments |
Bahan-bahan:

  • 8 keping roti putih
  • 2 biji telur-di pukul sedikit
  • 1 cawan serbuk roti-warna oren
Bahan INTI sardin:
  • 1 tin sedang sardin
  • 1 biji bawang besar- di dadu
  • 2 ulas bawang putih-di cincang
  • 1 cm halia-cincang halus
  • 1 camca besar cili kisar
  • 1 camca sos cili
  • 1 camca teh kicap cair
  • 1 biji limau kasturi-ambil jusnya
  • 1 pokok daun bawang-hiris halus
Cara Membuatnya:
  1. UNTUK INTI:Panaskan sedikit minyak dalam kuali,tumis bawang besar,bawang putih dan haliahingga harum.Masukkan cili kisar dan cili sos kacau rata dan masukkan sardin,kacau rata tambah kicap cair-masak hingga kering.
  2. Akhir sekali masukkan jus limau kasturi dan hirisan daun bawang,kacau rata dan matikan api.Biarkan sejuk sebelum di gunakan.
Cara Membuatnya:
  1. UNTUK ROTI SARDIN:Ambil 1 keping roti putih,canai hingga leper isikan 1 camca besar inti,ratakan dan guling seperti Swissroll.Sapukan telur pada hujung roti dan gulung terus hingga melekat.Kemaskan dan susun di dlm bekas .(Buat kaedah sama pada baki roti dan inti.
  2. Panaskan minyak pada suhu sederhana untuk goreng terendam.Golek roti sardine gulung tadi dulu dengan telur,kemudian golekkan dengan serbuk roti,rata dan goreng hingga kuning keemasan.
  3. Angkat dan toskan atas paper towel.Buat hingga siap.
  4. Hidangkan bersama sos kegemaran anda,


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

BISKUT GERMAN @ DEUTSHE KEKSE ( DARI RESEPI UNCLE MAT )

Author : Cik Rose Cute | 2:34 PM | 0Total Comments |
Nak try ler buat biskut ni...cam best jer..lepas pantang nanti boleh try...Sekrg tak boleh la..perut tgh sarat ni...he..he..


Bahan-bahannya:

  • 125gm mentega berkualiti tinggi (marjerin Planta)
  • 125gm tepung kentang @ tepung gandum
  • 80gm tepung halus (Superfined/hongkong)
  • 40gm gula aising-di ayak
  • Secubit garam (resepi asal tak letak )
Kaedah Penyedian:
  1. Satukan tepung kentang @ tepung gandum dan tepung halus-ayak dan ketepikan.Putar mentega dengan gula aising hingga sebati.Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut.
  2. Ambil sedikit adunan,kemudian bulat-bulatkan dan susun atas dulang pembakar.Tekan hujung garfu di atas bebola tadi hingga sedikit leper dan membentuk corak.Buat hingga siap.
  3. Bakar dalam ketuhar yang telah di panaskan terlebih dahulu pada suhu 170 darjah,selama 15 minit(Mat tambah lagi 5 minit untuk mendapatkan biskut yang garing).
  4. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum di simpan dalam bekas kedap udara.

BISKUT KELAPA(DARI RESEPI MAT)

Bahan-bahan:
  • 225gm tepung jagung(corn strarch)"brown & polson"
  • 150 gm tepung gaandum
  • 1/2 camca teh baking powder (di satukan dan di ayak)
  • 95gm gula aising
  • 75 gm kelapa kering-di kisar halus
  • 25gm serbuk badam
  • 1 biji telur gred A
  • 1/2 camca teh esen vanilla
  • 200gm mentega atau secukupnya.
Cara menyediakan:
  1. Serbuk badam dan kelapa yang di kisar halus tadi di gaul bersama-sama tepung yang telah di ayak-ke tepikan.
  2. Dalam Mixing Bowl,masukkan telur,gula aising dan esen vanilla,pukul hingga menjadi krim.Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis.Peringkat ini adunan akan menjadi serbuk roti.
  3. Perlahankan speed dan masukkan mentega sedikit demi sedikit ke dalam adunan tadi hingga adunan bertukar menjadi doh yang lembut dan boleh di canai.Keluarkan doh dari Mixer bulat-bulatkan dan tutup dengan tuala lembab.
  4. Bahagikan doh tadi kepada 3 bahagian.Ambil satu bahagian dan canai di antara dua helai plastik menggunakan torak (alat pengelek )setebal 1/2 cm,terap ikut acuan kegemaran dan alihkan ke dulang pembakar.Buat hingga siap.
  5. Sapu kuning telur,hias ceri potong dan tabur sedikit kelapa kering.Bakar pada suhu 175 darjah selama 15-20 minit.Bergantung pada jenis oven anda.
  6. Angkat dan alihkan biskut atas jaringan.Sejukkan sebelum di simpan ke dalam bekas kedap udara.
BAHAN HIASAN:
  • Kuning Telur-Untuk di sapu
  • Hirisan Ceri-Untuk hiasan
  • Kelapa kering-untuk hiasan.


