Tiz Zaqyah pandai melukis potret

Hai! dah gantuk ke....Sebelum tue aku nak gi tahu kat korang aku balik ganu besok hihihi...Mungkin dalam dua tiga hari jugaklah aku tak bukak blog...nak bukak gan phone hubby susah sikit kecik sangat....tak puas nak tengok.... lepas subuh kitaorang  gerak kot....Ok..ok..okey...dah lari topik....hihihi sebenarnya aku nak publish entry pasal pelakon Tiz zaqyah....Tiz Zaqyah nie ada seni lukis potret....memang cantik....hasil lukisan tangannya...Kalau korang nak tahu lebih detail tentang Tiz belilah majalah Remaja 1 Mac....
 korang  pasti 100% yang ramai tidak mengetahui bahawa Tiz Zaqyah mempunyai bakat yang agak hebat dalam melukis. Dalam majalah Remaja bulan ini di mana Tiz menyatakan yang dia meluahkan isi hati melalui lukisan.Fuyo....hebat giler Tiz...

tiz
Dalam   Facebook Tiz Zaqyah  memang ada hasil lukisan dari tangan beliau sendiri untuk di kongsi bersama peminatnya....
tiz
Cantik kan? Ada bakat yang boleh diasah lagi. Satu lagi lukisan hasil tangan Tiz Zaqyah di bawah.
tiz
Rasa-rasa kalau Tiz pergi belajar cara melukis yang sebenar mungkin Tiz boleh melukis potret dan menjualnya seperti yang pernah dilakukan oleh Imuda satu ketika dahulu. Pasti ramai yang mahukan lukisan wajah sendiri yang datangnya daripada tangan Tiz. Tiz tak nak bukak tempahan ke? kredit by Abang Nara
♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

Kelebihan Ayat At-Taubah

Kelebihan ayat 128 & 129 Surah At Taubah:

Barangsiapa membaca ayat ini sebanyak 7 kali setiap kali selesai solat fardhu, dengan izin Allah :

1) Segala kelemahan bertukar kepada kekuatan
2) Kehinaan berganti dengan kemuliaan
3) Segala hutangnya dapat dijelaskan
4) Terhindar dari dukacita
5) Melimpah-limpah rezeki datang kepadanya

Klik 'share' dan 'like' agar kita sama-sama dapat mengamalkannya dan memperolehi manfaatnya. amin...
Macam2 ada utk kita kongsikan...

♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

Akhirnya Jodoh Fasha Sandha Adalah Jejai

Putus sambung...putus sambung...tup-tup kawin jugak tahun pada 29 April 2012.Jodoh mereka berdua memang kuat walaupun pelbagai rintangan menghalang mereka hihihi....


fasha kahwin
Menurut Berita Harian, segala persiapan sudah pun selesai dilakukan. Manakala jemputan untuk majlis perkahwinan mereka ke Bali hanya sekitar 100 orang termasuk ahli keluarga dan media. Memang benar-benar ekslusif.
Walau sebelum ini ramai meneka mereka akan melangsungkan pernikahan di Jakarta, Indonesia, ia tidak benar. Sebaliknya pulau peranginan eksotik iaitu Bali menjadi pilihan kerana mood romantis yang wujud di pusat peranginan terkenal itu. Mengikut perancangan, busana pengantin mendapat sentuhan pereka tempatan popular, Rizman Ruzaini, manakala kepercayaan untuk menyolek wajah bakal pengantin pula diberikan kepada jurusolek kegemaran ramai artis ternama, Tiar Zainal.
Apa pun tahniah kepada Fasha akhirnya bakal bergelar isteri juga. Semoga segala persiapan berjalan dengan lancar. Rasanya gambar pre wedding Fasha dan Jejai pun sudah selesai ditangkap. Harap-harap sudilah berkongsi dengan peminat.

P/S:Woi!! belum apa-apa lagi dah ada gambar 'pre wedding' hihihi apa-apa pun tahniah!! untuk pasangan ini...
♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

Saya Join, Pasti Dapat Doodle Part 2


Nama : Cik Rose Cute
Warna :Pink

Tag : 
 
Fieda,Ibu Aqil

***50 Peserta Terawal Sahaja Yang Dapat Doodle***

p/s:Kalau lambat tak dapat okey....Jom!! cepat2...

♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

Aleya Dj Hot Fm Sah Bercerai

Terkejut jugak aku gan pasangan nie...tak ada gosip apa..tup-tup bercerai....Jom! baca gosip nie...


Tanpa sebarang desas-desus mahupun gosip mengenai keretakan rumah tangga mereka, penyampai radio popular Hot FM, Sharifah Aleya Syed Zainal Rashid, 29, atau Leya sah bercerai talak satu dengan suaminya, Muhammad Ashraf Aasimudin, 32.

Pasangan berkenaan bercerai secara baik dan mendapat persetujuan bersama dalam satu proses tertutup pada pukul 10 pagi 29 Februari lalu di Mahkamah Rendah Syariah Subang Bestari, Shah Alam.

Leya yang mengesahkan perkara tersebut berkata, walaupun sudah bercerai, mereka tetap berhubungan sebagai kawan baik.

“Ya, kami sudah bercerai talak satu pada 29 Februari lalu. Saya tidak boleh mengulas lanjut tentang perceraian kami. Doakan yang baik-baik sahaja,” katanya.

Pasangan yang bernikah pada 8 Disember 2007 itu dikurniakan sepasang anak perempuan kembar, Aza Ameena dan Asha Ameena, yang kini berusia dua tahun setengah.

Sementara itu, Ashraf yang merupakan seorang komposer ketika dihubungi turut mengakui perceraian mereka.[sumber]

P/S: Mungkin jodoh diaorang hanya setakat tue sahaja....Itu semua Allah sudah aturkan kehidupan kita....

♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

Kuala Lumpur Banjir Lagi

Kat tempat baru malam tadi start hujan sampai sekarang tak henti-henti lagi...Dengar khabar KL banjir lagi...Jom! baca...


Bangunan Sultan Abd Samad,Kuala Lumpur

Bandaraya Kuala Lumpur dilanda banjir lagi malam ini setelah hujan turun mulai jam 7 malam dan dilaporkan masih berlarutan sehingga pukul 12 tengahmalam ini.

Nampaknya usaha kerajaan berbelanja berbilion ringgit membina terowong SMART bertujuan untuk mengatasi masalah banjir di Kuala Lumpur tidak mencapai hasrat yang diimpikan.

Tetapi hanya untuk mengelakkan kesesakan lalulintas mungkin berjaya sedikit,mungkin agaknya tetapi laporan-laporan yang diterima kesesakan lalulintas di Kuala Lumpur seperti tidak berjaya diatasi biarpun berbagai usaha dilakukan dengan bertambahnya kenderaan setiap hari.

Apa lagi yang dapat dilakukan untuk mengatasi masalah ini?Kuala Lumpur oh Kuala Lumpur...lumpurmu melumpuhkan kemajuan dan kejayaan mereka-mereka yang membinanya.Fikirkan dan renungkan untuk masa depan kelak.

Lagi gambar sekitar banjir yang berlaku yang mungkin melumpuhkan bandaraya Kuala Lumpur dengan air lumpurnya.

Sekitar Masjid Jamek,K.L

Jalan Tun Abdul Razak(TAR) K.L

Kg Baru K.L

Pavilion K.L

Sekitar tengah bandaraya K.L


Plaza Low Yat,Bukit Bintang

Terukkan keadaan kat KL kan....Tahun-tahun sebelum nie tak pernah pulak KL banjir....
♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

Gambar Air Terjun Kat Malaysia Kita

Jom! cuci mata...sesiapa yg tengah mata nak lelap tue..boleh cuci mata melihat keindahan air terjun kat negara kita....sejuk mata memandang melihat ciptaan Allah...



