03 April 2012

Alahai...Safee Sali

Author : Cik Rose Cute | 11:42 AM | 29Total Comments |
Terkejut jugak aku baca kat metro pasal pemain bola sepak Malaysia  kita...Kalau di fikirkan balik Jodoh,pertemuan dan kematian semua di tangan Allah.....So tidak boleh nak di pertikaikan lagi...


image
“ Pemain bola sepak kebangsaan, Safee Sali atau nama sebenarnya, Mohd Safee Mohd Sali, 28, sah bercerai dengan isterinya, Sabarina Yusof, selepas melafazkan talak satu dalam prosiding tertutup di Mahkamah Tinggi Syariah, di sini, semalam. Peguam syarie yang mewakili Sabarina, 30, Ezura Nashuha Abdul Hadi, ketika ditemui selepas prosiding, berkata lafaz cerai itu dibuat selepas kedua-dua pihak mencapai persetujuan bersama untuk bercerai secara baik. “ – Hmetro

Semoga safee sali banyak-banyak bersabar di dalam menempuh ujian Allah...Mungkin ada hikmah di sebalik apa yang berlaku...mana kita tahukan....

Nota Kaki: Hari nie cik hubby cuti....So aku tak boleh sangat2 mengadap blog hihihi nanti dia perli..."kerja office tak siap lagi ke?"

Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

02 April 2012

Sabar Itu Perlu

Author : Cik Rose Cute | 2:03 PM | 25Total Comments |
Korang sabar tak?...Setiap kesabaran ada hadnya....Contoh..anak kita sepah barang...Dialog antara anak dan ibu..

Ibu;"kakak tolong kemas barang2 nie letak dalam kotak balik"
Si anak; "Bukan kakak main adik yang main...kenapa kakak pulak kena kemas.." Dalam hati seorang ibu sabar jerlah...sambil mengutip barang2 masukkan ke dalam kotak...Tak sampai 30 minit sepah balik.

Ibu;"Siapa yg sepahkan barang2 nie?tolong kemas..."
Si anak;"Ala..ibulah kemas....kami dah penat..."sambil duduk atas kerusi goyang kaki.


Kalau dalam sehari  4 @ 5 kali bersepah...tahap kesabaran seorang ibu mesti stree giler!!!! Mulalah tangan gatal nak kasi pengajaran sikit..betul tak? hihihi  kadang2 tue cik hubby balik dari kerja bising.."ayang nie..tak kemas rumah ke?asyik bersepah jer...."Angin tak korang? cik hubby tuduh tak  buat kerja rumah...Memang sakit hati tau hihihi....

Nota Kaki: Memang penat jadik seorang surirumah sepenuh masa nie...huhuhu...tahap kesabaran kena tinggi...Kalau tak nanti di tuduh mendera anak hihihi



Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Aksi Syifa Tatih

Author : Cik Rose Cute | 10:10 AM | 17Total Comments |
Syifa dah boleh jalan sikit-sikit tak la laju sangat...Dia risau takut jatuh...dah banyak kali jatuh tu slow jer jalannya...

Tengok muka dia semimik jer...


Barang apa tah dia pandang...suka kutip barang..

Dah terpandang camera...terus nak terpa camera hihihi...


Syifa nie sajer buat-buat muka sengih dia...apa yang dia suka sangat tak tahulah...hihihi


Dah makin dekat nak capai camera hihihi

Dah stopppp....nanti marah pulak si syifa nie...nak camera tak dapat...dah dekat...besar pulak gambarnya...
huhuhu baru nak belajar berjalan...memang lambat sikit la..si syifa nie nak berjalan...kalau mulut dia memang bising....Abang gan Kakak  memang cepat jalan...mulut berat sikit...

Nota Kaki: Selamat Bekerja Untuk Yang Bekerja...Yang Surirumah Mesti sibuk mengemas dan memasak hihihi


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Segmen blogwalking & tambah follower by Lisa

Author : Cik Rose Cute | 9:37 AM | 8Total Comments |

Click banner untuk join?

Tarikh tamat segmen nie 18. Mei.2012 . Jom! Join ramai-ramai...untuk tambahkan followers Anda hihihi...

Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

01 April 2012

Mentor Bahagian B

Author : Cik Rose Cute | 8:05 PM | 5Total Comments |
 


Malam nie layan mentor kumpulan B pulak...Minggu lepas Kumpulan A...aku layan jugak...tengok protege Faizal Tahir buat persembahan...Memang terbaik beb!!!...I LIKE Protege Faizal Tahir hihihi (walaupun rambutnya aku tak berkenan hihihi)
Bagi pendapat aku Anas Ridzuan ni harus diberikan perhatian kerana beliau juga seorang yang berbakat besar dan amat gigih dalam meneruskan minat beliau dalam industri kreatif tanah air.

