15 February 2011

KEK CORROT BERKRIM KEJU

Bahan A:

  • 4 biji telur gread A
  • 3/4 cawan minyak jagung
  • 280gm gula halus
Bahan B:
  • 250gm tepung gandum
  • 3/4 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1 1/2 sudu kecil baking powder
Bahan C:
  • 400gm carrot - labu pun boleh
  • 80gm Walnut -badam cincang pun boleh
Cara Membuatnya:
  1. Pukul telur hingga pekat,masukkan gula dan pukul lagi hingga kembang.Masukkan minyak dan pukul rata.
  2. Masukkan bahan B ke dalam bahan A dan gaul rata.Akhir sekali,masukkan bahan C campurkan sehingga sebati.
  3. Masukkan dalam acuan 9 inci dan bakar selama 50 hingga 60 minit suhu 170 darjah
  4. Sejukkan dan hiaskan dengan krim keju.
KRIM KEJU
Bahan2:
  • 125gm cream chese.
  • 100gm mentega
  • 150gm gula icing
  • 1 sudu besar pati oren (sunquik pun boleh )
Cara Membuatnya:
  1. Pukul keju hingga kembang dan masukkan mentega,gula dan oren dan pukul hingga sebati,bolehlah di hias di atas kek.

No comments:

Post a Comment

●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
terima kasih kerana korang Ikhlas Memberi Komen...Lambat Atau Cepat...Cik Rose Akan terjah blog Korang...
Semoga kita sama - sama ikhlas berkawan di alam maya Bersama mahabbah cintaNYA
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
"⎝⓿⏝⓿⎠JAZAKUMULLAH"⎝⓿⏝⓿⎠