15 February 2011

KEK CORROT BERKRIM KEJU

Author : Cik Rose Cute | 12:02 PM | 0Total Comments |
Bahan A:

  • 4 biji telur gread A
  • 3/4 cawan minyak jagung
  • 280gm gula halus
Bahan B:
  • 250gm tepung gandum
  • 3/4 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1 1/2 sudu kecil baking powder
Bahan C:
  • 400gm carrot - labu pun boleh
  • 80gm Walnut -badam cincang pun boleh
Cara Membuatnya:
  1. Pukul telur hingga pekat,masukkan gula dan pukul lagi hingga kembang.Masukkan minyak dan pukul rata.
  2. Masukkan bahan B ke dalam bahan A dan gaul rata.Akhir sekali,masukkan bahan C campurkan sehingga sebati.
  3. Masukkan dalam acuan 9 inci dan bakar selama 50 hingga 60 minit suhu 170 darjah
  4. Sejukkan dan hiaskan dengan krim keju.
KRIM KEJU
Bahan2:
  • 125gm cream chese.
  • 100gm mentega
  • 150gm gula icing
  • 1 sudu besar pati oren (sunquik pun boleh )
Cara Membuatnya:
  1. Pukul keju hingga kembang dan masukkan mentega,gula dan oren dan pukul hingga sebati,bolehlah di hias di atas kek.


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

KEK LABU MANIS (SaLAM DARI BORNEO)

Author : Cik Rose Cute | 11:30 AM | 0Total Comments |
Bahan-bahan A:

  • 4 biji telur-telur gread A
  • 3/4 cawan minyak jagung
  • 280gm gula halus
Bahan-bahan B:
  • 250gm tepung gandum
  • 3/4 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1 1/2 sudu kecil baking powder.
Bahan-bahan C:
  • 400gm labu (boleh di kurangkan ke 300gm jika mahukan kek yang kering sikit )
  • 80gm Walnut
Cara-cara Membuatnya:
  1. Pukul telur hingga pekat,masukkan gula dan pukul lagi hingga kembang.
  2. Masukkan minyak jagung dan pukul rata.
  3. Masukkan bahan B ke dalam bahan A dan kacau rata.Akhir sekali masukkan bahan C,campurkan hingga sebati.
  4. Masukkan ke dalam acuan 9 inci dan bakar selama 50 hingga 60 minit suhu 170 darjah.


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

AGAR_AGAR ROTI

Author : Cik Rose Cute | 11:21 AM | 0Total Comments |
Bahan-bahan:

  • 1 paket agar-agar
  • 6 cawan air (ikut sukatan plastik agar-agar tu..)
  • Gula-ikut manis
  • 1 tin susu cair
  • 6 keping roti
  • 1 biji telur 
  • 3 jenis pewarna.
Cara Membuatnya:
  1. Roti,susu cair dan telur di satukan apabila roti kembang blender hingga halus.
  2. Agar-agar di rendam sekejap kemudian toskan,satukan agar-agar dengan 6 cawan air dan masak hingga agar2 hancur dan tapis.Masukkan semula ke dlm periuk.
  3. Masukkan gula ikut manis anda sendiri,apabila gula sebati masukkan bahan2 yg di blender tadi.Kacau sekejap dengan api perlahan.
  4. Bahagikan ke 3 bahagian dan masukkan warna tiap2 bahagian tersebut dan kacau rata.
  5. Tuangkan 1 warna di tengah loyang hingga habis (sekali tuang habiskan 1 warna ) dan diikuti dengan warna yg lain juga di tengah loyang.Tak payah tunggu keras.
  6. Sejukkan di dalam peti sebelum di potong.


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

AGAR_AGAR SANTAN GULA MERAH

Author : Cik Rose Cute | 11:08 AM | 0Total Comments |
Bahan-bahan:

  • 10gm serbuk agar-agar
  • 1/2 cawan gula merah
  • 1/4 cawan gula putih
  • 1150ml air
  • 120ml air campur 1 paket santan kara (guna 100ml santan kotak cap ayam )
  • 1 biji telur di pukul dengan santan tadi
  • Secubit garam
  • 1 helai daun pandan.
Cara-caranya:
  1. Masak air dengan gula dan daun pandan (kalau guna     gula merah cap bintang tak payah tapis)
  2. Bila gula sudah larut masukkan serbuk agar-agar dan kacau hingga semuanya larut.
  3. Kecilkan api,kemudian tuangkan campuran santan dengan telur,garam dan kacau terus hingga mendidih.
  4. Tuang ke dalam acuan yang anda suka.
  5. Sejukkan baru di dinginkan dalam peti sejuk.


