Hati-hati Shopping Secara Online

Author : Cik Rose Cute | 10:02 AM | 45Total Comments |
Tadi aku terbaca kat fb...tentang isu ada segolongan kita di tipu beli baju kurung Di fb.Korang ada baca tak?Korang pernah beli secara online?Aku tak pernah lagi...hubby aku tak sokong aku nak shopping secara online...hubby aku cakap takut kena tipu...Bagi pendapat aku tak semua yg berniaga kat fb tue tipu,ada jugak yg okey....Tapi sebelum nie..aku pernah jugak dengar runggutan kawan2 yg dorang beli barang kat online dah bayar..barang tak sampai2....tue yg aku takut tue...kalau barang murah tak apa...kalau barang yg aku order tue mahal....rugilah....hihihi


DUA mangsa menunjukkan kedai menjual pakaian di Facebook yang didakwa menipu mereka selepas membeli baju kurung di laman sosial tersebut di Padang Besar semalam.

Untuk peringatan sebelum beli barang kat online kena tanya dulu dah berapa lama berniaga online,tanya pendapat kawan okey ke tidak  dan yg penting selidik betul2....baru boleh beli dan lagi satu...aku suka beli barang...bila barang sampai...baru bayar hihihi 

yang belum tahu cerita klik Sini


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

45 comments:

  1. setakat ni beli online ok je lagipun mereka semua dikenali dikalangan rakan blogger.. ngan org luar blum lg..

    ReplyDelete
  2. kdg2 ada yg jujur dlm bniaga ni tp ada jugak yg tak..yg tak ni lah yg buat orang2 lain susah nk percaya lagi..kalo beli yg murah2 2, ok lagi kot tapi kalo mahal sampai beratus2 2, rasanya x sanggup...takot rugi..hehe

    ReplyDelete
  3. biasanya ske beli brg kat bloger yg dah kenai...dia lain cket..kalo tak kneai ni rasa cam tak secure kan

    ReplyDelete
  4. Ada masuk berita kan? Kesian.. kalau dah lama berniaga online bolehlah percaya. Sebab dah byk transaksi dibuat. Ada juga org ambil kesempatan mcm ni ya. Mencuri cara moden namanya.

    ReplyDelete
  5. Nak beli online boleh je , tapi kita kena taw bisnes dia cam ne lah kan , hmm ni dah melayang .. lebih berhati2 lepas ni

    ReplyDelete
  6. aah sgt bahaya kan sis...esp bila melibatkan brg2 mahal...promo memang murah tp....takut ade yg menipu..

    ReplyDelete
  7. aah sgt bahaya kan sis...esp bila melibatkan brg2 mahal...promo memang murah tp....takut ade yg menipu..

    ReplyDelete
  8. cik mama pun ada jugalaa shopping on-line, alahamdulullah belum lagi terkena cam ni. seblum beli selidik dulu, tu yg penting.

    ReplyDelete
  9. Nia pernah beli sekali je tudung online.. Masa tu beli shawl.. Bila tanya saiz shawl ni paras mana? dia kata macam biasa.. Tapi bila da sampai tak pasal2 singkat dan rasanya lebih sesuai untuk budak2.. Sejak tu malas da beli online.. Kalau harga pun, lebih mahal sebab termasuk dengan caj penghantaran.. So sekarang kalau nak beli pun, beli je kat mana2.. Boleh test dulu.. :)

    ReplyDelete
  10. raihan pon pernah je kena tipu..:(

    ReplyDelete
  11. cian kat depa ..
    nasib baik kita shoping kat mall jer...
    tak pernah beli online..mmg takut tertipu..

    ReplyDelete
  12. dulu suka gak beli.. sekarang lagi suka beli kat jalan tar.. hehe

    ReplyDelete
  13. alhamdulillah selama ini akak beli barang secara online ok tak ada masalah lagi tapi akak akan pastikan ia betul dan baca feedback orang kemudian akak add juga mereka yang pernah beli dan tanya....

    ReplyDelete
  14. Alhamdulillah..sepanjang beli on9 tak pernah lg kena tipu..semua brg smpai kt tangan in a good condition but still kena beware jgak kan..

    ReplyDelete
  15. kena rujuk website tu pr fb tu memang betul ada orang buat belian atau ada kawan kita berpengalaman buat belian di situ ke atau ada kenal ke cmana.. takleh ikut dan je.. terutamanya yang fbnya kurang follower... kena jaga2...

    ReplyDelete
  16. Pernah jgk beli online ni, so fr xde mslh sbb mmg betul2 cari kedai yg mmg wujud kat reliati bukn hanya online semata2...

    ReplyDelete
  17. Tak pernah beli baju online shop lagi sebab takut perkara sebegini berlaku :) hee.

    ReplyDelete
  18. deno pun tak pernah... takut jadi mcm ni la...

