Sejarah Ustaz Azhar Idrus Belajar Agama

Author : Cik Rose Cute | 10:56 PM | 10Total Comments |
Aku terbaca tentang sejarah Ustaz Azhar Idrus mendalami ilmu agama.Pastu aku rasa nak share gan korang...hehehe jom! baca...sejarahnya...


Tentu ramai sekali di luar sana yang meminati ceramah yang disampaikan oleh ustaz yang tidak asing lagi di Malaysia ketika ini.


Ustaz Azhar Idrus.Sebut saja nama itu pasti ramai yang mengenali beliau meskipun tidak mengikuti siri ceramahnya. Ternyata gaya penyampaian yang mudah dan bersahaja serta ditambah aura tersendiri yang ada pada ustaz Azhar telah berjaya menarik ribuan jemaah sama ada golongan muda, dewasa atau yang sudah berusia untuk bersama- sama dalam majlis kuliah agama yang disampaikan oleh beliau.
Namun tahukah kita, sejarah bagaimana Ustaz Azhar mula mempelajari dan mendalami ilmu agama??
Beliau bukan lulusan universiti – universiti hebat, berserta segulung ijazah dari universiti-universiti ternama.
Beliau dilahirkan pada 12 Febuari 1968 di Kampung Ladang, Kuala Terengganu.Kehidupan zaman mudanya sama seperti remaja-remaja lain di zamannya. Beliau mendapat pendidikan awal dari sekolah-sekolah Inggeris antaranya Sekolah Sultan Sulaiman Kuala Terengganu.  Dikatakan juga beliau pernah menjadi guru muzik sekitar tahun 1985.
Namun atas kehendak Allah s.w.t, Ustaz Azhar diberi hidayah dan dibuka pintu hati untuk mendalami ilmu agama. Berbekalkan kecekalan dan keazaman yang tinggi, beliau meninggalkan pekerjaannya untuk mendalami ilmu agama dengan guru-guru agama sekitar Terengganu. Selama 12 tahun masa yang diambil oleh beliau untuk berguru dengan para guru agama yang arif.
Latar Belakang Pendidikan agama beliau::
Guru pertama: Tuan Guru Hj Syed Mokhtar
  • Tamat lebih kurang 40 buah kitab2 jawi secara talaqi
Guru kedua: Al-Fadhil Tuan Guru Mohd Tahir
  • Khatam kitab jawi juga lebih kurang 25 buah
Guru ketiga: Tuan Guru Mohd Hakim
  • Mula mendalami kitab2 bahasa arab seperti Nahwu, Sorof, Usul Fiqh, Mustolah Hadith, Usul Quran dan Balaghoh
Guru keempat: Tuan Guru Hj Hasyim
  • Mendalami kitab-kitab arab dalam bab Nahwu, Sorof, Fiqah, Tafsir dan Faraidh
Guru kelima:  Tuan Guru Hj Ibrahim Mesir
  • Mendalami kitab Sirah Nabawi dan Lughah Arabiyah
Guru keenam: Tuan Guru Hj Muhammad Zubir
  • Mendalami  ilmu fiqh & nahwu
Guru ketujuh: Tuan Guru Hj Mohd Zain ( Pondok Lubuk Pandan )
  • Mengaji ilmu Fiqh, Nahwu, Sorof, Tafsir, & Balahgoh
Kita juga meyakini bahwa Allah pasti menolong hamba-hamba-Nya yang menjadi penolong agama-Nya. Allah berfirman, “Hai orang-orang yang beriman, jika kamu menolong (agama) Allah niscaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu.” (QS Muhammad: 7).
 
P/S:Patutlah Ustaz nie pandai main gitar....


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

10 comments:

  1. X sgka kan, ramai tuk guru ustaz nie, no wonder dia berani mengulas semua isu dgn baik :-) akak pun minat dia selain ustaz don danial tu :-)

    ReplyDelete
  2. Salute kpd semua ilmuan agama yg tidak gentar menegakkan agamanya. Jangan takut berkata benar, jangan takut menegakkan hukum allah...

    ReplyDelete
  3. minat betul kat ustaz ni..

    ReplyDelete
  4. mudah mudahan kita semua menjadi sepertinya..jom berusaha ke arah itu...

    ReplyDelete
  5. gigih betul UAI tuntut ilmu..agk2 nyer kite bleh ke jd mcm dia?

    ReplyDelete
  6. eh... Sekolah Sultan Sulaiman tu sekolah saya lah..hihii

    ReplyDelete
  7. patut la kan. pernah jadik guru muzik.

    p/s: azfar baru 10 bulan. hehehe...

    ReplyDelete
  8. M mmg minat sangat tengok UAI kat YouTube..

    ReplyDelete

●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
terima kasih kerana korang Ikhlas Memberi Komen...Lambat Atau Cepat...Cik Rose Akan terjah blog Korang...
Semoga kita sama - sama ikhlas berkawan di alam maya Bersama mahabbah cintaNYA
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
"⎝⓿⏝⓿⎠JAZAKUMULLAH"⎝⓿⏝⓿⎠