Bahan-bahannya:
- 125gm mentega berkualiti tinggi (marjerin Planta)
- 125gm tepung kentang @ tepung gandum
- 80gm tepung halus (Superfined/hongkong)
- 40gm gula aising-di ayak
- Secubit garam (resepi asal tak letak )
Kaedah Penyedian:
- Satukan tepung kentang @ tepung gandum dan tepung halus-ayak dan ketepikan.Putar mentega dengan gula aising hingga sebati.Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut.
- Ambil sedikit adunan,kemudian bulat-bulatkan dan susun atas dulang pembakar.Tekan hujung garfu di atas bebola tadi hingga sedikit leper dan membentuk corak.Buat hingga siap.
- Bakar dalam ketuhar yang telah di panaskan terlebih dahulu pada suhu 170 darjah,selama 15 minit(Mat tambah lagi 5 minit untuk mendapatkan biskut yang garing).
- Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum di simpan dalam bekas kedap udara.
BISKUT KELAPA(DARI RESEPI MAT)
Bahan-bahan:
- 225gm tepung jagung(corn strarch)"brown & polson"
- 150 gm tepung gaandum
- 1/2 camca teh baking powder (di satukan dan di ayak)
- 95gm gula aising
- 75 gm kelapa kering-di kisar halus
- 25gm serbuk badam
- 1 biji telur gred A
- 1/2 camca teh esen vanilla
- 200gm mentega atau secukupnya.
Cara menyediakan:
- Serbuk badam dan kelapa yang di kisar halus tadi di gaul bersama-sama tepung yang telah di ayak-ke tepikan.
- Dalam Mixing Bowl,masukkan telur,gula aising dan esen vanilla,pukul hingga menjadi krim.Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis.Peringkat ini adunan akan menjadi serbuk roti.
- Perlahankan speed dan masukkan mentega sedikit demi sedikit ke dalam adunan tadi hingga adunan bertukar menjadi doh yang lembut dan boleh di canai.Keluarkan doh dari Mixer bulat-bulatkan dan tutup dengan tuala lembab.
- Bahagikan doh tadi kepada 3 bahagian.Ambil satu bahagian dan canai di antara dua helai plastik menggunakan torak (alat pengelek )setebal 1/2 cm,terap ikut acuan kegemaran dan alihkan ke dulang pembakar.Buat hingga siap.
- Sapu kuning telur,hias ceri potong dan tabur sedikit kelapa kering.Bakar pada suhu 175 darjah selama 15-20 minit.Bergantung pada jenis oven anda.
- Angkat dan alihkan biskut atas jaringan.Sejukkan sebelum di simpan ke dalam bekas kedap udara.
BAHAN HIASAN:
- Kuning Telur-Untuk di sapu
- Hirisan Ceri-Untuk hiasan
- Kelapa kering-untuk hiasan.
No comments:
Post a Comment
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
terima kasih kerana korang Ikhlas Memberi Komen...Lambat Atau Cepat...Cik Rose Akan terjah blog Korang...
Semoga kita sama - sama ikhlas berkawan di alam maya Bersama mahabbah cintaNYA
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
"⎝⓿⏝⓿⎠JAZAKUMULLAH"⎝⓿⏝⓿⎠