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

NASI 3 WARNA (DARI BLOG KAK ZANA FAHMI)

Author : Cik Rose Cute | 11:38 AM | 0Total Comments |
Mari kita mencubanya...


Bahan-bahan (4-6 orang)

  • 3 cawan beras (beras basmathi pun boleh)
  • 3 cawan air
  • Pewarna merah,hijau,kuning dan secubit garam
  • 1 ketul stok ayam (knorr @ maggie)
  • Beberapa helai daun pandan
  • 2 sudu makan marjerin
  • 1 labu bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
Cara-cara:
  1. Cucu beras dan toskan
  2. Blend bawang besar,bawang putih dan halia
  3. Panaskan periuk dan masukkan marjerin hingga cair
  4. Tumiskan bahan yang telah di blend hingga naik baunya.
  5. Masukkan 3 cawan air,stok ayam @ maggie,garam dan daun pandan (takde daun pandan gantikan serai pun tak per)
  6. Masukkan beras dan masak hingga nasi kering.
  7. Setelah nasi kering,buatkan lubang dengan belakang sudu pada 3 bahagian yg berbeza dan masukkan sedikit ketiga-tiga pewarna ke dalam lubang yang berbeza.
  8. Biarkan hingga nasi masak
  9. Kacau nasi setelah betul2 masak.


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

PETUA SELEPAS BERSALIN

Author : Cik Rose Cute | 11:14 AM | 0Total Comments |
LUKA BERSALIN


Bagi ibu-ibu yang baru bersalin,petua untuk menyembuhkan luka dengan cepat seperti berikut:

  1. Rebus segenggam daun jambu batu muda sehingga mendidih.Apabila suam,gunakan air ini untuk mencuci di bahagian sulit.Lakukan dua atau tiga kali sehari hingga luka sembuh.
  2. Ikan haruan di potong dan di cuci bersih.Rebuss bersama halia,beberapa biji lada hitam dan sedikit garam makan bersama nasi atau di buat sup.
  3. Rebus gamat dengan air yang banyak hingga mendidih.Sejukkan dan minum airnya atau sapukan di tempat luka.
  4. Campurkan biji kani,halia,akar kayu dengan air.Rebus kesemua bahan tadi sehingga mendidih.Dalam keadaan panas(suam),minum air rebusan tersebut setiap hari.
  5. Minumlah air rebusan daun pegaga setiap hari.Selain daripada di rebus,daun pegaga juga boleh di buat ulam.Makanlah bersama garam dan lada hitam yang di tumbuk halus.


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Author : Cik Rose Cute | 2:02 PM | 0Total Comments |
ADA APA DENGAN CINTA ? ?

Cinta kepada Allah lebih afdal.....,selain cinta kepada suami anda yg tersayang....cinta banyak membawa kita ke arah maksiat..kalau golongan remaja...pula..cinta remajalah yang paling best sanggup memberi apa saja kasih sayang untuk memadu kasih.Ada yang terlanjur...mengandung..dan membuang anak merata-rata tempat.Sekarang sudah jarang kita dengar baby yang orang jumpa merata tempat..betul tak???kalau tak jam 8.00pm mesti ada cerita baby kena buang.
Ni bukan nak cerita baby kena buang...ni nak cerita pasal CINTA.
Bak lagu XPDC..liriknya C.I.N.T.A..Pernah dengar tak?


