Kek Kuali

Author : Cik Rose Cute | 4:23 PM | 15Total Comments |
Assalamualaikum....

Kek kuali korang pernah rasa tak hehehe....first time dengar....terasa pulak nak buat...Sebelum aku cuba resepi nie...aku share gan korang dulu ya...



Gambar nie yg sudah siap untuk di mkn..








Jom Tengok resepi kat bawah....nampak macam senang jer....macam buat lempeng...cuma acuannya lain...


  • 5 biji telur
  • 1 cawan minyak sapi tulen
  • Setengah cawan gula halus
  • 1cawan tepung
  • 6 sudu susu pekat
  • Setengah sudu baking powder
Cara-cara uli tepung

Pukul telur,gula hingga sebati sebiji-sebiji telur.
Pukul tak payah kembang asal sebati gula hancur jer....susu juga.
Pastu ayak tepung,baking...gaul mesra dan agihkan pelbagai warna dan perasa...merah rasa ros ke,hijau rasa pandan...dan seterusnya...tak kisah nak letak perisa apa ya...ikut selera korang.
Panaskan kuali dengan api perlahan..guna kuali seperti yang terdapat gambar di atas..jangan guna kuali rata..asal lengkung dan kalis minyak tak lekat...oleskan kuali dengan minyak sapi.
ambil 1 sudu besar adunan tadi diatas kuali yg kita oleskan minyak sapi....macam nak buat lempeng hihihi....gelekan separuh masak lipat 2 okey tekan 2 sekejap untuk lekat dan angkat.
Ambil pula adunan 1 sudu besar setengah lagi gelekan separuh masak...ambil yang no 1 tu letakkan di atasnya dan lipat menutupi. Masak jap sambil tekan2...okey dah masak angkat...
Ambil lagi 2 sudu besar adunan leperkan lagi separuh masak ambil lagi kek yg sudah berlipat tadi..letakkan dan tutup lagi.
Begitulah seterusnya...hingga 7 sampai ke berapa yg korang mau lipat ya...Jangan pening ya...cuba dulu resepi nie....memang sedap....Sekali cuba akan tahu hasilnya...

Aku copy kat FB kawan Kak Noriah Ina






Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