03 February 2011

Kek Cawan Vanila

Ramuan Kek:

  • 150 g mentega, di lembutkan sedikit
  • 150 g gula kastor
  • 3 biji telur
  • 180 g tepung naik sendiri, di ayak
  • 50 ml susu
  • 1/2 sudu kecil ekstrak vanila

 AIsing:

  • 20 g mentega
  • 60 g keju berkrim, di lembutkan pada suhu bilik
  • 70 g gula aising
  • 2 sudu besar kordial Ribena
Cara Menyediakan:
  1. Putarkan mentega dan gula sehingga ringan dan gebu sebelum memasukkan telur satu persatu.Pastikan setiap telur telah di pukul dengan sebati sebelum memasukkan telur seterusnya.
  2. Masukkan seperuh daripada tepung yang telah di ayak,tambahkan susu dan vanila dan kemudian masukkan baki tepung.Kaup dan balikkan adunan sehingga sebati.
  3. Masukkan adunan tadi ke dalam acuan kek cawan (yang di alas dengan acuan kertas) sehingga 3/4 penuh.Bakar di dalam ketuhar (190 C ) selama 12-15 minit atau sehingga kek naik dan berwarna keemasan.Pindahkan kek-kek yang siap di bakar ke rak penyejuk.
  4. Campurkan mentega dan keju berkrim di dalam mangkuk kecil dan pukul sehingga  licin dan berkrim.Tambahkan gula aising dan kordial Ribena-pukul hingga sebati.
  5. Sapukan aising Ribena ke atas kek-kek yang telah di sejukkan.Dapatkan kesan menarik dengan menitiskan beberapa titik Ribena pada bahagian atas aising dan kacau ke dalam aising menggunakan pencungkil gigi.

No comments:

Post a Comment

●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
terima kasih kerana korang Ikhlas Memberi Komen...Lambat Atau Cepat...Cik Rose Akan terjah blog Korang...
Semoga kita sama - sama ikhlas berkawan di alam maya Bersama mahabbah cintaNYA
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
"⎝⓿⏝⓿⎠JAZAKUMULLAH"⎝⓿⏝⓿⎠