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

PUDING KAREMAL LARIS COKLAT (KAK UMMI)

Author : Cik Rose Cute | 10:58 AM | 0Total Comments |
Bahan-bahan:


Bahan A:

  • 1 tin susu cair (kak ummi guna susu nestle ideal)
  • 5 sudu besar gula
  • 3 biji telur gread A
  • 1 sudu kecil esen vanilla.
Bahan B:
  • 1 tin susu cair
  • 5 sudu besar gula
  • 3 biji telur gread A
  • 4 sudu besar serbuk koko
  • 1 sudu kecil serbuk Nescafe + 1 sudu kecil pes coklat.
Bahan C:
  • 2 sudu besar gula hangus dan campur 4 sudu besar air panas atau boleh guna 2 sudu besar madu.
Cara-cara Membuatnya:
  1. Kacau bahan A dan bahan B dalam dua bekas berasingan -Tapiskan.
  2. Panaskan periuk kukusan,masukkan gula hangus atau madu dalam loyang 8x8 inci (kak ummi guna loyang bulat berdiameter 7 inci.
  3. Bahagikan dua setiap adunan dan tuangkan separuh dari adunan A ke dalam loyang.
  4. Kukus selama 5 minit atau hingga masak.
  5. Bila dah masak,tuangkan pula sukatan yang sama bagi adunan bahan B ke atas adunan Bahan A.
  6. Ulang adunan A dan adunan bahan B berselang seli sehingga habis.Sejukkan dan terbalikkan ke dalam pinggan,potong dan hidangkan.


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

BEBOLA ROTI GORENG (DARI KAK UMMI)

Author : Cik Rose Cute | 10:42 AM | 0Total Comments |
Bahan-bahan:
  • 14 keping roti (plain white bread)-potong menjadi kepingan kecil.
  • 2 biji telur - bersaiz besar.
  • 3 batang cilimerah -potong kecil
  • 1 biji bawang besar- didadu halus
  • Sedikit daun sup/bawang - di hiris
  • 2 sudu teh serbuk lada sulah
  • Garam secukup rasa
  • perasa ikan bilis
  • 6 ekor udang sederhana - di potong kecil-kecil
  • Minyak untuk menumis.
Cara Untuk Menyediakan:
  1. Masukkan roti ke dalam mangkuk yang besar.Kemudian masukkan telur,cili merah,bawang,perasa ikan bilis dan daun sup/daun bawang.
  2. Gaul rata-rata,akhir sekali...Masukkan garam dan lada putih serbuk.
  3. Gaul rata-rata dan kepal-kepalkan menjadi bebola.Buat bebola roti hingga habis.
  4. Gorenglah seperti anda menggoreng jemput-jemput biasa,hidangkan bersama sos cili yang anda gemari.


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

14 February 2011

NASI GORENG PATTAYA (DARI KAK UMMI)

Author : Cik Rose Cute | 3:00 PM | 0Total Comments |
Bahan-bahan-anggaran saja

  • 3 mangkuk sedang nasi putih.
  • 3 tangkai cili merah-di tumbuk.
  • 4 tangkai cilipadi -di tumbuk.
  • 1 labu bawang besar- di dadu.
  • 3 ulas bawang putih -di cincang.
  • 150 gm isi ayam- di potong kecil2
  • 1 kiub pati ayam
  • 1/2 batang lobak merah-di hiris batang mancis
  • 6-8 urat kacang panjang.
  • 2 sudu besar kicap pekat manis.
  • 1/2 sudu kecil serbuk lada sulah.
  • Garam secukup rasa.
  • Minyak untuk menggoreng nasi.
UNTUK TELUR DADAR NIPIS:
  • Dapatkan 2 keping telur dadar nipis
  • 4 biji telur
  • SEdikit garam.
Cara Memasak:
  1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bahan yg di tumbuk hingga naik bau dan cili garing sedikit dengan api sederhana.
  2. Masukkan isi ayam dan kiub pati ayam-kacau sedikit.
  3. Masukkan kicap dan lobak merah-kacau sebentar.
  4. Masukkan nasi dan kacau seketika biar rata.
  5. Masukkan garam dan serbuk lada sulah.Goreng nasi hingga rata dan nampak berasap.
  6. Tutup api dan ketepikan nasi.
  7. Panaskan Non-stick pan dengan beberapa titis minyak masak dan tuangkan telur yg telah di pukul sikit tadi,bahagikan untuk 2 keping dadar.
  8. Masak  dengan api perlahan (tutup pan)
  9. Bila telur telah masak,tutup api dan sendukkan nasi goreng dalam ukuran mangkuk yang sesuai dan telangkupkan aje ke atas telur dadar dalam kuali tadi.Buat lipatan telur tepi,telur menutupi nasi.Ambil pinggan sesuai dan tekapkan nasi yang telah di bungkus dengan telur tadi dan telangkupkan @ terbalikkan pan di tengah2 pinggan.
  10. Picitkan soso di atas telur dan hidangkan.