Beliau bukan sahaja seorang yang pandai berlakon, tetapi bakat nyanyian yang beliau ada amatlah bagus.

Antara teater yang telah dilakonkan oleh Anas Ridzuan ialah Teater Juta-Juta arahan pengarah muda Fasyali Fadzli, dan juga Teater yang mendapat sambutan terhangat di Stor Teater Dewan Bahasa dan Pustaka, iaitu Teater 1 Plastik Hitam arahan Syahrul Fithri Musa.

Aku harap kita ramai-ramai memberikan sokongan padu untuk Anas Ridzuan  untuk Mentor musim ke 6.(Wah!!! Promote kau!!!)


Kumpulan B aku belum tahu lagi siapa yang terbest! hihihi...Kita tengok jerlah nanti...Kumpulan B Mentornya  Ogy,Ella,Adam....

Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

31 March 2012

Korang Kenal Kirana Larasti?

Author : Cik Rose Cute | 2:08 PM | 8Total Comments |
 Kirana Larasati.jpg
Sekarang...pelakon nie ada gosip tentang gambar bogelnya  di internet....Korang kenal tak? alah...yang berlakon dalam sinetron "Jangan Benci Bilang Cinta" bersama Marshanda Dan Baim Wong....





Baru-baru ini gempar dengan satu lagi foto bogel pelakon dari Indonesia yang telah tersebar meluas di laman web, dan foto bogel tersebut didakwa adalah bintang "Purple Love", Kirana Larasati.
Walaubagaimanapun, masih ramai orang yakin bahawa gambar tersebut adalah gambar yang telah di "edit" secara digital.


Dalam foto pertama, memperlihatkan seorang wanita sedang berbaring di atas katil tanpa seurat benang, dan foto kedua pula menampakkan wanita tersebut sedang "pose" dalam keadaan separuh bogel dengan menutup payu-daranya dengan rambut. Satu forum di laman web membincangkan foto yang didakwa milik Kirana itu adalah palsu, dan ramai yang yakin bahawa foto tersebut telah diubah suai.

Salah seorang daripada penulis di forum tersebut juga menyatakan bahawa foto tersebut nampak seperti diubah suai dengan menggunakan 'Photoshop' kerana perincian foto disembunyikan menyebabkan ia susah untuk diperinci.




 Nota Kaki: Kalau korang nak tengok gambar Klik Sini  Gambar yang lain tue seksi, aku pun tak tahu betul ke tidak gambar kirana nie.....Sekarang gambar dah boleh edit....
Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Update Hadiah Pink Ummi

Author : Cik Rose Cute | 12:53 PM | 11Total Comments |
Tengah aku godek2  tab galaxy....tiba-tiba bunyi hon van pos laju sampai....Dalam hati aku terdetik."hadiah pink ummi dah sampai"....bukak2 hadiah memang betul hadiah dari giveaway pink ummi...thanks pink ummi....(lama menunggu hihihi)

 belum bukak lagi...snap gambar sampul terlebih dahulu...


nielah hadiahnya...aku try sembur tadi memang wangi.....tak payah beli minyak wangi dah....save sikit....

Nota Kaki:Untung jugak join benda2 cam nie....kalau kita bertuah dan dapat  hadiah....Tapi sekarang mood nak join contest dah  kurang hihihi....
Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

30 March 2012

Korang Selalu Sedu Tak?

Author : Cik Rose Cute | 2:00 PM | 14Total Comments |
Hahaha...korang pernah tak tengah makan sedu? baby sedu ke? atau lain-lain ke? Kata orang tua-tua kalau sedu nak cepat besar...korang pernah dengar istilah tue... Mesti pernahkan....Jom! kita baca apa puncanya terjadinya sedu

Kenapa boleh Sedu?


Kawan aku kata > nak besar ketepi lah tu..(badan nak melebar. haha) 
ma aku ckp > Makan/minum gelojoh sangat tuee... ( ish.. manede...)
The Scientist theory >  Ia ada kaitan dengan Diaphragm anda~






Masih ingat exhalation dan inhalation kita belajar dalam sains/biologi.Relation antara dome shape dan diaphragm.Apabila menghembuskan nafas,diaphragm akan tolak udara naik.Tetapi, ada ketikanya diafram menjadi terganggu dan apabila ini berlaku, ia membuat pergerakan menarik ke bawah dalam keadaan yang tersentap. Akibatnya, anda menelan udara ke dalam kerongkong secara mengejut. Apabila udara yang berebut-rebut masuk itu melanggar kotak korda suara anda, maka terhasillah bunyi hik, hik.



