Bahan-bahan;
- 5 biji telur(pukul sekejap
- 400gm biskut marie-di patah-patahkan(chetam guna perasa kopi)
- 1 cawan gula(boleh di kurangkan)
- 1/2 cawan serbuk koko (di ayak)
- 1 tin susu cair
- 3 hingga 4 sudu butter
Cara membuatnya:
- Sediakan kuali.Masukkan susu cair,gula dan serbuk koko.Nyalakan api,kacau sehingga serbuk koko bergaul rata dengan susu dan gula.
- Apabila dah mendidih,masukkan butter.Kacau hingga butter cair.Kemudian masukkan telur yang telah di pukul.Perlahankan api,kacau sehingga sebati.
- Masukkan biskut marie.Tutup Api.Gaul sehingga keseluruhan biskut marie di litupi coklat.
- Sediakan loyang yang di lapik kertas minyak.Kaup adunan ke dalam loyang.
- Tekan dengan senduk plastik sehingga mampat.Masukkan dalam peti sejuk sehingga ke esokkan hari.
Topping:
- 1/2 buku butter
- 1/2 cawan susu pekat
- 1/2 cawan serbuk koko
Masak secara double boiler,boleh di tuang ke atas puding.
PUDING MANGGA
Bahan-bahannya:
- 10 gm agar-agar
- 2 sudu susu cair
- 1 cawan gula
- 1 biji telur
- 1 mangkuk mangga masak- blender
- 3 cawan air
Cara-caranya:
- Agar-agar dan air di masak.gula 1 cawan dan mangga di kacau bersama sehingga sebati.
- Masukkan susu 2 sudu yang di campur dengan telur.
- Di gaul lalu di tuang di acuan ikut cita rasa sendiri dan masukkan ke dalam peti ais.
Nota Kaki Chetam;
Mangga boleh di gantikan dengan lain-lain buah seperti epal,laici dan lain lagi.
AGAR_AGAR CERMIN BERSUSU MAK LANG
Bahan-bahan;
- Agar-agar
- air
- gula
- susu cair
- Pewarna ikut suka
- Daun pandan
Cara-cara;
- Setelah agar2 dan gula hancur,bahagikan kepada 2 adunan untuk di campurkan dengan susu dan biarkan atas dapur dengan api yang kecik .
- 1 lagi adunan asingkan lagi kepada 3 warna merah,kuning,hijau.Masukkan ke dalam fridge supaya cepat keras.
- bila dah keras,potong kiub semua agar2 yang berwarna tadi.Agar2 yang di campur susu tadi di masukkan ke dalam bekas dan bolehlah di taburkan agar2 kiub tadi.
- Potongan agar2 kiub tadi akan terapung dengan sendirinya.
PUDING ROTI
Bahan-bahan;
- 1 buku roti yang di buang bahagian tepinya.
- Sedikit butter atau mentega
- Kismis
- Susu segar(1 liter air yg dalam botol)
- Sedikit gula
Cara-caranya;
- Roti di potong 2 atau 3.Paling senang guna gunting jer...
- Kemudian sapuan roti ni dengan butter/mentega di bahagian atas dan bawah sehingga habis.
- Masukkan susu segar ke dalam periuk,tambahkan sedikit gula
- Panaskan di atas api sehingga gula larut.Jangan tunggu sampai susu mendidih.
- Sediakan loyang,letak roti sebagai lapisan pertama,taburkan kismis.
- Tuang satu senduk susu,letakkan roti sebagai lapisan seterusnya dan ulang sehingga roti,kismis dan susu habis.
- Bahagian tepi roti hendaklah di carik2 halus dan di tabur sebagai lapisan di atas sekali.
- Bakar dalam oven,lebih kurang 150-180 darjah.
P/s;
Jangan letakkan kismis di atas sekali,nanti kismis akan hangus bila di bakar.
No comments:
Post a Comment
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
terima kasih kerana korang Ikhlas Memberi Komen...Lambat Atau Cepat...Cik Rose Akan terjah blog Korang...
Semoga kita sama - sama ikhlas berkawan di alam maya Bersama mahabbah cintaNYA
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
"⎝⓿⏝⓿⎠JAZAKUMULLAH"⎝⓿⏝⓿⎠