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Hospital Banting

Author : Cik Rose Cute | 1:47 PM | 0Total Comments |
Salam....
Hari ini..pukul 6.00am...ibu dah bangun....sembahyang subuh,mandi dan terus bersiap untuk ke hospital Banting.Si haziq dah bangun..,dia menyuruh ibu bukak tv..ibu bukakkan...emmm..biasalah si haziq kalau menonton tv cerita kartun..mesti ada botol susu dekat mulutnya...susu tak minum..cuma nak kebab kat mulut...itulah perangai si haziq..anak ibu yang no dua.
Abah gan kakak belum bangun lagi...,biasalah abah katanya nak bertolak awal..tapi dia masih membuta.
Dah hampir pukul 6.40am,baru lah ibu kejutkan abah gan kakak.Si kakak bila tengok ibu dah siap lawa mulalah tak nak ke sekolah.Di pujuk barulah nak mandi dan pakai baju sekolah.Itupun dalam siapkan dia airmatanya asyik mengalir nak ikut sekali..ibu pergi ke hospital Banting.Ibu cakap gan dia..ibu nak check baby kakak barulah..airmatanya berhenti mengalir.Dah siap..Ibu hantar kakak kat jiran sebelah.Waktu kakak ke sekolah lambat lagi...pukul 8.00am baru van sekolahnya datang...
Barulah ibu bertolak ke hospital Banting...waktu pagi2 ni..biasalah jalannya jem...lambat jugaklah nak sampai kesana...pukul 7.35am baru sampai.
SAmpai sana..Ibu ingatkan area pesakit luar...,tapi bukan..area pesakit pakar.Nasib baik abah belum parking kereta lagi..kalau tak mengamuk laki aku ni....,bisik ibu dalam diam.Dari jauh ibu tengok abah korner balik keretanya.Kitaorang cari bahagian pakar kat belakang bangunan kecemasan.Sampai kat sana ibu terus register kad buku merah dan duduk sementara menunggu ambik no giliran.Biasa la..hospital kerajaan mesti lama nak buat apa-apa hal..(kalau sesiapa pernah pergi hospital kerajaan tentu tahu..).
Akhirnya dapat no giliran 3503....tak lama kemudian abah datang dengan si haziq.No ibu di panggil tapi bukan untuk jumpa doktor..tapi jumpa nurse kat dalam..timbang berat gan check darah tinggi ke tak.Dah siap semua tu..barulah keluar,sebelum tu nurse ada tanya dah makan atau belum,ibu cakap belum...,diaorang suruh ibu pergi makan terlebih dahulu kemungkinan doktor belum sampai.Ibu & abah pergi kantin hospital...nasi lemak dah beli dah..kat tepi jalan..cuma order air jer dua...abah ada ambik bihum goreng..ingatkan nak suap untuk haziq tapi pedas sikit,haziq tak nak makan.
Dah siap makan barulah kitaorang masuk kat situ balik.Sebenarnya jumpa doktor bukan apa...Ibu nak bersalin kat hospital banting..tak nak pegi hospital klang...sebab ibu tak ada masalah apa-apa pun..darah tinggi tak ada,kencing manis tak ada,cuma bersalin sebelum ni...ibu Operate..tu yang diaorang cam tak bagi jer nak bersalin kat sana.Sakit hati betul...tapi tak kisah la...21/02/2011..diaorang suruh datang lagi...malas nak layan...ibu dah dekat nak bersalin dah...Abah bagitahu kita pergi klang jer lah...nak buat camna?Lantak la..doktor suruh datang pada tarikh tu...bukannya ada problem apa-apa pun...cuma doktor tu nak tahu boleh bersalin normal atau tak....Betul jugak cakap abah tu...nanti pening pulak kepala ibu...campur pulak dah dekat nak bersalin ni...lagi 24 hari lagi.Kadang-kadang Doktor ni buat kita sakit hati jer...Abah dah mara-marah...lagi la..ibu sakit hati..,abah tak nak ikut masuk..dengar apa yang doktor cakap...biasa la..lelaki..semuanya nak senang jer...betul tak kawan-kawan blog yang dah kawin...?


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

13 February 2011

ROTI GULA MENTEGA (RESEPI SUE SARAWAK)

Author : Cik Rose Cute | 8:46 AM | 0Total Comments |
Bahan-bahan:

  • 1 buku roti-Roti yang hampir expired dan buang tepinya.
  • Butter/marjerin secukupnya.
  • Gula pasir secukupnya.
Cara-cara:
  1. SApukan roti dengan butter/marjerin secukupnya,setelah itu taburkan gula ikut suka manisnya.Susun di dalam dulang pembakar.
  2. Panaskan oven pada 180 darjah selama 5 minit,masukkan roti ke dalam oven dan kecilkan suhu  pada 120 darjah-150 darjah bergantung pada oven masing2.
  3. Bakar selama 15 hingga 20 minit.
  4. Siap untuk di hidang.


