Ikan Siakap 3 Rasa..

Author : Cik Rose Cute | 1:15 PM | 44Total Comments |

Ikan Siakap 3 Rasa

Bahan-bahan:
Utk ikan:
1 ekor Ikan Siakap
Tepung jagung - untuk di lumur pada ikan
Serbuk Pasti Sedap Knorr
Minyak untuk menggoreng ikan

Utk kuah:
1 biji bawang besar - potong dadu
3 biji bawang putih - diketuk
10 biji cili padi - potong menjadi kecil
1 inci halia - dihiris menjadi kecil
1 biji tomato - potong dadu
Segenggam nenas - yang dipotong dadu
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
Garam secukup rasa
Ajinomoto secukup rasa
Gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara membuatnya:
Ikan dibersihkan dan ditoskan
Lumurkan ikan dengan Serbuk pasti sedap knorr.Pastikan semua bahagian di lumur rata
Kemudian, lumurkan pula dengan tepung jagung. Lumur ke dua-dua belah bahagian ikan termasuk bahagian dalam
Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali
Pastikan minyak betul-betul panas barulah di masukkan ikan tadi
Goreng terendam ikan tersebut
Setelah ikan garing, angkat dan ketepikan
Panaskan minyak dalam kuali yang lain
Tumiskan cili padi, halia dan bawang putih
Setelah bawang agak layu, masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan sos ikan
Kacau sebentar
Masukkan bawang besar, tomato dan nenas
Masukkan air sedikit
Tambahkan garam, gula dan ajinomoto
Biarkan kuah mereneh seketika
Setelah kuah agak pekat, angkat dan curahkan di atas ikan yang telah digoreng tadi
 
Selamat Menjamu mata ya..ok bai!!
 


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

44 comments:

  1. Sedapnya sis huhuhu... Boleh buat ne nanti utk berbuka puasa :)

    ReplyDelete
  2. hihi...masha follow cik rose :)

    sedapnyer ikan siakap ni,,,buka puasa ti boleh wat...heheheh

    ReplyDelete
  3. ern nyum nyum,suka sgt dgn siakap 3 rasa pebret2....

    ReplyDelete
  4. vavavaavava..lapo la plak..adeh..

    ReplyDelete
  5. sedapnya...blh buka posa ni..hehe

    ReplyDelete
  6. sedapnyaaaaaa nanakkk cikitttt..

    ReplyDelete
  7. aduh..ngidam terus tgok ni..sedapnyeeee...

    ReplyDelete
  8. waduh sedapnya ikan tu, kita suka ikan siakap 3 rasa ni, kalo balik rumah my mom selalu wat ikan siakap ni..

    ReplyDelete
  9. sedapnyee. feberet ni. tp xleh mkn la. shu kne pantang 3 bulan. sobsob

    ReplyDelete
  10. sedapnyer tgk kak rose...kalau dapat mkn ni apa nak kata hihihi

    ReplyDelete
  11. omak aihhhhh
    dah lama x makan nie nieeeeeeeeeeee ;))

    ReplyDelete
  12. sedapnye tgk..
    cma masak ikan 3 rasa ni x pernah menjadi..kuah die semacam aje...huhuh... blh la try :)

    ReplyDelete
  13. sharing is caring ^_^'
    wow nice !!
    sedap sedap
    http://funnyzoneads.blogspot.com/2012/07/kaedah-meletak-ikon-comel-dicomentar.html

    ReplyDelete
  14. Wowww!!! Terus rasa... Nakkkk!!! ;)

    ReplyDelete
  15. mintak izin copy ●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
    ^_^'

    ReplyDelete
  16. tempting ! klo tgk di bulan puasa ni, makhruh puasa hehehe

    ReplyDelete
  17. tgh kumpul resepi tuk bebuka ne..huhuhuu

    ReplyDelete
  18. wah sedapnya.. nak try juga la.. (^_^)

    ReplyDelete
  19. Nyum..nyum..! sedapnyeeerr..!

    tiga rasa..tiga kata.. :)

    ReplyDelete
  20. best nye kalo dapat menjamu lidah sekali..nice :)

    ReplyDelete
  21. salam cik rose..sihat?

    terliur tengok ni..saja je cik rose ni tau ;)

    ReplyDelete
  22. hoho resipi 3 rasa! wooohooo!

    ReplyDelete
  23. Resepi terbaik utk hidangan berbuka puasa... Tapi tak campur pak aji naik moto (aji no moto) tak boleh ke??

    ReplyDelete
  24. wah sedapnye.. boleh cuba nt nih buat menu bukak pose..hehe.. ayu tk pernah pandai buat sendiri pun 3 rasa..hehe

    ReplyDelete
  25. rasa mcm dah komen..tpi komen lagi la..hihhihi..

    sedang mencari2 resepi tuk berbuka ne..huhuhu

    ReplyDelete
  26. Baru tadi lepas makan ikan tiga rasa...supplier belanja..heheheh

    ReplyDelete
  27. sedapnye sis..meh hantar sini gak

    ReplyDelete
  28. Oh Sedapnya....hingga menjilat jari ni...fav qayyum

    ReplyDelete
  29. alahaiiii nampak sedapppp sgttttt

    ReplyDelete
  30. Wah cik rose, berderet entry makanan nih. Rajin masak, ibu yusuf angkat ibu jari utk cik rose.. :D

    ReplyDelete

●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
terima kasih kerana korang Ikhlas Memberi Komen...Lambat Atau Cepat...Cik Rose Akan terjah blog Korang...
Semoga kita sama - sama ikhlas berkawan di alam maya Bersama mahabbah cintaNYA
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
"⎝⓿⏝⓿⎠JAZAKUMULLAH"⎝⓿⏝⓿⎠