C-cinta ku yang satu...
I-impian yang nyata..
N-nikmat yang berbeza..
T-tanpa kau dan aku
A-antara kau dan aku...


Begitulah bunyi liriknya kalau tak silap aku....lagu ni memang kegilaaan remaja..pada zaman 70 an...Aku pun suka jugak lagu ni...sampai sekarang...he..3


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

BISKUT KACANG MASIN RANGGUP IDAMAN HATI

Author : Cik Rose Cute | 9:04 PM | 0Total Comments |
Ni pun dari majalah keluarga...jangan marah ye...


Bahan-bahan:

  • 83gm mentega
  • 125gm gula perang
  • 1/2 sudu teh esen vanilla
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 biji telur
  • 250gm tepung kek
  • 1/2 sudu teh serbuk penaik
  • 167gm kacang tanah masin.
Cara-cara membuat:
  1. Pukul mentega bersama gula perang dan garam
  2. Masukkan telur dan esen vanilla
  3. Masukkan tepung kek dan serbuk penaik ke dalam adunan
  4. Akhir sekali masukkan kacang tanah masin.
  5. Bentukkan dan bakar pada suhu 180 darjah atau sehingga masak.


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

BISKUT COKLAT BADAM DESTINASI CINTA

Author : Cik Rose Cute | 8:57 PM | 0Total Comments |
Ni pun resepi dari majalah keluarga.


Bahan-bahan:

  • 138gm mentega
  • 55gm gula aising
  • 1 biji telur kuning
  • 60 gm badam kisar
  • 230gm tepung kek
  • 230gm coklat urai
Cara-cara membuatnya:
  1. Pukul mentega bersama gula aising sehingga kembang.
  2. Masukkan kuning telur dan pukul sehingga sebati.Masukkan tepung kek ke dalam adunan.
  3. Akhir sekali masukkan badam kisar dan bentukkan.
  4. Taburkan coklat urai dan bakar pada suhu 180 darjah atau sehingga masak.


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

BISKUT COKLAT RATU HATIKU

Author : Cik Rose Cute | 8:51 PM | 0Total Comments |
Aku ambik resepi ni dalam majalah keluarga,anak sulongku yg tunjuk...Ibu kenapa tak buat biskut ni...?cam sedap jer...aku cakap gan dia...sekrg ibu tak boleh buat..sebab ibu tak larat ni...perut dah besar...tunggu hari jer..Lain kali ibu buat.Anak aku yg perempuan ni..memang hantu coklat pantang ada coklat memang dia suka...ni aku kena salin resepinya..siap ambik gambar lagi..walau pun gambarnya tak berapa cantik.


Bahan-bahan:

  • 100gm mentega
  • 65gm gula aising
  • 50gm susu cair
  • 120gm tepung roti
  • 10gm serbuk koko
  • secubit garam.
Cara-cara Membuatnya:
  1. Pukul mentega bersama gula aising dan garam sehingga kembang.
  2. Masukkan susu cair,tepung roti dan adunan.Kacau sehingga sebati.
  3. Terapkan doh sederhana tebal dengan acuan mengikut corak yang di kehendaki.Bakar selama 15 minit pada suhu 180 darjah sehingga masak.


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

KASTARD JAGUNG BERKUAH

Author : Cik Rose Cute | 12:48 PM | 0Total Comments |
Emmm..sedapnya..ni resepi aku ambik dari blog..lupa la pulak...biasa la..umur dah meningkat ni...,nak try buat nanti ni..bila habis pantang nanti...


