- 350 gram udang besar
- 1 sudu makan minyak masak
- 1 batang serai-cincang kasar
- 2 helai daun limau purut-cincang
- 1.2 liter air rebusan ayam atau ikan (stok)
- 1 biji limau nipis
- 1 sudu makan sos ikan
- 1 tangkai cilipadi-buang biji dan cincang halus
- 1 biji bawang besar-hiris nipis
- Garam dan lada sulah secukup rasa
- 1 sudu makan daun ketumbar-cincang untuk taburan.
Cara Penyediaan;
- Bersihkan udang,asingkan kepala dan kulit,tinggalkan sedikit kulit dan ekor.
- Panaskan minyak dalam periuk,masukkan kepala dan kulit udang.Goreng sehingga bertukar warna menjadi kemerahan anggaran selama 3- 4 minit.Masukkan serai,daun limau purut,lada hijau dan stok.
- Ambil sedikit hirisan kulit limau nipis.Sagat kulit limau nipis yang tinggal-masukkan kulit yang telah di sagat ke dalam periuk.Biarkan ramuan mendidih.
- Setelah mendidih,kecilkan api,tutup periuk dan biarkan mereneh selama 20 minit.
- Tapis air rebusan tadi,buang bahan yang ada dalam periuk dan masukkan semula air rebusan tadi.
- Perah limau nipis,masukkan sos ikan,garam dan lada sulah secukup rasa pada air rebusan.Panaskan atas api sederhana sehingga mendidih-kecilkan api,masukkan udang dan biarkan masak selama 2-3 minit.
- Masukkan cilipadi dan hirisan bawang besar,kacau seketika dan tutup api-sendukkan ke dalam mangkuk dan taburkan daun ketumber.
No comments:
Post a Comment
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
terima kasih kerana korang Ikhlas Memberi Komen...Lambat Atau Cepat...Cik Rose Akan terjah blog Korang...
Semoga kita sama - sama ikhlas berkawan di alam maya Bersama mahabbah cintaNYA
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
"⎝⓿⏝⓿⎠JAZAKUMULLAH"⎝⓿⏝⓿⎠