    ReplyDelete
  19. pernah beli online, tapi kita selalu beli dgn orang yang betul2 kita kenal, cam kawan2 di kalangan blogger ke...kalo simply2 beli & tak kenal tokeynya mmg kita tak beli, kita pun ada jual barang online, tapi takat ni tak pernha customer komplen dapat lambat...bayar ontime, barang pun ontime...peringatan untuk diri kita sendiri jugak ni....TQ

    ReplyDelete
  20. hmm..ade bace kes ni kat surat khabar..

    mmg tak patutu owner kedai on9 tu buat mcm tu..sian kat dorang..cma suka shoppimg on9 tp setakat ni kedai on9 tu mmg dipercayai.

    ReplyDelete
  21. Salam Rose.Aoa kabar?

    InsyaAllah,klu beli ngan k.atie..brg sampai dgn slmt.

    Kdg2 kena tgk gak owner...selidik dgn org yg pernah berurusan.

    Tak baik menipu duit org ni..xberkat hidupnya.

    ReplyDelete
  22. setakat ni alhamdulillah... ok lagi. saya suka tgk feedback yg orang bagi. kalau okay baru la saya go on. tp peniaga online tkt jgk kalau bagi barang dulu. sbb byk kes brg smp tp tak byr.

    ReplyDelete
  23. beli di online shope yg dapat ramai beli.. tp penipu mmg terrer menipu kan?

    ReplyDelete
  24. takder dah barang2 online yang sampai barang dulu bau bayar.. sekarang mesti bayar dulu... takut juga beli secara online ni..

    ReplyDelete
  25. memang kene hati2 bila nak beli brg kat online

    reeneeraaid.blogspot.com

    ReplyDelete
  26. bahaya toi.. depa tak takut ke dosa.. aish..

    sbb golongan cmni, org lain pon leh teraniaya sama

    ReplyDelete
  27. tak pernah lagi la beli baju online...huuu
    akak ipar saya pon pernah kena mcm ni...sabar aje kan...

    ReplyDelete
  28. adoiii nie lah bahaya nya
    kadang2 kalau kita x kena tipu dgn peniaga online .. penigaa online pula kena tipu ngan pelanggan
    sama sahaja
    semua terletak pada hati
    sama2 berhati2 ..

    so far akk beli tudung ok je
    x pernah layie beli brg mahal2 dgn onlie .. kalau baju suke beli terus sbb leh test .. online nie payah nak percaya ukuran dan sebagainya .. huhu

    ReplyDelete
  29. hati2 nk beli online

    *tahniah anda dapat kad raya

    http://sayadisinibukansaya.blogspot.com/2012/07/kad-raya-untuk-blogger-bertuah.html

    ReplyDelete
  30. skrg tgh tunggu tudung. tak sampai² lagi. sabor jelah.

    ReplyDelete
  31. alhamdulillah xpenah kene tipu lagi..harap2 xkene la..hehe..

    ReplyDelete
  32. pernah juga tapi cuma berani beli dengan yg betul2 rasa terjamin.. selidik dulu kang melepas

    ReplyDelete
  33. alhamdulillah stakat nih xpnh lg terkena...

    ReplyDelete
  34. sy baru sekali jer pernah beli online... tu pun beli novel... sebelum tempat memang kena selidik dulu... baca komen2... brg yg dihantar penjual tu sampai atau tak...

    ReplyDelete
  35. wani takat ni xpernah kena tipu lagi...tp tu la kena hati2 juga

    ReplyDelete
  36. betul tu, but pengalaman KA beli di online ok je but x pernah beli lebih dari nilai RM 200 di online!

    ReplyDelete
  37. cik ana pnh gak beli online.. alhmdulillah la ok je.. jd takot pulak nk membeli bile dgr cite camni..

    ReplyDelete
  38. baru tau kisah ni.ada jgk tgk kat fb tp tak dan baca.so far takde masalah beli online.

    ReplyDelete
  39. perasaan takut kena tipu tu, mmg ada setiap kali nak beli barang di on9.. kita kena selidik dulu sebeblum membeli...
    dulu nur pernah ketagih nak beli on9.. alhamdulillah, setakat ni semua ok.. skarang xketagih dah..kena pandai bebelanja..kalau tak pokai..hihi

    ReplyDelete
  40. sbb tu kalau nk beli on9 somi tak kasi dia takut jadi gini lah..

    ReplyDelete
  41. pernah beli coklat kat blogshop..ambik masa sampai 4 hari bru sampai..masa duk tggu2 tu ingat kena tipu dah..huhu

    ReplyDelete
  42. Ya Allah.. siannya.. ada jugak yg menipu camni yer...

    ReplyDelete
  43. hurm..pernah juga dengar certa camni. tapi setakat ni alhamdulillah semua ok lagi

    ReplyDelete
  44. pasal tu la pentingnya check background dorang dulu...

    ReplyDelete

●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
terima kasih kerana korang Ikhlas Memberi Komen...Lambat Atau Cepat...Cik Rose Akan terjah blog Korang...
Semoga kita sama - sama ikhlas berkawan di alam maya Bersama mahabbah cintaNYA
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
"⎝⓿⏝⓿⎠JAZAKUMULLAH"⎝⓿⏝⓿⎠