-saintis lain berkata lagi puncanya."Nenek moyang kita berasal dari laut"



Kesan Sedu?



Tak dikenalpasti.Yang pasti

IA TIDAK MEMBUATKAN ANDA BESARRR ATAU TINGGI

Ia hanya satu fenomena biasa yang mengaktifkan tubuh badan anda bila anda malas ^_^.Sekali sekala jadi hyper.Bila sedu,rasa macam lompat - dada ke hadapan dan LOMPAT!okk..mungkin kesannya jadikan anda *hyperaktif*.he2

Kata saintis,sedu dapat membina diafram menjadi lebih kuat.





Bayi Tersedu?



Panjang sekali ceritanya.Pendekkan.Kita memang pernah sedu dan tahu rekod awal sedu kita bila?Sewaktu dilahirkan?Semasa makan/minum bubur nasi?

Di dalam rahim ibu sebenarnya kita bermula tersedu.



Cara Hentikan Sedu yang TIDAK berkesan..dan berkesan



Takutkan Orang..ABAIKAN.jangan memperbodohkan diri anda dengan menjadi si tukang penakut orang.



Cara yang berkesan-bergantung ke atas orang tu- 

  • Tahan nafas dan kira sampai 10 atau 20 atau selama mana anda boleh
  • minum madu
  • minum air bercampur gula
  • tarik lidah ke hadapan?Not a polite way

Jika kerap berlaku + sedu tidak berhenti.Take a medical Check Up


Kredit dari Adik Tyra Uyura

Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Segmen : "Farah Nak Review Belog Korang"

Author : Cik Rose Cute | 1:51 PM | 1Total Comments |
Nak Join Klik Banner Di atas..
 Siapa siapa yang nak blog korang di review oleh farah, dipersilakan untuk join segmen ni (^___^)v

Cara-cara:-
  1. Buat tajuk entri, "Farah Alias Nak Review Belog Saya"
  2. Copy banner segmen dan tepek di entri korang
  3. Kalau boleh follow belog farah untuk mendapatkan update mengenai segmen
  4. Kalau nak tag kawan-kawan pun boleh, tak kesah.
  5. Publish entri dan hantar link entri kat sini. LINK ENTRI, BUKAN LINK LINK BLOG.
Selamat bersegmen! Jom! join...

Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Syifa Dah Pandai Bukak Peti Ais

Author : Cik Rose Cute | 1:29 PM | 7Total Comments |
Hai! Story pasal syifa...Jangan marah ya..."Smile Be Happy"

 Sekarang nie dah pandai bukak peti ais...kalau kita tutup dia bukak balik....kalau kita sebut perkataan jangan...Dia pun sebut perkataan 'jangan' dengan jelas tak ada pelat langsung tau hihihi...(orang kata kalau lambat berjalan mulut cepat...entah betul ke tidak aku pun tak pasti..kata orang tue cam gitu)

 Syifa....dia pandang camera terus snap...sekali terpampang dengan matanya yang bulat hihihi (korang jangan terkejut melihat peti ais aku yang tak ada barang tue,aku tak berapa suka simpan barang dalam peti ais hihihi

Nielah ragam syifa...kalau kita tengah masak kat dapur mulalah menyibuk kat dapur...Walaupun syifa nie belum betul lagi jalannya...tetap jugak berusaha ke dapur...(kalau ikutkan rasa hati...memang geram hihihi...tengok ragamnya...sabar jer la...budak nie bukan tahu apa-apa pun)....
Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Sarapan Pagi Dengan Yogurt

Author : Cik Rose Cute | 8:32 AM | 25Total Comments |
Dalam minggu nie...aku sarapan dengan yogurt jer tau...Memang sedap!!! masam2 sikit...Aku lagi suka yogurt perisa buah-buahan....yang perisa original best jugak, tak sesedap yogurt perisa buah hihihi
Yang perisa nie...sedap!!! anak aku yang sulong memang suka perisa buah-buahan...Macam aiskrim katanya....Syifa suka jugak...bila tengok kakaknya makan dia menjerit minta di suap ke mulutnya...


 Yang bekas hitam tue kurang sikit sedapnya....Aku target ada jugak orang yang tidak meminati yogurt nie betul tak?...Kalau untuk sesiapa yang ingin berdiet...elok melantap benda nie...memang elok...

