- 150 g mentega, di lembutkan sedikit
- 150 g gula kastor
- 3 biji telur
- 180 g tepung naik sendiri, di ayak
- 50 ml susu
- 1/2 sudu kecil ekstrak vanila
AIsing:
- 20 g mentega
- 60 g keju berkrim, di lembutkan pada suhu bilik
- 70 g gula aising
- 2 sudu besar kordial Ribena
Cara Menyediakan:
- Putarkan mentega dan gula sehingga ringan dan gebu sebelum memasukkan telur satu persatu.Pastikan setiap telur telah di pukul dengan sebati sebelum memasukkan telur seterusnya.
- Masukkan seperuh daripada tepung yang telah di ayak,tambahkan susu dan vanila dan kemudian masukkan baki tepung.Kaup dan balikkan adunan sehingga sebati.
- Masukkan adunan tadi ke dalam acuan kek cawan (yang di alas dengan acuan kertas) sehingga 3/4 penuh.Bakar di dalam ketuhar (190 C ) selama 12-15 minit atau sehingga kek naik dan berwarna keemasan.Pindahkan kek-kek yang siap di bakar ke rak penyejuk.
- Campurkan mentega dan keju berkrim di dalam mangkuk kecil dan pukul sehingga licin dan berkrim.Tambahkan gula aising dan kordial Ribena-pukul hingga sebati.
- Sapukan aising Ribena ke atas kek-kek yang telah di sejukkan.Dapatkan kesan menarik dengan menitiskan beberapa titik Ribena pada bahagian atas aising dan kacau ke dalam aising menggunakan pencungkil gigi.
No comments:
Post a Comment
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
terima kasih kerana korang Ikhlas Memberi Komen...Lambat Atau Cepat...Cik Rose Akan terjah blog Korang...
Semoga kita sama - sama ikhlas berkawan di alam maya Bersama mahabbah cintaNYA
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
"⎝⓿⏝⓿⎠JAZAKUMULLAH"⎝⓿⏝⓿⎠