Air Terjun Sg. Chiling - Selangor

Air Terjun Sg. Chemerong - Terengganu


Air Terjun Kota Tinggi - Johor


Lata Tembakah - Terengganu


Air Terjun FRIM Kepong - Selangor

Air Terjun Gunung Stong - Kelantan

Air Terjun Sekayu - Terengganu

Lata Kijang - Negeri Sembilan

♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

Kek Secret Recipe

Hari tue sempena menyambut birthday Syifa....Aku gan hubby bawak anak-anak makan kek kat "Secret Recipe"....Aku gan hubby nak merasa..kata orang kek kat situ sedapkan.....Bagi pendapat aku gan hubby...memanglah sedap tapi cepat muak la...hihihi...Tak tahulah pendapat korang pulak...tapi aku gan hubby order sepotong seorang.Harga sepotong rm 6.50.Mahalkan....tak mengapa...sempena birthday syifa...




kek nie rasa kopi sikit..nie pilihan aku...


nie rasa coklat plihan Haziq..


Nie pilhan kakak bawahnya cam keras sikit keknya...


perisa nie aku yg pilih untuk hubby aku...perisa strawberi....

P/S:Mesti korang pun pernah makan kat Secret Recipe....Total semua rm 50.40...Kek 4 potong dengan minuman dua gelas....
♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

Adik Datuk Siti Yang Bongsu Dah Kawin

Tahniah kepada adik bongsu Siti Nurhaliza yang telah berlangsung akad nikah pada 3/3/2012....Rupa-rupanya...Datuk Siti ada adik lagi ya....

Semalam, Sabtu 3.3.2012 berlangsungnya Majlis Akad Nikah adik bongsu penyanyi nombor satu negara Datuk Siti Nurhaliza iaitu Mohd Hafiz. Jom layan gambar-gambar di majlis perkahwinanadik Datuk Siti. Kalau tengok gambar-gambar ni nampak macam Datuk Siti jadi mak andam pulak. Hehe .. apapun tahniah buat adiknya dan semoga kekal ke akhir hayat.Kredit By Berita Serius







♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

"Speed List".

Nak Join Klik Banner Di atas...
Segmen nie di anjurkan oleh blogger  MIRUL ...
Aku join Segmen nie sebab terbaca kat blog fieda....Rasa minat pulak nak join.....Jom! kawan-kawan join....

Apa itu speed list....?

Speed List adalah satu program untuk memudahkan anda berblogwalking, anda hanya perlu klik sahaja logo diatas dan ia akan automatik membuka 6 link bloger yang lain. Speed List akan sentiasa berada di sidebar blog ini. Penyertaan akan dibuka kepada 72 peserta terawal sahaja. Anda ingin tersenarai dalam list-list tersebut?


Cara nye :
Jadi Pengikut/Follower blog ini.
Jadi Pengikut/Follower Facebook fanpage blog ini.
Buat Entri Dengan Tajuk "Speed List".
Buatkan apa-apa entri pasal blog ini dan link kan entri anda ke blog ini
Tinggalkan link entri anda dibahagian komen entri ini.

♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

Jejai Dan Fasha Sandha Kursus Kawin...

Alhamdulillah...kalau Jejai gan Fasha dah pergi kursus kawin....Semoga mereka berdua cepat2 kawin ya....


 Nampaknya tarikh pernikahan pelakon popular Fasha Sandha dengan kekasih hatinya, Jejai sudah semakin hampir. Mereka berdua dilaporkan telah menghadiri kursus kahwin di Mahligai Firdaus, Setiawangsa minggu ini.
jejai fasha ke kursus kahwin
Pastinya ramai yang sudah tidak sabar untuk mendengar pengumuman tarikh bahagia pasangan merpati dua sejoli ini. Walaupun sudah mendapat sijil kursus kahwin sebelum ini, Jejai tetap menemani kekasih hatinya hadir ke kursus 2 hari ini. Apa pun Abang Nara doakan agar semua persiapan berjalan dengan lancar untuk pasangan ini. Kedua-duanya nampak sangat berseri-seri di dalam gambar di atas. Info kredit portal Murai.


