Sarapan Pagi Dengan Yogurt

Author : Cik Rose Cute | 8:32 AM | 25Total Comments |
Dalam minggu nie...aku sarapan dengan yogurt jer tau...Memang sedap!!! masam2 sikit...Aku lagi suka yogurt perisa buah-buahan....yang perisa original best jugak, tak sesedap yogurt perisa buah hihihi
Yang perisa nie...sedap!!! anak aku yang sulong memang suka perisa buah-buahan...Macam aiskrim katanya....Syifa suka jugak...bila tengok kakaknya makan dia menjerit minta di suap ke mulutnya...


 Yang bekas hitam tue kurang sikit sedapnya....Aku target ada jugak orang yang tidak meminati yogurt nie betul tak?...Kalau untuk sesiapa yang ingin berdiet...elok melantap benda nie...memang elok...

 KHASIAT YOGURT UNTUK KITA BERSAMA


khasiat dan manfaat yogurt
Berikut adalah manfaat dan khasiat yogurt dari segi kesihatan..

1. Beberapa strain probiotik meningkatkan kadar imun tubuh

Probiotik bacteria yang terkandung di dalam yogurt dikatakan dapat membantu mencegah penyakit radang usus melalui mengubah mikrofora pencernaan.  Menurut kajian di Taiwan, probiotik dapat meningkatkan pemulihan serta ketahanan tubuh terhadap jangkitan (infeksi) di mana yogurt yang mengandung dua jenis probiotik, iaitu lactobacillus dan bifidobacterium, terbukti memberi kesan positif terhadap pesakit yang mengidap H. pylori infeksi.

2. Bagus untuk wanita lepas bersalin

Bagi wanita dalam pantang yang ingin kembali ke bentuk asal yakni betuk badan sebelum hamil (bertujuan menambat hati suami), khasiat yogurt adalah yang terbaik kerana ia makanan berserat tinggi selain mengandungi pelbagai khasiat diperlukan untuk membekalkan susu kepada bayi.
3. Membantu sistem penghadaman
Bakteria yang terkandung di dalam yogurt berfungsi membantu menghadamkan laktosa (gula semulajadi dalam susu). Bakteria itu bertindak dengan merangsang sebahagian daripada sistem pelalian di dalam salur usus dan menghasilkan keadaan sekitaran yang lebih sihat di dalam usus, menjadikan keadaan itu tidak sesuai untuk organisma tidak baik hidup, di samping memastikan sistem penghadaman dalam tubuh badan berjalan dengan lancar.
4. Mencegah jangkitan pada vagina

Infeksi atau jangkitan Candida pada vagina merupakan masalah yang banyak dialami wanita pengidap diabetes. Menurut kajian, wanita diabetes yang mengambil  yogurt dalam menu seharian mereka didapati mengalami penurunan (pH) serta pegurangan infeksi candida.
5. Meningkatkan kekuatan tulang dan mencegah osteoporosis

Antara khasiat yogurt yang amat tinggi nilainya ialah yogurt mengandungi lebih banyak kalsium, vitamin A, tiamina, niasin dan riboflavin daripada susu.  Di samping itu, yogurt juga kaya dengan zat besi, fosforus dan kalium.
6. Menurunkan kadar kolesterol

Yogurt, susu asidophilus (dari bakteria L. acidophilus) dan susu bifidus (dari bakteri a Bifidobakterium bifidum) mampu menurunkan kolesterol darah. Ini adalah kerana zat faktor antikolesterol yang mencegah kerja enzim pembentuk kolesterol. Pengurangan kolesterol juga terjadi kerana pertumbuhan bakteria akan menyerap sejumlah zat kolesterol ke dalam selnya. Penyerapan ini berlaku di usus kecil dan membantu mengurangi kolesterol dalam darah.
7. Membantu mengurangkan berat badan

Menurut kajian terbaru yang telah diterbitkan di dalam International Journal of Obesity, 2005, hasil kajian mendapati responden yang mengambil yogurt rendah lemak di dalam hidangan mereka didapati dapat mengurangkan berat badan kerana kandungan kalsium di dalam yogurt.
Inilah 7 manfaat dan khasiat yogurt yang dibawakannya kepada kita. Memang elok menjadikannya sebahagian daripada makanan tambahan dalam diet mingguan kita.