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

ROTI JALA (RESEPI SUE SARAWAK)

Author : Cik Rose Cute | 8:39 AM | 0Total Comments |
Bahan-bahan:
  • 2 cawan tepung gandun
  • 2 cawan air
  • 1 biji telur
  • 1 sudu kecik garam halus
  • Beberapa titik pewarna kuning.
Cara-cara:
  1. Masukkan semua bahan ke dalam blender dan blend hingga semua sebati.
  2. Perapkan selama 1/2 jam.
  3. Panaskan kuali dengan api sederhana.
  4. Sediakan kuali leper Non-stick dan masukkan ke dalam acuan roti jala.
  5. Tebarkan/kirai adunan di atas kuali yang di panaskan tadi
  6. Biarkan hingga roti jala tu masak.
  7. Angkat dan gulung/lipat ikut citarasa anda.


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

KUIH BAKAR PANDAN (RESEPI SUE SARAWAK)

Author : Cik Rose Cute | 8:33 AM | 0Total Comments |
Bahan-bahan:

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air pandan
  • 1 cawan santan
  • 1 cawan susu cair (susu sejat)
  • 3 biji telur
  • Sedikit pewarna hijau
  • Sebagai hiasan -sedikit bijan jika suka
Cara-cara:
  1. Masukkan semua bahan ke dalam blender kecuali bijan.
  2. Blender hingga sebati.
  3. Sapukan loyang dengan sedikit minyak dan tuangkan bahan tadi ke dalamnya.
  4. Taburkan bijan (jika suka)
  5. Bakar 40 minit pada suhu 180 darjah hingga masak.


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

11 February 2011

Resepi Bakso

Author : Cik Rose Cute | 3:01 PM | 0Total Comments |
Ni memang aku suka...,setiap kali my hubby pegi pasar malam..mesti aku kirim bakso.Memang la..sedap tapi bihumnya sikit jer...biasa la orang berniaga mesti nak untung jer..Aku tengok resepi ni dalam blog member...aku ambik je la...mana tahu nanti boleh cuba buat...he..he...


Bahan-bahan:

  • Mee hoon /bihum 1 bungkus (4oogm)
  • Kalau suka mee kuning pun boleh.
  • Taugeh @ carrot (Di hiris)
  • Kobis di hiris halus.
Untuk Bahan Bebola:
  • 400gm daging cincang
  • 2 biji bawang merah- di racik
  • 2 biji bawang putih- di racik
  • 2 biji telur -1/2 biji
  • 1 sudu kecil tepung ubi @ tepung jagung
  • Sedikit serbuk lada sulah dan garam
Untuk Bahan Kuah:
  • 3 biji bawang merah- di hiris
  • 3 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia
  • 1 sudu kecil lada sulah (biji)
  • 1 batang serai di ketuk
  • 1 sudu besar pati daging @ pati ayam.
  • Sedikit serbuk lada sulah
  • Garam dan perasa.
Cara Membuat Kuahnya:
  1. Tumbuk bahan seperti 3 ulas bawang putih,1/2 inci halia,1 sudu kecil lada sulah.
  2. Tumis bawang merah yang di hiris hingga kekuningan,masukkan bahan yang telah di tumbuk tadi,tumis sehingga garing dan naik bau.Masukkan serai sekali.
  3. Masukkan air,pati daging @ pati ayam,serbuk lada sulah,garam dan perasa.
Cara Membuat Bebola:
  1. Sementara menunggu kuah mendidih,gaul semua bahan untuk membuat bebola daging.
  2. Bentukkan bulat mengikut saiz yang  kita suka.Siap membentukkan masukkan ke dalam kuah tadi biar mendidih.Kuah siap apabila bebola tadi timbul
  3. Siap kuah dan bebola.
Untuk Bihum:
  1. Rendam bihum dan celur,kemudian tapis.
  2. Hidangkan bihum dengan taugeh dan kubis.Tuang kuah dengan bebola.Boleh juga guna mee lain @ maggie.
  3. Biasanya di indonesia,bakso di hidangkan dengan cilipadi yang di tumbuk berasingan dengan kicap,kicap yang sering di gunakan kicap ABC.
  4. Tak tahulah kat tempat lain ada ke tidak,tapi kalau kat batu pahat boleh jumpa.


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Kuih Seri Muka

Author : Cik Rose Cute | 2:35 PM | 0Total Comments |
Kuih seri ni..memang aku suka...ari tu dah buat tapi tak jadi...,dah la tak jadi tak cantik..tak tengok resepi main buat jer..sekarang dah ada resepinya...insya Allah..kali ni buat mesti jadi...

