- 1 ekor ayam (potong 40 ketul)
- 2 inci lengkuas
- 1 ketul halia
- 6 labu bawang besar
- 10 ulas bawang putih
- 20 biji cilipadi
- 12 batang serai (racik)
- 1 ketul gula melaka
- 1 ketul kunyit hidup (2 inci)
- daun kunyit (racik)
- Garam secukup rasa
Cara-cara Membuatnya:
1-Lengkuas,halia,bawang besar,bawang putih,cilipadi,kunyit hidup,serai (Blender semua bahan ini)
2-Bahan yang di blender tadi masukkan ke dalam kuali,kacau.
3-Masukkan ayam telah di potong 40 tadi,gula melaka,garam secukupnya dan masak dengan api perlahan,kacau supaya semua bahan sebati.
4-Bila sudah agak-agak masak ayam serta rasanya dah okey angkat.
5-Seperti biasa tabur daun kunyit yang telah di racik tadi,selepas rendang ayam sudah sejuk.
6-Resepi ini dari abang asri (kelantan) tak payah guna santan untuk kesihatan.
boleh cuba kat umah ni haha.
ReplyDeletesedap gk tnpa sntan.lg lmbt nk basi kn..
ReplyDelete