P/S: Comelnya Fasha pakai tudung...nampak manis jer....
♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

Semalam Birthday Syifa

Semalam birthday syifa....tak sempat aku nak up-date dalam entry..sibuk memanjang hihihi....Terima kasih kat Intan wish birthday untuk Syifa....Birthday syifa sama tarikh dengan  adik intan....4/3.....
 Untuk anakku Syifa...Ibu ucapkan happy birthday....semoga syifa besar nanti jadiklah seorang anak yang solehah....dan insan yang berjaya...Di sebalik Nur Faqihah Syifa...

Nur: Cahaya
Faqihah: Cerdik @ Pandai
Syifa: Penawar @ penyembuh

P/S: Setiap seorang Ibu inginkan anak-anaknya berjaya serta soleh dan solehah....
♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

Segmen Tambah Follower Tanpa Blogwalking by MD



Nak join ? click banner di atas :)

Aku jumpa  segmen ni dari blog  Along ...... Tak tahu nak up-date apa...So aku join "segmen  tambah follower tanpa blogwalking by MD :) Kalau korang rasa nak join klik jer banner di atas ya....., malam ni pukul 11.59 ex-date ya...

Tag :

ibu aqil
♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

Gambar Baby ikin gan Mawi

Mawi bersedia untuk mendedahkan gambar anak sulung mereka.....Cuba korang tengok di bawah Comelkan....Eeeiii geramnya....lena betul baby tue tidur.....Senyum sampai ke telinga mawi....Tahniah! Mawi...





♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

Kesian Azean Irdawati

Korang tahu ke?keadaan Azean irdawati sekarang....Aku pun tak tahu...baru tadi aku baca kisahnya....Kesian pulak aku baca kisahnya....

Pelakon Azean Irdawaty , seperti laporan Mstar Online, merayu kepada orang ramai untuk mengadakan solat sunat hajat untuknya sebagai “hadiah” sempena sambutan ulang tahun kelahirannya yang ke-62 tahun semalam.
Photobucket
Azean berkata, keadaan kesihatannya semakin kritikal kerana penyakit Lymphedema: kesan pembedahan membuang 16 kelenjar yang dilakukan pihak hospital ketika menghadapi barah payu dara sebelum ini.
"Syukur Alhamdulillah, hari ini (27 Februari 2012) saya sudah 62 tahun. Saya nak minta “hadiah” sempena hari lahir saya. Boleh tak panggil orang-orang masjid buat solat hajat minta saya sembuh."
Dalam SMS kepada Mstar, Azean memberitahu dia merasakan tulang pada bahagian belakang badannya bertambah sakit manakala kakinya juga menjadi kebas. Badannya juga berasa panas. Tertekan dengan situasi yang dihadapi; dia memohon orang ramai agar mendoakan kesejahteraan kesihatannya.
"Saya rasa panasnya macam api dalam daging. Azab rasanya. Tolonglah saya (menunaikan solat hajat).
Beberapa rakan artis sedang berusaha untuk menguruskan solat hajat di beberapa buah masjid bagi memenuhi keinginan seniwati tersebut selain mendoakan kesakitan yang dialaminya itu berkurangan.

Kepada pembaca yang budiman......, marilah kita bersama mendoakan kesihatan Azean Irdawati semoga keadaannya bertambah baik...Amin...
♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

Nama Anak Mawi & Ikin

Korang mesti nak tahu nama anak Ikin gan Mawikan.....hehehe....Jom! kita baca story di bawah.

Cahaya Malaika. Itulah nama anak puteri Mawi dan Ekin yang telah dilahirkan semalam. Sedap sungguh namanya. Maksud nama tersebut ialah “Cahaya Permaisuriku”. Nama tersebut telah dipilih dan dipersetujui oleh Mawi dan Ekin.
nama anak mawi dan ekin
Berkenaan dengan gambar anak sulungnya, Mawi berkata yang dia sedang menunggu masa yang sesuai untuk berkongsi wajah puterinya. Kata Mawi:-
Saya tahu ramai peminat yang ingin lihat anak saya, tapi tunggulah dahulu. Buat masa ini saya dan Ekin tidak selesa hendak berkongsi. wajah Bukan hendak sembunyikan selama-lamanya, tapi saya menunggu waktu yang sesuai. Mungkin saya benarkan pihak media rakamkan gambar anak ketika saya buat kenduri kesyukuran nanti.
Tak apa Mawi....kitaorang sabar menunggu....lagipun baby tue kecik lagi..... portal GUA.
♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

Sphagetti By Intan Belian

Hehehe...aku sajer copy resepi nie...senang aku nak buat nanti....Selalu jugak buat...Kali nie nak try resepi intan pulok...




