Taman Tema Pertama Di Malaysia (1971-1994)Mimaland

Author : Cik Rose Cute | 11:12 PM | 47Total Comments |
Aku nak share gan korang tentang "Taman Tema Pertama Di Malaysia pada tahun 1971 hingga 1994 yang di beri nama MIMALAND.Korang tahu tak? mungkin muda-mudi sekarang belum tahu....Jom! kita baca Sejarahnya...


Mimaland mula dibina dalam tahun 1971. Nama Mimaland itu sebenarnya adalah merupakan singkatan daripada gabungan perkataan Malaysia In Miniature Land. Mimaland dibina di sebuah kawasan berbukit seluas 300 ekar di Ulu Gombak berhampiran dengan Kuala Lumpur.
Pembinaan Mimaland dilakukan dalam beberapa fasa dan dibuka secara berperingkat. Fasa pertama Mimaland yang siap dalam tahun 1970-an mengandungi 24 buah motel dan 5 buah chalet serta sebuah kolam renang.

Antara tarikan utama Mimaland pada peringkat awalnya ialah 'taman haiwan prasejarah' yang mengandungi binaan model-model dinosaur bersaiz besar yang begitu mengagumkan dan menjadi tumpuan bagi beberapa penggambaran filem tempatan, seperti Filem Mekanik (1983). Pada tahun 1984 satu kolam renang yang dikatakan terbesar di Asia Tenggara telah dilancarkan sebagai satu lagi tarikan terbaru Mimaland. Ia turut menawarkan papan luncur air gergasi yang tinggi dan menjadi kegemaran para pengunjung. Selain itu Mimaland juga mempunyai beberapa lagi bahagian lain, antaranya ialah sebuah tasik untuk aktiviti bersampan dan memancing, kawasan 'giant maze', serta kawasan untuk merentas rimba.

Setelah bertahun-tahun Mimaland beroperasi, berlaku satu kemalangan di kawasan papan luncur air gergasi Mimaland pada Januari 1993 yang menyebabkan kematian seorang warganegara Singapura berusia 27 tahun. Kejadian malang itu mengejutkan orang ramai hingga memaksa pihak Mimaland menutup sementara kawasan yang terlibat iaitu kolam renang dan papan luncurnya. Selepas kerja-kerja penambahbaikan dilakukan Mimaland kembali dibuka kepada orang ramai. Bagaimanapun, satu kejadian kecil tanah runtuh telah menyebabkan berlakunya kerosakan pada dinding kolam renang yang sama pada Mei 1994. Kejadian ini menyebabkan air lumpur memasuki kolam renang tersebut menyebabkan kawasan tersebut ditutup kepada orang ramai.

Beberapa pihak termasuk agensi kerajaan kemudiannya telah menyeret pihak pengurusan Mimaland ke mahkamah di atas beberapa dakwaan kesalahan, antaranya ialah kelemahan dalam kawalan keselamatan, serta menjadi punca kepada beberapa masalah. Sepanjang perbicaraan kes tersebut pihak mahkamah telah menghalang Mimaland daripada meneruskan operasinya. Akibat tidak dapat lagi bertahan tanpa beroperasi, Mimaland akhirnya terpaksa menutup terus pintunya buat selama-lamanya pada 1994. Kesan peninggalan Mimaland masih wujud hingga kini.







Gambar Sebelum Di tutup...







Kalau macam skang nie..... ada berani mau pegi? Hehehe.... Anyway, it was a nice place kan?

P/S: Kalaulah taman nie wujud sekarang pasti terkenal seluruh dunia tau....kalah Sunway Lagoon...Aku pasti mungkin ada yg pernah sampai ke sini..


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

47 comments:

  1. Sayangnyer, such a nice place.Tapi, tu la kan, kalau bahaya pun, tak ok gak.

    ReplyDelete
  2. cantek nyerr lar , sayang betul kan .. biasala tuh bukan rezeki nak merasa , hehehe ~

    ReplyDelete
  3. Pernah pegi sini rombongan sekolah masa thn 1988...

