Bahan-bahan;
- 1 Ekor ayam (potong 4 )
- 4 tin susu beras AAA
- 5 ulas bawang putih (di ketuk)
- 1 inci halia (di ketuk )
- 1 inci kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 5 kuntum bunga cengkih
- 2 biji buah pelaga
- 1 sudu besar kicap cair
- 2 helai daun pandan (di simpul)
- Garam secukupnya.
Untuk Sayuran;
- Daun salad.
- Bawang goreng
- Timun
- Tomato
- Daun sup& daun bawang ( di racik )
Untuk Sos Cili:
- 10 biji cili merah
- 2 ulas bawang putih
- 2 sudu besar cuka atau jus limau nipis
- Gula dan garam secukupnya.
Cara-cara Membuatnya:
- Rebuskan ayam,halia,bawang putih,garam,kulit kayu manis,bunga lawang,bunga cengkih dan buah pelaga.
- Bila sudah mendidih angkat dan toskan ayam.
- Lumurkan kicap cair pada ayam dan gorengkan dalam minyak yang banyak sehingga masak.
- Ambil 5 tin susu air rebusan ayam dan masukkan ke dalam Rice Cooker.Masukkan beras dan daun pandan (masukkan beras seperti masak nasi biasa ).
- Air rebusan yang lebih tadi masukkan garam dan carrot dan biarkan mendidih.(Sekiranya nampak sikit bolehlah tambahkan air supaya dapat seimbangkan dengan hidangan nasi.
- Sediakan bahan cili sos dan kisar.Rasakan masin dan masam dan manisnya.
- Sayur dan ayam di potong kecil.
- Hidangkan dalam pinggan bersama nasi dan sup yang telah di masukkan daun sup dan daun bawang goreng.
TIPS;Ayam boleh juga di bakar pada suhu 180 darjah selama 30 minit.
No comments:
Post a Comment
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
terima kasih kerana korang Ikhlas Memberi Komen...Lambat Atau Cepat...Cik Rose Akan terjah blog Korang...
Semoga kita sama - sama ikhlas berkawan di alam maya Bersama mahabbah cintaNYA
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
"⎝⓿⏝⓿⎠JAZAKUMULLAH"⎝⓿⏝⓿⎠