Jom! Makan Pizza Buatan Sendiri

Author : Cik Rose Cute | 2:12 PM | 28Total Comments |
Sebelum di masukkan dalam Oven...


bahan2 - utk doh
2 cawan tepung gandum
2 st mauripan
1/2 st garam
1 st gula
2 st minyak masak
1/2 cawan air suam
campur semua bahan gaul rata...masukkan air sedikit demi sedikit...hingga tidak meleket di tgn...rehatkan selama 60 mint

bahan2- utk sos pizza
1 labu bawang besar}
2 ulas bawang putih } dicincang
2 biji tomato }
2 sdb minyak masak
3 sdb tomato puri
2 sdb sos tomato
gula dan garam
tumis semua bahan,masak hingga pekat..

bahan2-utk topping
mengikut citarasa sendiri...contoh
udang,sosej,daging,ayam,lada benggala,cendawan.tomato,nenas, keju...dll

cara2
sapukan loyang dgn minyak...canai doh setebal 2cm...masukan doh kedlm loyang...biarkan 10mint,cucuk doh dgn garpu..utk keluakan angin..
sapukan doh dgn sos pizza td...taburkan keju parut...atau keju keping (4 keping)..taburkan pula bahan kesukaan anda...akhir sekali tabur keju sekali lg.
bakar selama 25-30 mint...dgn suhu 200"c.

Selamat menjamu mata oke Bye!!!


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

28 comments:

  1. pndai la cik ros buat pizza..tgk bhn2nya pun padat.mesti puas mkn ni..

    ReplyDelete
  2. wow sedapnye pizza wat seniri..puas makan :)

    ReplyDelete
  3. Sedapnya..ada resepi lg..blh la try ni..

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum rose...wah sedap nyer nak join makan skali boleh x...jadi lapo bila tengok pizza tu nyummmmy...;)

    ReplyDelete
  5. nampak sedaplah..
    saya dulu penah buat tapi tak jadii..
    leh try resepi nih..haha

    ReplyDelete
  6. Sedap :) t.kasih utk resepi. Dah simpan. Bila nak buat tak tau lg ;)

    ReplyDelete
  7. perghhhhh!!!! sangat suka tengok time dah siap bakar tu dear..sangat2 menyelerakan...:)

    ReplyDelete
  8. kalau buat sendiri leh makan banyak kan..
    sedap wat makan petang tu..

    ReplyDelete
  9. Makan masa buka posa nanti pasti best kan??

    ReplyDelete
  10. sedapnya.tp syg tuan blog jemput tgk je.klo jemput mkn dpt jgk merasa.hehe...

    ReplyDelete
  11. wah terbaik ! ...
    rajin ros masak ... sedap nie ;)

    ReplyDelete
  12. cian..dok jamu mata lah kami yew..

    ReplyDelete
  13. hooooooooo
    suka tengok cheese melting gitu!!! membuatkan dia lebih sedap 10kali gandaaa! XD

    ReplyDelete
  14. dah lama sebenarnya tak buat pizza. kalau nak resipi pizza yg sedap, singgahla kat blog kak dayang jack (dapurku syg), mmg resipi kat situ sedap sgt

    ReplyDelete
  15. wow sedapnyer kak...buat sendiri lagi puas makan kan hihi

    ReplyDelete
  16. sedapnyeeeeeeeeee. nak jugakkk. pos sket ye. hee. ;)

    ReplyDelete
  17. Sedapnya cik Rose!!!! Tingin nak buat sendiri tp tak sempat lagik, aritu beli yg frozen jek, nmpk malasnya hiji

    ReplyDelete
  18. kalau pizza buatan sendiri ni semua benda nak letak rasanya.

    ReplyDelete
  19. jamu mata pun dah best..blm rase lg ni... huhuh....umah x de oven...x bleh nak bako3.. :)

    ReplyDelete
  20. rajinnya cik rose..kalau nur kan, malas nak buat doh..hihih

    ReplyDelete

●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
terima kasih kerana korang Ikhlas Memberi Komen...Lambat Atau Cepat...Cik Rose Akan terjah blog Korang...
Semoga kita sama - sama ikhlas berkawan di alam maya Bersama mahabbah cintaNYA
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
"⎝⓿⏝⓿⎠JAZAKUMULLAH"⎝⓿⏝⓿⎠