- 300gm kacang merah
- 2 cm halia-hiris
- 1 daun pandan
- 1 buku gula sira
- 2 cawan gula pasir
- 4 cawan santan cair
- 1 cawan santan pekat
- 1/2 sudu teh garam
- 1 sudu makan biji sagu
Cara penyediaan;
- Rebus kacang merah dengan 4 cawan air dalam periuk,sehingga kacang kembang.Masukkan halia,daun pandan dan garam.
- Masukkan gula sira dan gula pasir.Kacau hingga gula larut sepenuhnya.
- Masukkan santan kelapa cair dan biarkan hingga mereneh.
- Masukkan biji sagu dan santan pekat.Kacau berterusan.
- Setelah sagu kembang dan menjadi jernih berkilat,keluarkan daun pandan.
- Sedia untuk di hidangkan.Boleh di hidangkan panas-panas atau di sejukkan terlebih dahulu ke dalam peti ais.
No comments:
Post a Comment
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
terima kasih kerana korang Ikhlas Memberi Komen...Lambat Atau Cepat...Cik Rose Akan terjah blog Korang...
Semoga kita sama - sama ikhlas berkawan di alam maya Bersama mahabbah cintaNYA
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
"⎝⓿⏝⓿⎠JAZAKUMULLAH"⎝⓿⏝⓿⎠