    ReplyDelete
  4. sy pernah sampai situ..masa tu memang belum baligh lagi..hahaha..teruja habis tengok patung patung dinosaur kat situ..paham je la kalo budak nakal umur 10 tahun dapat pegi tempat happening camtu..

    ReplyDelete
  5. first nampak ohsem...tgk gambar last2..scary..xmo gi situ..>.<

    ReplyDelete
  6. Top tempat ni dulu tp akk tak pernah sampai pun....

    ReplyDelete
  7. baru tahu ttg ini...kalau masih wujud pasti menjadi daya tarikan..tman tema lama tu..

    ReplyDelete
  8. Ye mama pernah sampai disitu .... masih ingat lagi mama pergi dengan arwah mak, ayah dengan adik..mama ni takut air marah betul arwah mak dengan mama sebab takut mandi masa tu hehehehe.... mama masih kecil umur 7 tahun adik mama 1 tahun.... tahun 1979

    ReplyDelete
  9. dana penah terbaca psl mimaland ni baru2 ni gk, baru tau malaysia penah ada tmn tema yg hebat masa tahun 70an dulu... tp sygnyer sbb kesilapan skit ia di tutup...kesilapan dr segi penyelenggaraan n keselamatan kot, syg sgt2... skrg ni katanyer mimaland ni dh jd tmpt yg berhantu sgt kan...

    ReplyDelete
  10. penah pegi masa darjah 5.. tu pun dah buruk gila.. hehe

    ReplyDelete
  11. eh, sy xpnh tau pulak psl tmpat ni sblm ni..

    tp tmpat ni mcm best..

    tu la, bila dah ada kejadian camtu.. kalu buka pun, takut xmaju sbb org duk tingat peristiwa tu.. so, takut2...

    ReplyDelete
  12. kalau dah bahaya macam ni, tak buka lagi pun tak per..
    tapi betul sangat2 cantik la.. 1st time saya tengok.. :)

    ReplyDelete
  13. kalo dah usang camtu tak berani nak pi,kita tak pernah pi lagik...

    ReplyDelete
  14. emm memang nak baca detail tentang mimaland ni.. tq entry nih...
    cik rose tgh baca netry ni meremang bulu roma ai.. heheheh seram agaknya..
    tapi kalau ia masih dibuka best kan... emmm

    ReplyDelete
  15. cantiknya dulu.....sayang sampai jadi mcm tu skang ni...klu masih ada mesti ramai pengunjung :)

    ReplyDelete
  16. owhhh dah tutup
    aah akk pernah dgr pasal tempat nie , cuma x pernah sampai

    sure kalau ada kalah sunway .. kenapa tutup erkk huhuhu
    sayang ! ...

    ReplyDelete
  17. Salam Rose..K.atie xtau pon ada taman MIMALAND kat mesia ni dulu.
    Dulu2 jarang tgk TV & bz ngan kerja jer..maklum la time tu zaman2 anak dara:D

    ReplyDelete
  18. lepas baca entry ni dya terus cari album gmbr msa kecik2 dulu..tak sangka dya pernah pergi situ..tpi time tu kecil lagi

    ReplyDelete
  19. ya Allah..macam dejavu lak rase...huhu..saye pernah pergi sini mase kecik2 dulu...kecik sangat sampai saye tak pernah tau name tempat ni..tapi sentiase ingat yang saye pernah pergi sini dulu...biler tanyer orang lain pasal tempat ni semua kate tak tau dan tak pernah dengar..biler tanyer ayah yang bawak..die tak ingat...tapi tempat ni sentiase ade dlm pikiran saye [sampai sekarang] saye ingat gelongsor yang tinggi tu..saye jugak ingat yg kuku kaki [kelingking] pernah tercabut sebab tekena batu tepi kolam tu..sampai sekarang macam ade darah beku kat kuku tu..saye mati2 ingat tempat ni fantasi saye jer..[hahahaha] upernyer memang wujud..dah tutup lame dah..sy pon darjah2 lagi tahun 94 tu..tu yg tak hengat...neway..mekaseh kembalikan memori kecik saye..:)

    ReplyDelete
  20. arrr menyeramkan..dedolu masa kecik2 mmg teringin nk g sini..sepupu seme g..masa tu susah, mmg jarang g jln2..huhi :)

    ReplyDelete
  21. dulu punyer la cantek dan popular..tp skrg.......ermmm

    ReplyDelete
  22. sayangnya..tak pernah tahu pun rose...kalu tak dah gelemor dah kan....ne dah jadi taman hantu..ngeri lah nak pergi mcm ne...