Untuk Bahan Lapisan Bawah:

Bahan2:

  • Saiz Loyang 22cm/3
  • 500gm beras pulut
  • 400ml santan cair
  • 1 sudu garam
  • 2sm minyak
Untuk Bahan Lapisan Atas:

Bahan2:
  • 120gm tepung gandum
  • 3 sm tepung jagung
  • 140 gm gula
  • 3 biji telur
  • 450 ml santan pekat
  • 1/2 garam
  • 300 ml air tambah 10 helai daun pandan di kisar untuk di jadikan air pandan (bagi yang tak mudah nak dapatkan daun pandan boleh di gantikan dengan 1 st pandan peste)
Cara-cara untuk lapisan Bawah:
  1. Sediakan kukusan terlebih dahulu.Biarkan air mendidih.
  2. Bersihkan beras pulut dan di rendam selama 10-20 minit.
  3. Toskan beras pulut(tak perlu lama2 rendam beras pulut sekejap pun boleh)
  4. Satukan semua bahan-bahan di dalam loyang dan di kacau sedikit agar minyak dapat di ratakan.
  5. Kukus di atas kukusan yang telah sedia mendidih selama 20-30 minit.
  6. Keluarkan loyang dari kukusan dan ratakan permukaan pulut tadi.Siap untuk di lapis dengan lapisan atas.
Cara-cara untuk Lapisan Atas:
  1. Pukul gula bersama telur hingga kembang..sikit pun boleh.
  2. Masukkan santan yang telah di larutkan dengan garam.Di ikuti dengan air pandan dan di pukul / di kacau lagi.
  3. Akhir sekali ayakkan tepung gandum & tepung jagung ke dalam adunan tadi.Di pukul atau di kacau lagi agar tidak berbiji-biji.Hendaklah di tapis adunan ini dan siap untuk di kukus.
  4. Sekali lagi dengan kukus yang sedia mendidih tapi INGAT api biar sederhana aje...,Letakkan loyang yang berisi pulut tadi tu...ke dalam kukusan dan dengan perlahan-lahan tuangkan lapisan atas.
  5. Kukus ia selama 45 min atau 1 jam.
PERINGATAN:Kuih ini hendaklah ia betul-betul sejuk baru ia mudah di potong dan cantik di hidangkan jadi selamat mencuba.


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Roti Goreng Ranggup

Author : Cik Rose Cute | 2:09 PM | 0Total Comments |
Bahan-bahan:

  • 8 keping roti
  • serikaya-secukupnya
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 1/2 cawan air
  • 2 sm marjerin
  • 1 sudu kecil garam dan gula (gula bukan nak bagi perasa tapi nak bagi kuih sedikit berkilat jer..)
  • Sedikit pewarna kuning.
Cara-cara:
  1. Di dalam bekas,satukan tepung bersama marjerin,garam dan gula.Bancuh dengan air (guna Whisk lagi senang)warnakan kuning ketepikan.
  2. Ambil 2 keping rati dan intikan dengan serikaya dan potong ikut citarasa anda,nak cantik buang kerak tepi pun boleh.
  3. Panaskan minyak di dalam kuali untuk menggoreng.
  4. Celupkan roti tadi ke dalam adunan tepung dan goreng segera sehingga ke perangan.
  5. Tips: Roti yang di potong pada saiz kecil lebih menarik perhatian si manja anda.
Roti ni..ranggup di luar tapi lembut lagi kat dalam...sedap di makan ketika panas suam-suam...


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Rendang Ayam Bersama Pulut Kuning

Author : Cik Rose Cute | 1:57 PM | 0Total Comments |
Bestnya pulut kuning....last makan pulut kuning masa aku kahwin  5 tahun lepas...dah lama tak merasa...sedihnya...Ni jumpa resepi dalam blog kak hanieliza..terus ambik.

Bahan-bahan:

  • 1 Ekor ayam
  • 2 cawan kerisik
  • 2 helai daun kunyit (Mayang halus atau koyakkan)
  • Garam
Bahan Untuk Di blender:
  • 3 labu bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 5 batang serai
  • 3 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 1 inci kunyit hidup
  • 15 cili kering
  • 25 biji cili padi.
Cara-cara:
  1. Ayam di buangkan kulit dan di potong kecil.Basuh dan toskan.
  2. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam kuali besar dan kacau hingga sebati.
  3. Masak dengan api sederhana sehingga ayam lembut dan kuahnya pekat dan naik minyak.
  4. Rasakan garam dan bila telah pekat boleh angkat dan di hidangkan.
Pulut Kuning
Bahan-bahan:
  • 1 kg beras pulut(basuh)
  • 3 keping asam keping
  • 3 sudu besar serbuk kunyit (bancuh dan tapiskan )
  • Air secukupnya untuk merendam pulut
  • 1 biji kelapa (3 cawan santan pekat)
  • 1 sudu kecil gula
  • Garam secukupnya.
Cara-cara:
  1. Rendamkan beras pulut dengan asam keping dan larutan kunyit selama beberapa jam untuk mendapatkan warna kuning.(sekali- sekala gaulkan bahan ini supaya beras pulut ini rata warna  kuningnya.
  2. Toskan beras pulut dalam tapisan.
  3. Panaskan kukusan.Masukkan pulut dalam kukusan yang telah di didihkan airnya.
  4. Kukus sehingga naik wap airnya.
  5. Angkat keluarkan pulut dan masukkan dalam mangkuk besar.
  6. Tuangkan santan yang telah di gaulkan dengan garam dan gula.
  7. Gaul dan kacau rata santan dan pulut.Masukkan semula dalam periuk kukusan.
  8. Kukuskan semula sehingga naik wap lagi (20-25 minit)
  9. Bila telah naik wap tutup api dapur dan tekan pulut dalam acuan (jika mahukan pulut berbentuk cantik)
  10. Hidangkan pulut dengan rendang atau gulai ayam atau daging.


