Bahan-bahan
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan gula(3/4 cawan je)
- 1/2 cawan susu segar
- 4 biji pisang yang ranum
- 1 sudu kecil baking powder
- 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
- 3 biji telur (telur gred A )
- Secubit garam
- Sedikit esen vanila
- Sedikit coklat emulco ataupun serbuk koko
- 1/4 cawan choccolate chips (kalau nak tambah)
Cara-caranya:
- Ayak tepung gandum bersama baking powder dan soda bikarbonat,selepas itu lenyek pisang dan campur sedikit garam ketepikan(lepas siap step 1 ni..panaskan oven dengan suhu 17o darjah
- Pukul telur bersama gula hingga kembang.Setelah adunan kembang,masukkan pisang yang telah di lenyek tadi bersama minyak masaj lalu di kacau sebati.Selepas itu masukkan tepung sedikit demi sedikit dan masukkan pula susu segar dan esen vanila,kacau sebati menggunakan spatula atau senduk kayu
- Ambil kira-kira 2 senduk adunan kek dan campurkan dengan coklat emulco atau serbuk koko,kacau sebati dan ketepikan,(bahagi dua setiap adunan plain dalam loyang,tabur chocolate chips then curah 1/2 adunan coklat,buat satu lapisan untuk sebahagian adunan kedua-dua warna,lorekkan perlahan dengan menggunakan garpu.
- Bakar kek pada suhu 170 darjah selama 60 minit,setelah siap di bakar,sejukkan atas redai (guna loyang 7x7 in untuk bakar kek)
No comments:
Post a Comment
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
terima kasih kerana korang Ikhlas Memberi Komen...Lambat Atau Cepat...Cik Rose Akan terjah blog Korang...
Semoga kita sama - sama ikhlas berkawan di alam maya Bersama mahabbah cintaNYA
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
"⎝⓿⏝⓿⎠JAZAKUMULLAH"⎝⓿⏝⓿⎠