 Mula2 saya ambik daging kisar ramly + lada sulah + tepung jagung = gaul rata & buat bulat2.. lepas tu goreng.. SIAP untuk bebola daging... Tumis bawang besar & bawang putih yang dipotong dadu, masukkan lobak merah yang dipotong dadu jugak + cendawan butang... masuk sos spaghetti tradisional kimball + air.. didih sikit & masukkan bebola daging tadi & sedikit garam... SIAP
♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

Kisah Benar Jangan Sihir Suami

Aku baca story nie...seram sejuk rasanya tau....Kisah nie menjadi  satu tauladan kepada kita.Sebelum nak buat sesuatu perkara yang tak baik fikir2lah dulu....dan yang paling penting Ingat Allah...

Lama benar saya tidak berjumpa dengan Ariffin. Rasanya sudah lebih Tujuh tahun sejak kawan lama saya itu di arahkan mengajar di Johor. Kerana itulah, apabila dia datang ke pejabat saya pagi itu, saya Merasa terlalu seronok.

“Eh, makin kurus nampak. Diet ke?” kata saya setelah mempersilakannya Duduk.

“Tak adalah. biasa la cikgu, kan sekarang ni macam-macam kerja. Kurikulumlah, kokurikulumlah, sukanlah. badan gemuk pun boleh jadi Tinggal tulang,” balas Arifin.

“Tengok ni ustaz, baju pun dah menggelebeh. Seluar pun longgar,” Tambah Arifin sambil menarik lengan baju untuk menunjukkan betapa Kurusnya dia dan besarnya baju yang di pakai.

Selepas bertanya itu ini dan mengusiknya serba sedikit, saya bertanya Arifin tentang hajatnya datang menemui saya. Yalah, tiba-tiba saja Muncul, pasti ada hajat yang hendak di sampaikan.

“Orang rumah saya sakitlah, ustaz”, kata Arifin.


“Patutlah aku tengok engkau lain macam aja tadi. Ketawa pun hendak Tak hendak. Sakit apa?” saya bertanya. Agak lambat Arifin menjawab. Dia menarik nafas, kemudian meraup muka dan seterusnya bersandar di Kerusi. Setelah itu disorotnya mata saya dalam-dalam.

“Entahlah.” katanya perlahan,

” Lima tahun lalu tiba-tiba saja badan dia melepuh-lepuh. Di kaki, Paha, perut, dibelakang. penuh dengan lepuh macam orang terkena air Panas,”kata Arifin.

Tambah kawan lama saya itu, dia telah membawa isterinya, Niza, ke Serata hospital dan klinik, namun ubat yang di beri oleh doktor tidak Dapat melegakan penyakitnya.

“Sakit apa, doktor pun tak tau,”tambahnya.

“Dah pergi berubat kampung?”saya bertanya.

“Dah,tapi macam biasalah. bomoh, cakap kena buat orang, terceroboh Kawasan orang bunian., sampuk. macam-macam lagi. Duit banyak habis, Masa terbuang, tapi sakitnya tak juga sembuh,”jelas Arifin.

Malah, kata kawan saya itu, lepuh-lepuh menjadi bertambah banyak pula Hingga tubuh isterinya yang langsing menjadi sembab. Wajahnya yang Cantik juga berubah murung, kusut

“Itu masih tak mengapa ustaz. Yang menambahkan kebimbangan saya, Setelah beberapa lama, lepuh-lepuh itu bertukar pula jadi gerutu dan Berbintil-bintil macam katak puru,” tambah Arifin.

Akibatnya, sekali lagi Niza menderita kerana selepas tubuhnya hodoh Akibat sembab, seluruh kulitnya yang dulu licin menjadi jelik. Dari tangan, bintil-bintil kecil dan besar seperti bisul tumbuh merata, kaki hingga ke muka.

