- 1/2 kilo kacang tanah (blender jangan hancur sangat)
- 1 inci halia
- 3/4 sudu cili boh tambah air sedikit
- 3 hingga 4 batang serai
- santan
- asam keping (1 keping)
- Gula melaka
- Garam
- 5 biji bawang merah
- 3 biji bawang putih
Cara-cara:
- Tumis bawang merah,bawang putih,halia yang telah di tumbuk hingga naik bau.
- Masukkan ciliboh biarkan hingga masak dan sebati.
- Masukkan santan dan kacang yang telah di blender serta serai yang telah di ketuk,asam keping,gula melaka dan garam.
- Kacau sehingga menjadi warna koko.
- Agak-agak masak,rasa terlebih dahulu takut manis dan tambah bahan perasa.
- Biarkan naik minyak dan mendidih,siap untuk di hidang bersama ketupat nasi.
This comment has been removed by the author.
ReplyDelete