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Nasi Minyak

Author : Cik Rose Cute | 1:30 PM | 0Total Comments |
Ni pun dari blog kak hanieliza,tgk cam best jer...nanti habis pantang boleh la buat...My hubby suka nasi minyak.Jangan marah ya kak...saya curi resepi...he.3

Bahan A;

  • 1 kg beras bathmati
  • 3 sudu besar minyak sapi
  • 1 liter air
  • 1/2 cawan susu cair (bancuh 1/2 cawan air )
  • 50 gm daun ketumber(Potong Pendek)
  • 50gm daun pudina
  • 1 cawan kismis kuning
  • 1 sudu besar pewarna kuning di bancuh dengan 1/2 cawan air.
  • Garam secukupnya.
Bahan B;
  • 3 ulas bawang merah(Di hiris)
  • 3cm halia ( Di hiris)
  • 5 cm kulit kayu manis
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • 3 kuntum buah pelaga.
Cara-cara:
  1. Beras di basuh dan di rendamkan selama 30 minit.Tapiskan..
  2. Masukkan bahan B di dalam periuk dan masak sehingga mendidih.
  3. Masukkan beras,kismis daun ketumbar dan daun pudina.
  4. Biarkan nasi masak seperti biasa.
  5. Bila telah masak siramkan bancuhan susu cair
  6. Curahkan bancuhan pewarna kuning ke atas nasi pada 3 tompok yang berasingan.
  7. Masakkan lagi sehingga nampak nasi cantik.
  8. Gemburkan nasi perlahan dan hidangkan.



Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Nasi Ayam

Author : Cik Rose Cute | 1:15 PM | 0Total Comments |
Ni resepi dari blog kak hanieliza,aku suka makan Nasi Ayam tu yang aku ambik resepi kat blog kak hanieliza.Bila nak buat entah la...,ni tengah sarat mengandung...lain kali boleh la cuba.


Bahan-bahan;

  • 1 Ekor ayam (potong 4 )
  • 4 tin susu beras AAA
  • 5 ulas bawang putih (di ketuk)
  • 1 inci halia (di ketuk )
  • 1 inci kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • 2 biji buah pelaga
  • 1 sudu besar kicap cair
  • 2 helai daun pandan (di simpul)
  • Garam secukupnya.
Untuk Sayuran;
  • Daun salad.
  • Bawang goreng
  • Timun 
  • Tomato
  • Daun sup& daun bawang ( di racik )
Untuk Sos Cili:
  • 10 biji cili merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 sudu besar cuka atau jus limau nipis
  • Gula dan garam secukupnya.
Cara-cara Membuatnya:
  1. Rebuskan ayam,halia,bawang putih,garam,kulit kayu manis,bunga lawang,bunga cengkih dan buah pelaga.
  2. Bila sudah mendidih angkat dan toskan ayam.
  3. Lumurkan kicap cair pada ayam dan gorengkan dalam minyak yang banyak sehingga masak.
  4. Ambil 5 tin susu air rebusan ayam dan masukkan ke dalam Rice Cooker.Masukkan beras dan daun pandan (masukkan beras seperti masak nasi biasa ).
  5. Air rebusan yang lebih tadi masukkan garam dan carrot dan biarkan mendidih.(Sekiranya nampak sikit bolehlah tambahkan air supaya dapat seimbangkan dengan hidangan nasi.
  6. Sediakan bahan cili sos dan kisar.Rasakan masin dan masam dan manisnya.
  7. Sayur dan ayam di potong kecil.
  8. Hidangkan dalam pinggan bersama nasi dan sup yang telah di masukkan daun sup dan daun bawang goreng.
TIPS;Ayam boleh juga di bakar pada suhu 180 darjah selama 30 minit.


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Bubur Jagung (Minum Petang )

Author : Cik Rose Cute | 12:55 PM | 3Total Comments |
Bahan-bahan;

  • 500gm jagung frozen
  • 3 cawan santan pekat (1 biji kelapa)
  • 1 cawan air
  • 1 cawan gula perang
  • 2 sudu besar gula (sekiranya kurang manis)
  • 2 sudu besar sagu mata ikan (basuh dan toskan)
  • Garam
  • Daun pandan
Cara-cara:
  1. Masukkansemua bahan kecuali santan pekat ke dalam periuk.
  2. Masakkan sehingga mendidih dan nampak sgu jernih.
  3. Masukkan santan pekat dan kacau perlahan2 sehingga mendidih sekali lagi.
  4. Hidangkan.