Bahan2 untuk Kastard:

  • 1 cawan tepung kastard
  • 4 cawan air
  • 1 sudu besar serbuk agar2
  • 2 sudu besar gula
  • 1/2 tin jagung kremar.
Cara-caranya:
  1. Masak agar2 dengan air sampai hancur,masukkan tepung kastard (bancuh dengan sedikit air)gula dan jagung.
  2. Masak atas api yg sederhana dan terus mengacau sampai adunan pekat dan berkilat.
  3. Tuangkan dalam acu atau loyang dan biarkan sejuk sebentar,sebelum di sejukkan di dalam peti ais.
Bahan2 untuk kuah:
  • 1 tin susu cair
  • 2 gelas air
  • 6 sudu besar gula pasir
  • 1 tin fruit coctail atau longan.
  • 1/2 tin jagung biji
Cara-caranya:
  1. Masak susu,air dan gula dengan api perlahan sampai mendidih.
  2. Biarkan sejuk,masukkan dalam peti ais supaya sedap di makan bila sejuk.
  3. Untuk menghidang,masukkan kuah dalam mangkuk besar,masukkan fruit coctail atau longan dan jagung.
  4. Kemudian masukkan kastard yang telah di sejukkan di dalam peti ais.


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

MEE GORENG

Author : Cik Rose Cute | 12:33 PM | 0Total Comments |
Bahan-bahan:

  • Mee kuning-satu bungkus
  • 4 ulas bawang putih-di kisar
  • 2 ulas bawang merah- di kisar
  • Cili kering-di kisar
  • Udang kering-di kisar
  • Garam and gula secukup rasa
  • Cili sos
  • Tauge
  • Fishball
  • Daging-Di hiris nipis2
  • Sayur sawi
  • Tomato buah
  • Carrot -jika suka
  • Telur di goreng hancur.
Cara-cara Membuatnya:
  1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yg di kisar hingga garing dan harum.
  2. Masukkan daging,fishball,udang dan sos cili masak hingga daging empuk.
  3. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
  4. Masukkan tomato buah,carrot,telur,tauhu dan mee kuning,kacau rata dan mesra.
  5. Akhir sekali masukkan sawi dan taugeh.Kacau rata dan balik-balikkan mee sehingga sebati semua.
  6. Boleh di hidangkan dengan hirisan timun,limau kasturi,untuk menambahkan masamnya.


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

BELANJAWAN UNTUK BULAN MAC

Author : Cik Rose Cute | 12:21 PM | 0Total Comments |
Ada apa dengan cinta??

Tak lama lagi nak masuk bulan mac..,Dalam bulan mac banyak perkara indah...nak tahu????
  • My birthday
  • Birthday anak keduaku(Haziq Hanif)
  • Mungkin aku tengah berpantang masa tu...(camna nak maman kek birthday aku ni...ada jawapan?)
Orang dalam pantang boleh makan kek ke?Itu soalan bodoh ker?Aku baru berhajat nak makan kek perisa Blue berry...hari tu ada jiran bagi rasa kek perisa tu emmm sedap!!!tak cukup rasanya..tu yang plan nak beli bila birthday aku dengan anak aku...camna erk...
Yang sebenarnya aku bukan nak karang pasal kek birthday..ni ha...untuk belanjawan bulan mac ni...
  1. Rumah-Rm 650.00
  2. Kereta-Rm 350.00 (kereta ni..bulan ni last bayar )
  3. Bil air-zero
  4. Bil api-Rm 73.09 (campur bulan lepas punya tak tahu la..berapa,bil bulan ni tak sampai lagi)
  5. Astro-Rm 84.00
  6. Bil tel-Rm 79.05
  7. Sekolah Sahira-Rm 155.00 (sekali transport sekolah)
  8. Penapis air-Rm 100.00
  9. Susu Haziq-Rm 60.00
  10. Pampers Haziq-Rm 60.00
  11. Hutang-Rm 300.00 (Dengan Abang Ipar pasal rotex hari itu)
  12. Belanjawan Dapur-Rm 300.00
Anggaran semua dalam-Total: Rm 2274.23 tu belum campur dengan bil api bulan ni lagi...




Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

PAU PANDAN ( CHEF ZAM )

Author : Cik Rose Cute | 10:26 AM | 0Total Comments |
Bahan-bahan yg di perlukan:

  • 500gm tepung khas pau atau tepung Hongkong
  • 1/2 sudu kecil serbuk penaik
  • 1/2 sudu kecil garam halus
  • 1 sudu besar gula
  • 6gm yis
  • 2 sudu besar lemak sayuran
  • 250ml air suam
  • 1 sudu kecil pandan emulco
  • 1/2 sudu kecil pewarna hijau
  • Daun pandan-untuk lapik di bawah pau
Cara-cara:
  1. Campurkan ke semua bahan kering ke dalam sebuah mangkuk dan masukkan air suam,sedikit demi sedikit sambil di uli hingga doh menjadi kenyel serta tidak melekit di jari.
  2. Bahagikan doh menjadi 2 bahagian dan uli lagi sehingga benar2 licin
  3. Rehatkan doh di dlm 2 biji mangkuk dan tutupkan dengan tuala basah sehingga doh naik 2 kali ganda dari saiz asal (30-1 jam)
  4. Tumbukkan doh untuk mengeluarkan gas yg terperangkap dan uli lagi selama 5 minit.
  5. Bahagikan doh menjadi doh dan pastikan intinya tidak bocor.Letakkan sekeping kertas minyak kecil di bawah setiap doh sebagai alasnya.(daun pandan pun boleh)dan rehatkan doh selama 30 minit lagi sebelum di kukus.
  6. Di kukus selama 10 minit sahaja...
INTI KELAPA:
  • 200gm kelapa parut
  • 2 ketul gula melaka
  • 50gm gula pasir
  • 1 gelas air.sedikit garam
  • 1 helai daun pandan- di simpul
Cara-caranya:
  1. Masak gula melaka dan daun pandan dengan air dan biarkan cair
  2. Campurkan dengan gula pasir dan sedikit garam
  3. Kemudian tapis dan masukkan pula ke dalam kuali.
  4. Akhir sekali masukkan kelapa parut dan gaul rata sehingga kering.


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

MEE KARI

Author : Cik Rose Cute | 10:07 AM | 0Total Comments |
Bahan-bahan:

  • 8 ulas bawang merah-di hiris
  • 4 ulas bawang putih-di hiris
  • 10 tangkai cili kering- di kisar
  • 1 cawan udang kering-di rendam and di kisar
  • 1 cawan rempah kari daging (babas pun boleh)
  • 1 biji kelapa santan
  • 2 inci halia-di titik
  • 2 inci lengkuas- di titik
  • 2 batang serai -di titik
  • 3 keping asam keping
  • Garam dan gula secukupnya
  • 1/2 kg daging(batang pinang)
  • 10 ekor udang- besar2
  • Fish ball
  • kerang
  • Tauhu sponge yang sudah di goreng.
Cara-cara Membuatnya:
  1. TUMIS BAHAN YG DI KISAR HINGGA GARING DAN NAIK BAU.
  2. MASUKKAN REMPAH KARI DAGING YG TELAH DI BANCUH DENGAN AIR,HALIA,LENGKUAS DAN SERAI.
  3. mASUKKAN AIR DAN BIARKAN IA MENDIDIH
  4. MASUKKAN DAGING DAN BIAR HINGGA DAGING EMPUK(JIKA TIDAK PAKAI DAGING BATANG PINANG REBUS DAGING TERLEBIH DAHULU DAN MASUKKAN DENGAN AIR REBUSAN SEKALI)
  5. KEMUDIAN MASUKKAN SANTAN DAN ASAM KEPING DAN BIARKAN HINGGA MERENIH.
  6. MASUKKAN UDANG,KERANG DAN FISHBALL,MASUKKAN GARAM DAN GULA SECUKUP RASA.
  7. AKHIR SEKALI MASUKKAN TAUHU SPONGE.
Bahan2 yang di makan bersama:
  • Mee kuning
  • Timun di hiris halus
  • Tauge
  • Telur rebus-telur puyuh @ telur ayam-di belah dua atau empat
  • Daun sup and daun bawang-di hiris halus
  • Bawang goreng
  • Limau kasturi
Selamat Mencuba...


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Kandunganku 37 Minggu..

