- 8 keping roti putih
- 2 biji telur-di pukul sedikit
- 1 cawan serbuk roti-warna oren
Bahan INTI sardin:
- 1 tin sedang sardin
- 1 biji bawang besar- di dadu
- 2 ulas bawang putih-di cincang
- 1 cm halia-cincang halus
- 1 camca besar cili kisar
- 1 camca sos cili
- 1 camca teh kicap cair
- 1 biji limau kasturi-ambil jusnya
- 1 pokok daun bawang-hiris halus
Cara Membuatnya:
- UNTUK INTI:Panaskan sedikit minyak dalam kuali,tumis bawang besar,bawang putih dan haliahingga harum.Masukkan cili kisar dan cili sos kacau rata dan masukkan sardin,kacau rata tambah kicap cair-masak hingga kering.
- Akhir sekali masukkan jus limau kasturi dan hirisan daun bawang,kacau rata dan matikan api.Biarkan sejuk sebelum di gunakan.
Cara Membuatnya:
- UNTUK ROTI SARDIN:Ambil 1 keping roti putih,canai hingga leper isikan 1 camca besar inti,ratakan dan guling seperti Swissroll.Sapukan telur pada hujung roti dan gulung terus hingga melekat.Kemaskan dan susun di dlm bekas .(Buat kaedah sama pada baki roti dan inti.
- Panaskan minyak pada suhu sederhana untuk goreng terendam.Golek roti sardine gulung tadi dulu dengan telur,kemudian golekkan dengan serbuk roti,rata dan goreng hingga kuning keemasan.
- Angkat dan toskan atas paper towel.Buat hingga siap.
- Hidangkan bersama sos kegemaran anda,
No comments:
Post a Comment
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
terima kasih kerana korang Ikhlas Memberi Komen...Lambat Atau Cepat...Cik Rose Akan terjah blog Korang...
Semoga kita sama - sama ikhlas berkawan di alam maya Bersama mahabbah cintaNYA
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
"⎝⓿⏝⓿⎠JAZAKUMULLAH"⎝⓿⏝⓿⎠