Disebabkan penyakit itu, kawan-kawan yang datang melawat terkejut kerana hampir tidak mengenalinya lagi. Akibatnya, Niza terpaksa berhenti kerja. Dia malu untuk berhadapan dengan kawan sepejabat.

Memang ada yang bersimpati tapi ada juga yang mengejek. Ramai yang menyindir di belakang, tapi ada juga yang tanpa rasa bersalah mengaibkannya secara berhadapan.

Dua tiga tahun berlalu, penyakit Niza bertambah parah. Sehelai demi sehelai rambutnya gugur hingga hampir botak. Rambut yang lembut mengurai menjadi jarang hingga menampakkan kulit kepala yang memutih. Keadaannya itu sangat menyedihkan kerana usia awal 30an, rambutnya seperti wanita berumur 90an. Seperti daun getah luruh di musim panas, semakin hari semakin banyak rambut Niza gugur. Dalam waktu yang sama, kuku tangan dan kakinya juga menjadi lebam. Daripada biru, ia bertukar kehitaman seperti di penuhi darah beku.

“Tiap hari, dia termenung. Dia mengeluh, kenapalah dia sakit macam ni. Kenapa dia, bukan orang lain? Apa salah dia? Kasian betul saya tengok,” kata Arifin. Wajahnya sayu

“Hidup kami pun jadi tak terurus macam dulu”.

Di sebabkan doktor tempatan gagal menyembuhkan penyakit Niza, Arifin membawa isterinya ke Singapura. Hampir sebulan mereka di sana dan banyak wang di habiskan namun pulang dengan hati kecewa. Doktor di negara itu juga tidak dapat mencari penawar keadaan penyakit berkenaan.

“Sekarang ni, keadaan isteri saya dah bertambah teruk. Bila malam saja dia meraung, meracau dan menangis-nangis. Jadi, saya harap ustaz dapatlah tolong serba sedikit sebab dah habis ikhtiar saya mengubatnya cara moden,”tambah Arifin.

“InsyaAllah.” Balas saya.

Tapi saya mula terasa pelik. Perasaan ingin tahu mula bercambah kerana berdasarkan pengalaman, kata-kata yang diluahkan semasa seseorang yang meracau dapat membantu kita merawatnya. Ini kerana semasa meracau itulah dia meluahkan segala yang terbuku di hati.

“Apa yang dia cakap masa meracau tu?”

“Macam-macam ustaz. tapi ada waktunya dia minta ampun maaf daripada saya. Saya tanya kenapa? . Dia tak cakap, Cuma minta maaf saja. Yalah. orang dah sakit memang macam tu,”kata Arifin.

Saya cuma mendiamkan diri. Mengiakan tidak, menggeleng pun tidak. Setelah berbincang lama, dia meminta diri . Sebelum pulang, saya berjanji untuk ke rumah Arifin pada malam esoknya.

“Datang ya, ustaz . Saya tunggu,”katanya sambil mengangkat punggung.

Dia kemudiannya melangkah lemah meninggalkan pejabat saya. Seperti yang dijanjikan, saya sampai ke rumahnya selepas isyak.

“Jemput masuk ustaz,”Arifin memperlawa sambil membawa saya ke sebuah bilik.

“Dia baring dalam bilik ni. Ustaz jangan terkejut pula tengok muka dia. Orang rumah saya ni sensitif sikit,” bisiknya sebelum kami masuk ke bilik berkenaan.

Sebaik pintu di buka, kelihatan seorang wanita berselimut paras dada terbaring mengiring mengadap ke dinding.

“Za. Ni Ustaz Nahrawi datang,”kata Arifin perlahan sambil memegang bahu isterinya. Dengan lemah, Niza menoleh. MasyaAllah memang keadaan Niza sangat menyedihkan . Wajahya penuh dengan bintil-bintil yang menggerutu. Matanya terperosok ke dalam manakala tulang pipi membojol seperti bongkah batu yang membayang dipermukaan tanah. Badannya pula kurus cengkung dan kepala separuh botak menandakan dia sudah lama menderita. Niza cuma tersenyum tawar memandang saya. Saya dekati dia dan selepas lima minit meneliti keadaannya, saya panggil Arifin ke sudut bilik.