P/S: Memang banyak khasiat yogurtkan...Marilah kita pakat-pakat mengamalkannya...


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

25 comments:

  1. salam..

    ranea pun suka gak.. kalau makan tu habis sebotol dia sorang :)

    ReplyDelete
  2. yang botol hitam tu tak sedap ke??
    blom penah rasa lagi

    ReplyDelete
  3. sy pu sk mkn mmg sdap tp yg warna itam tu xpnh try lg..

    ReplyDelete
  4. wah sis...diet pepagi2 da makan yogurt...
    tapi memang sedapp pun yogurt tu kan...

    ReplyDelete
  5. dah 2 sy mkn yogurt sbg srpn..mmg sedap..nak beli lg t..hihi.

    ReplyDelete
  6. xsuka yogurt..hehehe.tpi i think i shud try it..kot2x leh kuruskan badan :D

    ReplyDelete
  7. moning cik rose,saya pun suke yogurt.hah baru tahu yogurt baik utk ibu lepas bersalin,kalau ler tau aritu ai makan bebanyak...

    ReplyDelete
  8. paling sihat tapi akak x suke makan yogurt nie ..
    best choice dik ! ... ;)

    ps : dik x nyusahkan adik ke .. huhuh akak risau susah kan adik je .. ;)

    ReplyDelete
  9. Byk khasiatnya yogurtkan,sblm nie ingatkan utk org yg nak diet je...

    ReplyDelete
  10. yoghurt mmg menyihatkan! tp kena carik yg low fat dan less sugar lah


    tp tahan ekk mkn pepagi hehe..kalau sy suka makan sbg snack waktu petang

    ReplyDelete
  11. yogurt dh lama x mkn.. ikut mood jgk klau rasa x lalu nk mkn jg dipaksa nureen ni mmg x mkn.. tp klau icecream yogurt laju hehehhe

    ReplyDelete
  12. kalau nestle, saya suka yogurt plain tu, sebab dia masam, kalau jenama lain manis

    sangat bagus untuk penghadaman kan

    ReplyDelete
  13. wah, bukan main lagi berdiet..hehe.. bagus2 elok makan yogurt pagi2...

    ReplyDelete
  14. sy minat sgt yogurt ni... tp yg ori tu kena cmpur dgn jem bg perisa ckit baru boleh telan ;)

    ReplyDelete
  15. @mama aleen

    yang hitam tue...tak sedap sangat hihihi

    ReplyDelete
  16. amboi...sedapnyer macam aiskrim...

    cik rose still guna adress lama lagi kan..saya ada simpan lagi adress cik rose..kan dulu cik rose pernah menang ga saya...minggu depan insyaallah saya nak poskan something kat top5 commenter blog saya..

    ReplyDelete
  17. wah...pasni haruslah try bfast ngn yogurt... hehhehehe

    ReplyDelete
  18. hai..salam cik rose..ikhlas cerita..izan tak pernah makan pun..hahaha....ni dah tgk promote cik rose rasa cam nak try laa pulak...byk gak manfaatnyer kan...

    ReplyDelete
  19. salam Cik Rose,

    Info yang sangat baik nih...kak Ros jarang makan yogurt,rupa2nya banyak khasiat yogurt ni ya Cik Rose....

    ReplyDelete
  20. bagus ni.. tapi mia xleh makan selalu. nanti muak...

    ReplyDelete
  21. sy melantak yogurt tak kira masa.mmg peberet kami sekeluarga.haha..

    paling suka blueberry n mixed fruits.klu yg perisa buah satu2 tu kureng sikit.tp tetap sedap..:)

    ReplyDelete
  22. time keje -..pagi2 bila tak sempat sarapan just mkn yougurt je..mcm mat salleh plak..hihi

    ReplyDelete
  23. Suka sgt makan yogurt ni...terutamnya yg ada buah strawberi..sedap sgt..

    ReplyDelete

●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
terima kasih kerana korang Ikhlas Memberi Komen...Lambat Atau Cepat...Cik Rose Akan terjah blog Korang...
Semoga kita sama - sama ikhlas berkawan di alam maya Bersama mahabbah cintaNYA
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
"⎝⓿⏝⓿⎠JAZAKUMULLAH"⎝⓿⏝⓿⎠