Ikan Siakap 3 Rasa
Bahan-bahan:
Utk ikan:
1 ekor Ikan Siakap
Tepung jagung - untuk di lumur pada ikan
Serbuk Pasti Sedap Knorr
Minyak untuk menggoreng ikan
Utk kuah:
1 biji bawang besar - potong dadu
3 biji bawang putih - diketuk
10 biji cili padi - potong menjadi kecil
1 inci halia - dihiris menjadi kecil
1 biji tomato - potong dadu
Segenggam nenas - yang dipotong dadu
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
Garam secukup rasa
Ajinomoto secukup rasa
Gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara membuatnya:
Ikan dibersihkan dan ditoskan
Lumurkan ikan dengan Serbuk pasti sedap knorr.Pastikan semua bahagian di lumur rata
Kemudian, lumurkan pula dengan tepung jagung. Lumur ke dua-dua belah bahagian ikan termasuk bahagian dalam
Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali
Pastikan minyak betul-betul panas barulah di masukkan ikan tadi
Goreng terendam ikan tersebut
Setelah ikan garing, angkat dan ketepikan
Panaskan minyak dalam kuali yang lain
Tumiskan cili padi, halia dan bawang putih
Setelah bawang agak layu, masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan sos ikan
Kacau sebentar
Masukkan bawang besar, tomato dan nenas
Masukkan air sedikit
Tambahkan garam, gula dan ajinomoto
Biarkan kuah mereneh seketika
Setelah kuah agak pekat, angkat dan curahkan di atas ikan yang telah digoreng tadi
Bahan-bahan:
Utk ikan:
1 ekor Ikan Siakap
Tepung jagung - untuk di lumur pada ikan
Serbuk Pasti Sedap Knorr
Minyak untuk menggoreng ikan
Utk kuah:
1 biji bawang besar - potong dadu
3 biji bawang putih - diketuk
10 biji cili padi - potong menjadi kecil
1 inci halia - dihiris menjadi kecil
1 biji tomato - potong dadu
Segenggam nenas - yang dipotong dadu
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
Garam secukup rasa
Ajinomoto secukup rasa
Gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara membuatnya:
Ikan dibersihkan dan ditoskan
Lumurkan ikan dengan Serbuk pasti sedap knorr.Pastikan semua bahagian di lumur rata
Kemudian, lumurkan pula dengan tepung jagung. Lumur ke dua-dua belah bahagian ikan termasuk bahagian dalam
Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali
Pastikan minyak betul-betul panas barulah di masukkan ikan tadi
Goreng terendam ikan tersebut
Setelah ikan garing, angkat dan ketepikan
Panaskan minyak dalam kuali yang lain
Tumiskan cili padi, halia dan bawang putih
Setelah bawang agak layu, masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan sos ikan
Kacau sebentar
Masukkan bawang besar, tomato dan nenas
Masukkan air sedikit
Tambahkan garam, gula dan ajinomoto
Biarkan kuah mereneh seketika
Setelah kuah agak pekat, angkat dan curahkan di atas ikan yang telah digoreng tadi
Selamat Menjamu mata ya..ok bai!!
Sedapnya sis huhuhu... Boleh buat ne nanti utk berbuka puasa :)
ReplyDeleteasben dni punya fav nih :)
ReplyDeletehihi...masha follow cik rose :)
ReplyDeletesedapnyer ikan siakap ni,,,buka puasa ti boleh wat...heheheh
ern nyum nyum,suka sgt dgn siakap 3 rasa pebret2....
ReplyDeleteowh tidak!
ReplyDeletesedapnya :)
vavavaavava..lapo la plak..adeh..
ReplyDeletesedapnya...blh buka posa ni..hehe
ReplyDeletebleh try ni..
ReplyDeletefeveret ai ni..
sedapnyaaaaaa nanakkk cikitttt..
ReplyDeleteaduh..ngidam terus tgok ni..sedapnyeeee...
ReplyDeletewaduh sedapnya ikan tu, kita suka ikan siakap 3 rasa ni, kalo balik rumah my mom selalu wat ikan siakap ni..
ReplyDeletewow sedapnya..
ReplyDeletesedapnyee. feberet ni. tp xleh mkn la. shu kne pantang 3 bulan. sobsob
ReplyDeletesedapnyer tgk kak rose...kalau dapat mkn ni apa nak kata hihihi
ReplyDeleteomak aihhhhh
ReplyDeletedah lama x makan nie nieeeeeeeeeeee ;))
sedapnye tgk..
ReplyDeletecma masak ikan 3 rasa ni x pernah menjadi..kuah die semacam aje...huhuh... blh la try :)
sedapnya cik rose..
ReplyDeletelapor lah..
ReplyDeletesharing is caring ^_^'
ReplyDeletewow nice !!
sedap sedap
http://funnyzoneads.blogspot.com/2012/07/kaedah-meletak-ikon-comel-dicomentar.html
Wowww!!! Terus rasa... Nakkkk!!! ;)
ReplyDeletemintak izin copy ●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
ReplyDelete^_^'
tempting ! klo tgk di bulan puasa ni, makhruh puasa hehehe
ReplyDeletetgh kumpul resepi tuk bebuka ne..huhuhuu
ReplyDeletewah boleh try...
ReplyDeletewah sedapnya.. nak try juga la.. (^_^)
ReplyDeleteNyum..nyum..! sedapnyeeerr..!
ReplyDeletetiga rasa..tiga kata.. :)
sedapnye..!
ReplyDeletesedapnya..suka ^^
ReplyDeletebest nye kalo dapat menjamu lidah sekali..nice :)
ReplyDeletesalam cik rose..sihat?
ReplyDeleteterliur tengok ni..saja je cik rose ni tau ;)
hoho resipi 3 rasa! wooohooo!
ReplyDeleteweeeeeeeeeee..my febret ni
ReplyDeleteResepi terbaik utk hidangan berbuka puasa... Tapi tak campur pak aji naik moto (aji no moto) tak boleh ke??
ReplyDeletewah sedapnye.. boleh cuba nt nih buat menu bukak pose..hehe.. ayu tk pernah pandai buat sendiri pun 3 rasa..hehe
ReplyDeleterasa mcm dah komen..tpi komen lagi la..hihhihi..
ReplyDeletesedang mencari2 resepi tuk berbuka ne..huhuhu
laapr lah pula..haha
ReplyDeleteBaru tadi lepas makan ikan tiga rasa...supplier belanja..heheheh
ReplyDeletesedapnye sis..meh hantar sini gak
ReplyDeleteOh Sedapnya....hingga menjilat jari ni...fav qayyum
ReplyDeleteaduh sedapnyer...
ReplyDeletealahaiiii nampak sedapppp sgttttt
ReplyDeleteWah cik rose, berderet entry makanan nih. Rajin masak, ibu yusuf angkat ibu jari utk cik rose.. :D
ReplyDeletetu diaa... sedapnya...
ReplyDelete