10 February 2011

Kuah Kacang (Terengganu)

Bahan-bahan:

  • 1/2 kilo kacang tanah (blender jangan hancur sangat)
  • 1 inci halia
  • 3/4 sudu cili boh tambah air sedikit
  • 3 hingga 4 batang serai
  • santan
  • asam keping (1 keping)
  • Gula melaka
  • Garam
  • 5 biji bawang merah
  • 3 biji bawang putih
Cara-cara:
  1. Tumis bawang merah,bawang putih,halia yang telah di tumbuk hingga naik bau.
  2. Masukkan ciliboh biarkan hingga masak dan sebati.
  3. Masukkan santan dan kacang yang telah di blender serta serai yang telah di ketuk,asam keping,gula melaka dan garam.
  4. Kacau sehingga menjadi warna koko.
  5. Agak-agak masak,rasa terlebih dahulu takut manis dan tambah bahan perasa.
  6. Biarkan naik minyak dan mendidih,siap untuk di hidang bersama ketupat nasi.

1 comment:

●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
terima kasih kerana korang Ikhlas Memberi Komen...Lambat Atau Cepat...Cik Rose Akan terjah blog Korang...
Semoga kita sama - sama ikhlas berkawan di alam maya Bersama mahabbah cintaNYA
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
"⎝⓿⏝⓿⎠JAZAKUMULLAH"⎝⓿⏝⓿⎠