Bahan-bahan;
- 1-1/2 cawan tepung gandum,ayak bersama 1 sudu baking powder
- 1/2 cawan gula kastor
- 2 biji telur
- 2 biji pisang masak di lecek/ dikisar 1/2 cawan pisang lecek/ kisar
- 2 sudu teh minyak jagung
- 1/2 sudu teh susu
Cara Penyediaan;
- Panaskan kukusan
- Pukul telur dan gula hingga kembang dan warna pucat,masukkan minyak jagung,susu dan pisang.Kacau atau putar hingga sebati.
- Masukkan tepung yang telah di ayak bersama baking powder.Kacau perlahan-lahan hingga adunan sebati.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah di gris dengan minyak atau marjerin.Masukkan ke dalam kukusan dan kukus hingga masak anggaran selama 15 minit.Uji dengan cucukan lidi untuk memastikan kek masak
- Setelah masak,biarkan sejuk pada suhu bilik sebelum di keluarkan dari loyang.
Nota;Jangan buka penutup kukusan semasa memasak (anggaran 15 minit) untuk masalah kek menjadi bantat.
Kek Marble Milo
Bahan-bahan;
- 250g mentega
- 1-1/2 cawan tepung
- 1 cawan gula kastor
- 1sudu teh serbuk penaik
- 3 biji telur
- Sedikit esen vanila
- 3 sudu besar serbuk milo-Campur sedikit air dan di jadikan pes
Cara penyediaan;
- Putar mentega dan gula dengan menggunakan elektrik mixer sehingga putih.
- Masukkan telur satu persatu dan esen vanila.Putar hingga kembang.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit.Kacau dengan senduk kayu pun boleh juga.
- Ambil sebahagian dari adunan tadi,campurkan dengan pes milo tadi
- Tuang ke dalam dulang pembakar secara berselang seli.Bakar selama 50 minit.
Admins, hello! here are having problems with your site. malware warning Write me. icq 67446567456
ReplyDelete