    ReplyDelete
  23. assalamualaikum rose...sayangnya tempat tu terbiar mcm tu jer kan...:)

    ReplyDelete
  24. cantik sangat tempat ni dulu kan..

    ReplyDelete
  25. cik rose,..makin cantik nie..betambah jeles nih..blog kita pon nak cantik gak..huhhuhu

    ReplyDelete
  26. kesian kan..kalo la ada yg sudi bangunkan balik taman ne, msti setanding ngn sunway lagoon tu..

    ReplyDelete
  27. Cik rose singgah lg sekali nk tanya...camana nak wat border cantik kerawang2 tu...ada tuto tak...?

    ReplyDelete
  28. tgk pic selepas di tutup tu, seram..!

    ReplyDelete
  29. alaaa...sayang da tutup dan terbiar...lawa tempat dalam gambar masa tengah top dulu... :(

    ReplyDelete
  30. Pernah dulu dengar gak..entahlah masa tu aku belum lahir lagi..heheheh
    ( perasan remaja) ...
    Ok..ok..aku tahu..

    ReplyDelete
  31. Seram betul dah tempat tu ek? Macam baru diserang ribut zombie je. Kosong. Huhu..

    ReplyDelete
  32. pernah dgr nama ni..tp x pernah jejak ke situ..
    huhu..tgk gambar sesdah tu..horror plak..

    ReplyDelete
  33. dulu ni la tmpt yg paling top kan..sayang...

    ReplyDelete
  34. kalau cik rose tak citer ni mmg RS tak tau...

    ReplyDelete
  35. tak pernah pergi dan tahu. huhu.

    ReplyDelete
  36. BARULAH BUI TAHU KEWUJUDAN TAMAN NI..SAYANGKAN,KALAU MASIH BUKAK NAK JUGAK BUI PERGI..

    ReplyDelete
  37. sy penah gi sini tahun 88 kot kalau x silap..dgn parents tp siyes sy dah x penah ingt suasanya..rupanya dh tutup ya

    ReplyDelete
  38. ms kecik2 duluy slalu dgr n nk pegi tp....

    ReplyDelete
  39. ckj baru tau.. thanks kak share.. sayang nyer.. da tutup.. kalau tak mesti kaya Malaysia..

    ReplyDelete
  40. xpernah tau pon tempat ni smpai lah akk tulis neh...kalo buka lg pon, myb ssh org nk dtg sbb tringat kejadian2 lepas...picta yg lepas ttp 2, mmg seram pon...huuu

    ReplyDelete
  41. sayangnye...xprnah prgi dan xprnah tahu sblum n...rugi nye la..lpas kluar paper bru2 n,bru taw kwjudan Mimaland n..

    ReplyDelete
  42. tinggal kenangan je tempat tu..

    ReplyDelete
  43. mana xtutup..milik magnum coorperation,syarikat nombor ekor..mmg ptt pon tutup..kekeke

    ReplyDelete
  44. hopefully they can build again this kind of park..

    ReplyDelete
  45. Tempat cerita ia wujud . Syg gler taman tema malaysia awal 70an tutup . Aku pun tak hidup lgi mase mimaland da tutup .

    ReplyDelete

●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
terima kasih kerana korang Ikhlas Memberi Komen...Lambat Atau Cepat...Cik Rose Akan terjah blog Korang...
Semoga kita sama - sama ikhlas berkawan di alam maya Bersama mahabbah cintaNYA
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
"⎝⓿⏝⓿⎠JAZAKUMULLAH"⎝⓿⏝⓿⎠