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

10 February 2011

Kuah Kacang (Terengganu)

Author : Cik Rose Cute | 9:36 PM | 1Total Comments |
Bahan-bahan:

  • 1/2 kilo kacang tanah (blender jangan hancur sangat)
  • 1 inci halia
  • 3/4 sudu cili boh tambah air sedikit
  • 3 hingga 4 batang serai
  • santan
  • asam keping (1 keping)
  • Gula melaka
  • Garam
  • 5 biji bawang merah
  • 3 biji bawang putih
Cara-cara:
  1. Tumis bawang merah,bawang putih,halia yang telah di tumbuk hingga naik bau.
  2. Masukkan ciliboh biarkan hingga masak dan sebati.
  3. Masukkan santan dan kacang yang telah di blender serta serai yang telah di ketuk,asam keping,gula melaka dan garam.
  4. Kacau sehingga menjadi warna koko.
  5. Agak-agak masak,rasa terlebih dahulu takut manis dan tambah bahan perasa.
  6. Biarkan naik minyak dan mendidih,siap untuk di hidang bersama ketupat nasi.


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Kandunganku baru 9 bulan....

Author : Cik Rose Cute | 1:06 PM | 1Total Comments |
Wah....perutku makin hari..makin membesar,kakiku dah mula bengkak..hidung dah mulai kembang...,aku merasakan perutku ini makin berat.Itulah dugaan seorang Ibu mengandung.Sesiapa yang sedang mengandung sekarang mesti tak sabar sepertiku...ingin melihat wajah baby yang baru...,almaklumlah...aku sudah mempunyai dua cahayamata,seorang boy...seorang lagi girl.Mungkin yang ketiga ni...girl (Insya Allah).
Selang bunga katakan...(kata2 orang tua dulu2).Kadang-kadang aku merasakan babyku mengeras...tapi itu perkara biasa..bukannya nak bersalin lagi.Due 10/03/2011...lambat lagikan...manalah tahu..babyku ini ingin cepat keluar...sebab tak sabar nak jumpa kakak dan abangnnya..
Anakku yang pertama asyik bertanya jer...bila baby nak keluar...sebab persiapan baby semuanya sudah siap.Katil baby dah pasang...kelabu,tilam,bantal dan lain-lain kegunaan untuk baby.Tu yang sibuk bertanya tu...,ustazah yang mengajar kakak gaji dah ada baby...katanya baby boy...baby kita nanti baby girl....(kelakar betul budak ni...)tak sabar dia sebab dia tahu nak dapat adik perempuan macam dia...adik lelaki dah ada....
Nama pun belum tentu lagi...dah cari Abah tak berkenan..susah nak sebut katanya.Terpaksa la cari nama lain.Abah ni satu kalau bab nama mesti dia suruh ibu yang uruskan...pening jugak memikirkan nama ni...nama yang sedap dan enak untuk di dengar orang..maksud nama mesti lah elokkan...
Kaki pun dah kebas..punggung apatah lagi...lagi kebas...ibu stop dulu...apa-apahal nanti kalau dah bersalin boleh kita kongsi bersama...


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

09 February 2011

Persediaan Penting (Menjengah Alam Persekolahan(Petikan Majalah Keluarga)

Author : Cik Rose Cute | 11:15 PM | 0Total Comments |
Rasanya tak terlambat lagi untuk ibu coretkan di sini pasal persediaan penting Menjengah alam persekolahan kot.....(entah le....budak2 dah sekolah dekat 2 bulan..)