 KHASIAT YOGURT UNTUK KITA BERSAMA


khasiat dan manfaat yogurt
Berikut adalah manfaat dan khasiat yogurt dari segi kesihatan..

1. Beberapa strain probiotik meningkatkan kadar imun tubuh

Probiotik bacteria yang terkandung di dalam yogurt dikatakan dapat membantu mencegah penyakit radang usus melalui mengubah mikrofora pencernaan.  Menurut kajian di Taiwan, probiotik dapat meningkatkan pemulihan serta ketahanan tubuh terhadap jangkitan (infeksi) di mana yogurt yang mengandung dua jenis probiotik, iaitu lactobacillus dan bifidobacterium, terbukti memberi kesan positif terhadap pesakit yang mengidap H. pylori infeksi.

2. Bagus untuk wanita lepas bersalin

Bagi wanita dalam pantang yang ingin kembali ke bentuk asal yakni betuk badan sebelum hamil (bertujuan menambat hati suami), khasiat yogurt adalah yang terbaik kerana ia makanan berserat tinggi selain mengandungi pelbagai khasiat diperlukan untuk membekalkan susu kepada bayi.
3. Membantu sistem penghadaman
Bakteria yang terkandung di dalam yogurt berfungsi membantu menghadamkan laktosa (gula semulajadi dalam susu). Bakteria itu bertindak dengan merangsang sebahagian daripada sistem pelalian di dalam salur usus dan menghasilkan keadaan sekitaran yang lebih sihat di dalam usus, menjadikan keadaan itu tidak sesuai untuk organisma tidak baik hidup, di samping memastikan sistem penghadaman dalam tubuh badan berjalan dengan lancar.
4. Mencegah jangkitan pada vagina

Infeksi atau jangkitan Candida pada vagina merupakan masalah yang banyak dialami wanita pengidap diabetes. Menurut kajian, wanita diabetes yang mengambil  yogurt dalam menu seharian mereka didapati mengalami penurunan (pH) serta pegurangan infeksi candida.
5. Meningkatkan kekuatan tulang dan mencegah osteoporosis

Antara khasiat yogurt yang amat tinggi nilainya ialah yogurt mengandungi lebih banyak kalsium, vitamin A, tiamina, niasin dan riboflavin daripada susu.  Di samping itu, yogurt juga kaya dengan zat besi, fosforus dan kalium.
6. Menurunkan kadar kolesterol

Yogurt, susu asidophilus (dari bakteria L. acidophilus) dan susu bifidus (dari bakteri a Bifidobakterium bifidum) mampu menurunkan kolesterol darah. Ini adalah kerana zat faktor antikolesterol yang mencegah kerja enzim pembentuk kolesterol. Pengurangan kolesterol juga terjadi kerana pertumbuhan bakteria akan menyerap sejumlah zat kolesterol ke dalam selnya. Penyerapan ini berlaku di usus kecil dan membantu mengurangi kolesterol dalam darah.
7. Membantu mengurangkan berat badan

Menurut kajian terbaru yang telah diterbitkan di dalam International Journal of Obesity, 2005, hasil kajian mendapati responden yang mengambil yogurt rendah lemak di dalam hidangan mereka didapati dapat mengurangkan berat badan kerana kandungan kalsium di dalam yogurt.
Inilah 7 manfaat dan khasiat yogurt yang dibawakannya kepada kita. Memang elok menjadikannya sebahagian daripada makanan tambahan dalam diet mingguan kita.



P/S: Memang banyak khasiat yogurtkan...Marilah kita pakat-pakat mengamalkannya...
Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

29 March 2012

BattleShip Akan Di tayang May 2012

Author : Cik Rose Cute | 8:45 PM | 11Total Comments |
 Suspen betul aku tengok review filem BattleShip...Dalam filem nie Angkatan tentera laut berperang dengan makhluk apa..aku pun tak tahu...itu yang membuatkan aku teruja ingin menontonnya...Korang tengok review filem nie suspen tak? hihihi


Synopsis: Peter Berg (Hancock) produces and directs Battleship, an epic-scaled action-adventure that unfolds across the seas, in the skies and over land as our planet fights for survival against a superior force. Inspired by Hasbro’s classic naval combat game, Battleship stars Taylor Kitsch as Lt. Alex Hopper, a Naval officer assigned to the USS John Paul Jones; Brooklyn Decker as Sam Shane, a physical therapist and Hopper’s fiancée; Alexander Skarsgård as Hopper’s older brother, Stone, Commanding Officer of the USS Sampson; Rihanna as Petty Officer Raikes, Hopper’s crewmate and a weapons specialist on the USS John Paul Jones; and international superstar Liam Neeson as Hopper and Stone’s superior (and Sam’s father), Admiral Shane.