Author : Cik Rose Cute | 9:41 AM | 0Total Comments |
Pejam celik-pejam celik...kandunganku hari ini dah masuk 37 minggu...kakiku dah mula membengkak...tidur malam pun tak lena....Aku melihat suamiku..lena tidur siap berdengkur lagi...Lelaki...mana dia tahu sengsara wanita mengandung...Dua,tiga hari ni...perutku asyik memulas cam nak terberak...jer..dengan sakit belakang,peha macam nak sengugut pun ada....Bagiku yang mengandung anak yang ke tiga..itu perkara biasa...normal bagi Ibu mengandung.Tanda-tanda nak bersalin rasanya tak lagi...
Sebab ku merasakan perutku belum turun ke bawah lagi...,kalau nak bersalin perut kat atas tu rasa kosong...sebab kepala baby dah turun kebawah memasuki saluran.Buat masa ni belum lagi...tunggu jer la...
Aku pantang sendiri jer..mak mertuaku tak dapat datang...tak per ler...aku dah ada pengalaman...,jangan anak-anakku buat hal sudah..gila meroyan pulak aku nanti.Kalau tak arwah Ibuku yang datang..tapi Ibuku dah tiada di dunia...ni.(Al-Fatihah) semoga rohnya di cucuri rahmat ke atasnya.
Suamiku dah mula risau siapa yang akan masak untuknya....Takkanlah aku kot...,sebagai suami harus pandai jugak berdikari...jangan harapkan emaknya sajer...nanti kalau diaorg dah tiada...kita jugak yg kena buat sendiri....,suami aku mengharapkan emaknya datang...tapi emaknya tak dapat datang..elok jugak kesian orang tua tu...dah tak larat nak dukung baby..Mak mertua aku selalu sakit tangan dan kebas  bila lepas buat kerja...sakit lutut la..biasa ler orang dah berumur...


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

ROTI SOSEJ

Author : Cik Rose Cute | 1:40 PM | 0Total Comments |
Bahan-bahan (untuk 4 orang):

  • 8 keping roti tawar(gardenia @ apa2 jenis roti) Di buang tepinya.
  • 8 sosej ayam @ daging
  • 1 biji telur-di pukul sedikit
  • Secubit garam
  • Sedikit serbuk lada sulah.
  • Breadrumbs (serbuk roti) secukupnya
  • Minyak untuk menggoreng
Cara-cara:
  1. Gelek roti hingga nipis/leper.
  2. Balut sosej dengan roti yang leper tadi...Gulungkan..
  3. Potong lebihan sosej yg lebih di tepi roti supaya nampak kemas dan cantik.
  4. Masukkan garam & serbuk lada sulah dalam telur.Celupkan gulungan roti tadi ke dlm telur.
  5. Salut @ golek-golekkan roti yang di celup dengan telur ke dalam breadcrumbc.
  6. Goreng gulungan roti tadi ke dlm minyak yg panas hingga kuning ke emasan.
  7. Dah siap...enak di makan bercicah sos & mayonis.


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

RICH CHOC PUDING

Author : Cik Rose Cute | 1:29 PM | 0Total Comments |
Bahan-bahan-(1 loyang sederhana besar)

  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 1 cawan gula 
  • 1/2 cawan susu tepung
  • 1/2 sudu teh garam
  • 4 1/4 cawan air
  • 4 sudu besar tepung jagung
  • 1/2 sudu esen vanilla
  • 3 sudu besar butter
  • 1 paket serbuk agar-agar(10-11gram)
Cara-cara:

  1. Campurkan semua bahan2 kecuali butter dan kacau selalu sehingga mendidih.
  2. Masukkan butter,kacau hingga pekat,angkat dan masukkan ke dalam loyang atau acuan yang anda sukai.
  3. Basahkan dulu acuan sebelum memasukkan puding,apabila sudah beku insya Allah senang nak keluarkan puding tersebut.


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

PENGAT NANGKA BERSUSU

Author : Cik Rose Cute | 1:19 PM | 0Total Comments |
Bahan-bahan:

  • 500gm nangka
  • 1 liter santan pekat
  • 200ml air
  • 1/2 sudu teh garam
  • 200gm sagu
  • 2 helai daun pandan
Cara membuatnya:
  1. Masak santan pekat,daun pandan dan sedikit air sehingga sedikit mendidih.
  2. Kemudian masukkan garam dan gula...tunggu sebentar sehingga gula hancur.
  3. Kemudian masukkan sagu dan biarkan sagu kembang...,sedia untuk di hidangkan.


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