  1. Bijak mengatur kewangan-menghampiri January,tidak dapat tidak pasti ramai kanak-kanak yang kepingin hendak menggayakan kelengkapan serba baru apabila tiba sesi persekolahan.Jadi,adalah menjadi tugas dan tanggungjawab anda untuk mengatur belajawan keluarga secara bijak.Sebagai langkah awal,sediakan senarai ringkas perbelanjaan untuk persekolahan anak anda.Antaranya termasuklah yuran,tambang pengangkutan,buku,pakaian dan kasut.Letakkan anggaran kos yang diperlukanuntuk setiap satu dan jumlahkan kesemuanya.Kemudian bandingkan dengan bajet yang telah anda peruntukkan.Jika tidak selari,cuba kurangkan nilai setiap perbelanjaan agar ia tidak melebihi peruntukan yang sedia ada.Bahagi-bahagikan wang tersebut mengikut keperluan yang telah ditetapkan dan elakkan daripada berbelanja melampaui bajet terutamanya ketika membeli belah.
  2. Memilih Sekolah Yang Sesuai-Mewah dengan masyarakat majmuk,Malaysia memiliki pelbagai jenis sekolah.Antaranya seperti Sekolah Kebangsaan,Sekolah Jenis Kebangsaan Cina,Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil,Sekolah Rendah Agama Integrasi,Sekolah Rendah Pendidikan Khas dan sebagainya.Lantaran itu,terserah kepada anda untuk memilih sekolah yang bersesuaian dengan anak terutamanya kalau dia baru sahaja melangkah masuk ke darjah satu.Sebelum membuat keputusan,anda harus ingat bahawa setiap sekolah mempunyai sistem serta indentitinya yang tersendiri.Perbezaan ini bukan sekadar dari segi persekitaran.Tetapi ia turut berlainan dari aspek peraturan,bahasa pertuturan,buku serta silibus.
  3. Proses Pendaftaran Sekolah-Selaku ibu bapa,anda harus ambil tahu akan tarikh,masa dan lokasi pendaftaran persekolahan anak anda.Sekiranya anda was-was atau tidak tahu,adalah lebih baik anda merujuk kepada sekolah terbabit.Proses pendaftaran mungkin mengambil masa agak lama.Oleh itu,adalah lebih baik kalau anda mengambil cuti seandainya ia berlangsung pada hari bekerja.Ini penting supaya proses pendaftaran berjalan lancar.Di samping itu,cubalah datang lebih awal daripada waktu yang telah ditetapkan bagi mengelakkan kesesakan serta kelam kabut kerana terlewat.Usah lupa membawa wang secukupnya untuk pendaftaran anak.
  4. Utamakan Pengangkutan Yang Selamat-Sama ada dekat ataupun jauh sekolah dari rumah anda,anda harus berfikir tentang aspek pengangkutan.Ia bukan sekadar untuk menyenangkan anak anda ke sekolah,tetapi ia juga sebahagian daripada langkah untuk memastikan keselamatan anak.Bagi anak yang baru masuk sekolah (darjah satu),membiarkan dia menaiki basikal ataupun berjalan kaki bersendirian atau dengan rakan seusia tidak di galakkan kerana keselamatan tidak begitu terjamin.Jika anda tidak dapat menghantar serta mengambilnya,pilihlah perkhimatan bas sekolah.Walau bagaimanapun, semak dahulu syarikat bas terbabit,keadaan kenderaan yang di gunakan serta cara pemanduan pemandunya.Pilihlah syarikat yang mengutamakan keselamatan penumpang.
  5. Menyediakan Pakaian Dan Kasut-Memiliki pakaian,stoking dan kasut sekolah baru tentunya menyeronokkan kanak-kanak.Jadi sediakan sedikit peruntukan untuk membeli kedua-duanya.Menyediakan sekurang-kurangnya dua pasang baju dan kasut sudah memadai.Dengan ini dia boleh memakai pakaian serta kasut yang bersih setiap hari.Meskipun begitu,membeli pakaian baru bukanlah suatu kemestian kerana tidak semua keluarga berkemampuan.Anda boleh menggunakan semula pakaian sekolah lama sekiranya ia masih elok dan boleh di gunakan lagi.Misalnya jika pakaian sekolah si abang masih boleh di gunakan si adik ,tidak salah sekiranya ia di gunakan semula.Anda boleh membasuh dan mencuci pakaian tersebut menggunakan bahan pencuci agar ia kelihatan cantik dan baru.
  6. Membeli buku dan peralatan menulis-Buku dan alat tulis merupakan antara medium wajib dalam keperluan pembelajaran anak anda di sekolah.Namun,anda tidak perlu berbelanja banyak.Sebaliknya belilah mengikut keadaan kewangan anda misalnya dengan membeli buku-buku teks dan juga buku-buku rujukan penting sahaja yang akan di gunakan pada sesi awal persekolahan.Anda boleh membelinya lebih awal bagi mengelakkan kesesakan yang berlaku apabila membeli disaat akhir.Jangan membazir dengan memberikan anak begitu banyak alat tulis.Bilangan yang sedikit akan membuatkan anak anda lebih menjaga peralatan yang anda sediakan.
Tip-tip di atas ibu sengaja snapkan kat sini,mana tahu anak-anak ibu nak masuk alam darjah satu,boleh la..ibu baca kat sini..supaya ibu boleh beringat-ingat...takut nanti terlebih boros....Almaklumlah..anak pertama nak menempuh Alam persekolahan darjah satu.Buat masa sekarang kakak baru sekolah TBK...,baru 5 tahun...lambat lagi nak menempuh alam tersebut.


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Sekeping Hati Yang Berpapan

Author : Cik Rose Cute | 10:05 PM | 0Total Comments |
Angin Yang Marah
Berlalu di celah dinding
Pohon yang usang itu
Menghempap tubuh kerdil.


Angin ganas bersama ombak
Yang menggunung gulung
Memecah kesunyian senja


Membekam di ombak dada
Silih berganti mengimbau kembali
Aku terdampar di tepi pantai
Perahuku entah ke mana
Bersamaku hanyalah sekeping hati
Dan sekeping papan dan air mata..


Maha Kaya Tuhan
Menyelamatkan nyawaku..


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