In the Hawaiian Islands, an international naval fleet at Pearl Harbour engage in a dynamic and intense battle against an alien species known as “The Regents”. The aliens come to planet Earth on a mission to build a power source in the ocean. Upon their visit, they come in contact with the naval fleet. 
 
The film is also purported to show both sides of the story, from the aliens’ perspective, as well as the humans’ so the audience knows exactly where the opponent’s ships are.

Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Gosip Panas Tentang Datuk Siti...

Author : Cik Rose Cute | 1:59 PM | 16Total Comments |
Kesian siti....isu pasal datuk k ada scandal gan Rozita Che Wan makin menjadi-jadi...Macam mana isu cam gitu boleh keluar? Aku pun pelik...Itulah dugaan menjadi seorang artis yang glamour....

Kisah penuh Kenapa Siti Nurhaliza dingin dengan Rozita Che Wan

Rozita Che Wan nafi dilamar oleh Datuk K
Rozita Che Wan pernah mempunyai hubungan dengan 'S' jejaka dari Singapura
Siti Nurhaliza tidak bertegur dengan Rozita Che Wan
Kebiasaannya...Orang kita suka mereka-reka cerita untuk mencari publisiti...hihihi tak pun melariskan majalah diaorang...




Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Akhirnya Liyana Jasmay Bertunang Dengan Pilihan Hatinya..

Author : Cik Rose Cute | 10:35 AM | 7Total Comments |

Tahniah Di ucapkan untuk Liyana Jasmay....Akhirnya bertunang dengan seorang ahli perniagaan..Liyana sedia memikul tanggung jawab seorang isteri....

 "Walaupun ikatan percintaan kami hanya tiga bulan, saya harap jodoh kami berkekalan sehingga akhir hayat.

"Alhamdulillah, saya sudah bersedia memikul tanggungjawab sebagai isteri," katanya selepas majlis pertunangan tersebut.


Gambar di atas   Liyana yang mengenakan persalinan rekaan Rizman Ruzaini , majlis pertunangannya itu sebagai bukti dia sudah bersedia memikul peranan sebagai isteri selain hadiah ulang tahun kelahirannya ke 24 yang jatuh pada 28 Mac.....

P/S: Semoga Liyana Jasmay dapat memikul tanggungjawab seorang isteri...(tanggungjawab seorang amatlah besar pengorbanannya....)
Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

28 March 2012

Casing Samsung Galaxy Tab

Author : Cik Rose Cute | 8:58 AM | 25Total Comments |

Assalamualaikum....dan selamat pagi...sebelum tue..aku nak ucapkan berbanyak-banyak terima kasih kerana korang sudi menjenguk blogku....

 
Cantik tak gambar  casing kat atas?tue aku curik gambar kat google...Aku punya gambar casing   kat bawah dan aku punya casing dah macam kuda belang hihihi janji ada jugak kaler pink...Semalam pergi teman cik hubby aku main bowling kat Banting...Korang yang duk Banting..pernah  tak main bowling kat Banting? Mahal la main kat sana...kasut bowling pun kena caj....Kalau main kat summit ke,sunway piramid atau di mana-mana tak ada pulak kena caj bab kasut....Tak tahulah kalau polisi sekarang cam gitu....Aku dan cik hubby aku udah lama tak main bowling....Siapa yg suka main bowling mesti tahu....tentang hal nie..."pernah tak korang main bowling kena caj kasut? hihihi (sekarang nie semua benda kena caj......emmmm)
Sekali tengok dah macam diari hihihi...Yang tak tahan ada gambar kereta....
Ada tak kaler pink? hihihi adalah jugak...Ada satu casing tue...memang cantik kaler pink sepenuhnya..tapi mahal sangat-sangat...mencecah rm 148.00...huhuhu tak payah beli....membazir duit...(Tunggu birthday yang akan datang pulak hihihihi)
 Bahagian kat dalam casing very simple...Casing nie cik hubby aku yang beli...aku tak ikut  dia masuk kedai...aku tunggu dalam kereta...(malas...lagipun syifa tengah menyusu)
P/S:apa pendapat korang  casing samsung galaxy tab aku kat atas tue? jawab dengan ikhlas...hihihi bagi aku not bad la.. aku bukan jenis cerewet  dan lagi satu aku mesti hargai pemberian suami aku...harganya mahal jugak mencecah rm 48.00 ringgit...mahal tak?(Thanks cayang...sanggup pusing banting carik casing nie..)

Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