- 8 ulas bawang merah-di hiris
- 4 ulas bawang putih-di hiris
- 10 tangkai cili kering- di kisar
- 1 cawan udang kering-di rendam and di kisar
- 1 cawan rempah kari daging (babas pun boleh)
- 1 biji kelapa santan
- 2 inci halia-di titik
- 2 inci lengkuas- di titik
- 2 batang serai -di titik
- 3 keping asam keping
- Garam dan gula secukupnya
- 1/2 kg daging(batang pinang)
- 10 ekor udang- besar2
- Fish ball
- kerang
- Tauhu sponge yang sudah di goreng.
Cara-cara Membuatnya:
- TUMIS BAHAN YG DI KISAR HINGGA GARING DAN NAIK BAU.
- MASUKKAN REMPAH KARI DAGING YG TELAH DI BANCUH DENGAN AIR,HALIA,LENGKUAS DAN SERAI.
- mASUKKAN AIR DAN BIARKAN IA MENDIDIH
- MASUKKAN DAGING DAN BIAR HINGGA DAGING EMPUK(JIKA TIDAK PAKAI DAGING BATANG PINANG REBUS DAGING TERLEBIH DAHULU DAN MASUKKAN DENGAN AIR REBUSAN SEKALI)
- KEMUDIAN MASUKKAN SANTAN DAN ASAM KEPING DAN BIARKAN HINGGA MERENIH.
- MASUKKAN UDANG,KERANG DAN FISHBALL,MASUKKAN GARAM DAN GULA SECUKUP RASA.
- AKHIR SEKALI MASUKKAN TAUHU SPONGE.
Bahan2 yang di makan bersama:
No comments:
Post a Comment
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
terima kasih kerana korang Ikhlas Memberi Komen...Lambat Atau Cepat...Cik Rose Akan terjah blog Korang...
Semoga kita sama - sama ikhlas berkawan di alam maya Bersama mahabbah cintaNYA
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
"⎝⓿⏝⓿⎠JAZAKUMULLAH"⎝⓿⏝⓿⎠