Bahan-bahan yg Di perlukan:
- 2 cawan tepung gandum
- 2 1/2 cawan air-atau ikut lembut
- 2 camca besar minyak makan
- 1 biji telur
- 1 labu bawang besar- di dadu kecil
- Garam secukup rasa
Cara Membuatnya:
- Satukan semua bahan-bahan di atas kecuali garam,kacau rata dan tambah garam secukup rasa,bila dah ok-rehatkan adunan 10 minit.
- Panaskan Non-Stick Pan berukuran 8 inci,oles sedikit minyak makan dan bila panas,tuang sesenduk bancuhan lempeng tadi,ratakan dan masak dengan api perlahan hingga permukaan lempeng kelihatan kuning.
- Berhati-hati terbalikkan dan masak sekejap lagi hingga kekuninggan dan kelihatan sedikit garing.
- Angkat dan lakukan proses yg sama untuk baki bancuhan-buat hingga siap,hidangkan bersama kuah kari,sambal tumis atau sos kegemaran anda...
*****************************************************************************
LEMPENG PISANG
Bahan-bahan:
- 250gm pisang - di lecek halus
- 200ml susu segar - Guna 100ml susu sejat t 100ml air.
- 1 cawan quaker oat
- 3/4 camca teh baking powder
- Sedikit gula - jika perlu
- Garam secukup rasa
- Madu- untuk hiasan
- Mentega-untuk hiasan
Cara Membuatnya:
- Satukan semua bahan2 di atas kecuali madu,mentega dan garam.Kacau rata dan masukkan garam secukup rasa.Rehatkan bancuhan tadi selama 5 minit(Tujuan biar ianya menjadi pekat sedikit)
- Lenser kuali Non-Stick Pan dengan sedikit minyak dan sapu di atas kuali,panaskan dengan api sederhana.
- Sendukkan bancuhan tadi ke dlm kuali dan leper-leperkan sedikit.Tutup permukaannya selepas 1-2 minit,buka dan jika permukaan kelihatan berlubang2,boleh terbalikkan lempeng,masak sekejap lagi,angkat dan buat kaedah yang sama untuk baki bancuhan.
- Hidangkan bersama mentega dan madu.
*********************************************************************************
BEBOLA UBI GORENG
Bahan-bahan:
- Ubi kayu secukupnya
- Kelapa parut putih-gunakan kelapa sedikit muda
- Sedikit gula halus
- Bancuhan tepung untuk menggoreng (tepung gandum 3/4 cawan t sedikit garam t 1 cawan air t sedikit pewarna kuning,gaul sebati hingga tidak berbintil-bintil @ bancuhan tepung beras seperti menggoreng pisang)
- Sambal kicap
Cara Membuatnya:
- Ubi kayu di kerat-kerat kupas kulitnya,cuci dan belah-belah,rebus bersama sedikit garam hingga empuk.Toskan dan letak dalam bekas.Campur sedikit gula (anggaran 1 sudu camca teh)dan juga kelapa parut putih.Lenyek atau tumbuk perlahan menggunakan anak lesung batu hingga hancur dan semua bergaul rata.(kalau taknak goreng dgn tepung,boleh alihkan ke dlm loyang,tekan-tekan hingga padat,potong dan hidangkan.
- Kemudian buatkan bentuk bebola,buat sehingga siap.
- Celup dalam bancuhan tepung dan goreng terendam hingga kuning keemasan.
- Angkat dan toskan minyaknya di atas paper towel.Hidangkan bersama sambal kicap untuk minum petang atau pun sarapan pagi.
**********************************************************************************
CUCUR UDANG TEMBAM
Bahan-bahan:
- 2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan besar Instant Yest (Mauripan)
- 1 3/4 cawan air - Yg ni kurang lebih,tapi mat sukat dekat-dekat 2 cawan air dia..
- 1 mangkuk taugeh - Mangkuk sup kecil
- 5 pokok kuchai - cuci dan kerat-kerat
- 1 pokok daun bawang - hiris
- 1/3 camca teh serbuk kunyit
- 1 camca teh garam
- 20 ekor udang sederhana besar,cuci bersih,tos dan lap kering-kering dengan paper towel.
Cara Membuatnya:
- Dalam satu bekas,masukkan tepung,serbuk kunyit,Instant Yeast,garam dan kacau rata..
- Tuang air sedikit demi sedikit sehingga mendapat adunan yg tidak terlalu cair atau pekat.(Sukatan kurang lebih 1 3/4 cawan atau lebih sedikit.
- Masukkan taugeh,daun kuchai dan daun bawang,gaul rata dan perap 30 minit.
Untuk cucur udang Tembam
- Panaskan minyak untuk goreng terendam.Panaskan senduk mungkin bersaiz sederhana selama 1 minit dalam minyak panas.Sendukkan bancuhan cucur udang tadi ke dalam panas 3/4 penuh.
- Lingkarkan dengan seekor udang dan rendam dalam minyak panas.Biar mengeras sedikit dan tanggalkan dari senduk(Gunakan sudip tajam untuk menanggalkan cucur udang tadi)
- Ulangi proses membuat sehingga selesai.Goreng hingga kuning keemasan.
- Angkat cucur yang telah masak,toskan dan letakkan atas paper towel.Boleh hidangkan bersama sos lada..
Bahan Sos Lada:
- 5 biji cili merah
- 1/3 cawan gula pasir
- 1/4 cawan cuka
- 3 ulas bawang putih
- 1/4 camca teh garam
Cara Membuat sos:
- Kisar cili dan bawang putih hingga halus,tuang ke dlm periuk.
- masukkan gula dan garam,masak dengan api perlahan hingga pekat.Tuang cuka,kacau dan masak lagi hingga menjadi sederhana pekat.
- Sejukkan..
No comments:
Post a Comment
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
terima kasih kerana korang Ikhlas Memberi Komen...Lambat Atau Cepat...Cik Rose Akan terjah blog Korang...
Semoga kita sama - sama ikhlas berkawan di alam maya Bersama mahabbah cintaNYA
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
"⎝⓿⏝⓿⎠JAZAKUMULLAH"⎝⓿⏝⓿⎠