Korang Selalu Sedu Tak?

Author : Cik Rose Cute | 2:00 PM | 14Total Comments |
Hahaha...korang pernah tak tengah makan sedu? baby sedu ke? atau lain-lain ke? Kata orang tua-tua kalau sedu nak cepat besar...korang pernah dengar istilah tue... Mesti pernahkan....Jom! kita baca apa puncanya terjadinya sedu

Kenapa boleh Sedu?


Kawan aku kata > nak besar ketepi lah tu..(badan nak melebar. haha) 
ma aku ckp > Makan/minum gelojoh sangat tuee... ( ish.. manede...)
The Scientist theory >  Ia ada kaitan dengan Diaphragm anda~






Masih ingat exhalation dan inhalation kita belajar dalam sains/biologi.Relation antara dome shape dan diaphragm.Apabila menghembuskan nafas,diaphragm akan tolak udara naik.Tetapi, ada ketikanya diafram menjadi terganggu dan apabila ini berlaku, ia membuat pergerakan menarik ke bawah dalam keadaan yang tersentap. Akibatnya, anda menelan udara ke dalam kerongkong secara mengejut. Apabila udara yang berebut-rebut masuk itu melanggar kotak korda suara anda, maka terhasillah bunyi hik, hik.



-saintis lain berkata lagi puncanya."Nenek moyang kita berasal dari laut"



Kesan Sedu?



Tak dikenalpasti.Yang pasti

IA TIDAK MEMBUATKAN ANDA BESARRR ATAU TINGGI

Ia hanya satu fenomena biasa yang mengaktifkan tubuh badan anda bila anda malas ^_^.Sekali sekala jadi hyper.Bila sedu,rasa macam lompat - dada ke hadapan dan LOMPAT!okk..mungkin kesannya jadikan anda *hyperaktif*.he2

Kata saintis,sedu dapat membina diafram menjadi lebih kuat.





Bayi Tersedu?



Panjang sekali ceritanya.Pendekkan.Kita memang pernah sedu dan tahu rekod awal sedu kita bila?Sewaktu dilahirkan?Semasa makan/minum bubur nasi?

Di dalam rahim ibu sebenarnya kita bermula tersedu.



Cara Hentikan Sedu yang TIDAK berkesan..dan berkesan



Takutkan Orang..ABAIKAN.jangan memperbodohkan diri anda dengan menjadi si tukang penakut orang.



Cara yang berkesan-bergantung ke atas orang tu- 

  • Tahan nafas dan kira sampai 10 atau 20 atau selama mana anda boleh
  • minum madu
  • minum air bercampur gula
  • tarik lidah ke hadapan?Not a polite way

Jika kerap berlaku + sedu tidak berhenti.Take a medical Check Up


Kredit dari Adik Tyra Uyura


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

14 comments:

  1. terima kasih sbb bg kredit kak.. :D

    ReplyDelete
  2. wah info yg sgt berguna..
    slama ni tak penah taw pun kenape sedu nie..hehe...:)

    ReplyDelete
  3. wah..nice info.. memperbetuikan tanggapan sedu untuk tumbesaran.. hohoho (^___^)

    ReplyDelete
  4. Kebetulan tengah sedu masa baca entry ni...tahan nafas selalunya berkesan...thanks!

    ReplyDelete
  5. org kta klo baby tsedu sbb nk bsr kn..

    t lya slalu gk tsedu kdg2..

    ReplyDelete
  6. Ada gak sesekali tersedu...org tua2 kata nak besar...hehehehehe...

    ReplyDelete
  7. hahaha..ye la,ingat lagi masa sekolah dulu..asal sedu jer mesti org kata nak besor la tu...padahalnya takder kena mengena langsung ye..

    ReplyDelete
  8. masa mengandung saya pernah rasa baby dalam dalam perut seakan2 tersedu...rupanya bayi dlm perut pun dah mula sedu ye..

    ReplyDelete
  9. A a a laa sis ..umi sellau tersedu tau .. ummm terma kasih atas info yang diberikan :)

    ReplyDelete
  10. wah baru tahu bila baca fahta sanintifik kt ini.selalu mmg org tua2 kata nak bear lg..dh jadi fenomena biasa menurun beberapa keturunan fakta yg tak betul tu.hiks..

    ReplyDelete
  11. kalu sedu bese nyer time sejuk je p org resdung cm sy lbh pd bersin hehe

    ReplyDelete
  12. dah beso2 ni ada sedu juga...biasanya sy minum air..senak juga la perut minum air nak bagi hilang sedu tu..hehe :)

    kalau makan laju2 pun boleh sedu... :)

    teringt zmn study dulu..bila sedu kawan dok cakap breast kita nak beso lagi..hahaha..sengal..

    ReplyDelete
  13. OO..Pasal tu ke kita sedu?baru tau..hehe..tq,info yg menarik.

    ReplyDelete

●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
terima kasih kerana korang Ikhlas Memberi Komen...Lambat Atau Cepat...Cik Rose Akan terjah blog Korang...
Semoga kita sama - sama ikhlas berkawan di alam maya Bersama mahabbah cintaNYA
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
"⎝⓿⏝⓿⎠JAZAKUMULLAH"⎝⓿⏝⓿⎠