Dengan suara separuh berbisik, saya bertanya;”Pin, saya nak tanya sikit, tapi sebelum tu minta maaflah kalau nanti awak tersinggung”.

“Tak adalah,ustaz. Tanyalah, saya tak kisah,” jawab Arifin.

“Err,. dari mana datangnya bau yang.” soal saya, tapi tak sanggup nak menghabiskannya. Bau yang saya maksudkan itu agak busuk.

“Ooo. mmm, dari alat sulit dia,”kata Arifin perlahan.

“Keluar lendir bercampur nanah.”

Saya tidak memanjangkan lagi topik itu kerana tidak mahu memalukanArifin dan isterinya. Lagi pun tidak manis untuk bertanya tentang hal- hal yang seperti itu.

Sebelum kami duduk semula di sisi Niza, saya memberitahu Arifin, kadangkala di timpa penyakit sebegini sengaja di turunkan balasan oleh Allah kerana ada melakukan dosa atau derhaka kepada ibu atau bapa. Lantas saya bertanya, adakah Niza sudah meminta ampun daripada ibu bapanya.

“Sudah ustaz. Dengan emak dan ayah nya saya pun sudah.”

“Kalau macam tu, baguslah,”kata saya.

Setelah merawat Niza dengan doa dan ayat yang dipetik dari al-Quran, saya meminta diri. Sebelum itu saya nasihatkan Arifin dan Niza serta keluarga mereka supaya bersabar dengan ujian Allah.

“Sama-samalah kita berdoa supaya dia sembuh,” kata saya sebelum meninggalkan rumah Arifin.

Sudah ketentuan Allah, rupa-rupanya keadaan Niza menjadi bertambah parah. Perkara ini saya ketahui apabila Arifin menghubungi saya beberapa minggu kemudian. Menurut kawan saya itu, isterinya kini kian teruk racaunya.

Memang benar. Bila saya menziarahnya petang itu, Niza kelihatan semakin tenat. Sekejap-sekejap dia meracau yang bukan-bukan. Malah saya pun tidak dikenalinya lagi.

Sebelum pulang saya menasihatkan Arifin supaya melakukan solat hajat memohon ke hadrat Ilahi supaya menyembuhkan isterinya. Nasihat saya itu dipatuhi namun beberapa hari kemudian Arifin menalifon lagi. Kali ini suaranya lebih sedih, seperti hendak menangis.

“Ustaz,”katanya,

“Sekarang barulah saya tau kenapa dia jadi macam tu”

“Kenapa?”pantas saya bertanya…

“Sejak dua tiga malam lepas, dia minta ampun daripada saya dan ceritakan segala-galanya”. Arifin menyambung ceritanya;

Malam itu saya terkejut sebab semasa meracau isteri saya minta ampun kerana telah mengenakan ilmu kotor kepada saya. Kata Niza, dia telah memasukkan darah haid dan air maninya ke dalam makanan saya.

Saya tanya “Kenapa?”

Dia jawab, supaya ikut kata-katanya dan tak cari perempuan lain.

“Tambah saya kesal, selepas itu dia meminta ampun pula kerana telah berlaku curang kepada saya. Kata Niza, dia lakukan perbuatan tu selepas saya ditundukkan dengan ilmu hitam.”

Saya tanya, masa bila awak buat? Dia jawab semasa ketiadaan saya, tidak kira lah semasa saya bertugas di luar daerah. Semasa keluar seorang diri, dia telah membuat hubungan sulit dengan beberapa lelaki.

“Niza sebutkan nama lelaki-lelaki itu, tapi saya tak kenal. Kata Niza, hubungan mereka bukan setakat kawan saja, malah sudah ke tahap zina. Kerana itu dia minta berbanyak-banyak ampun daripada saya.

Dia minta saya maafkan.”Saya tak sangka betul, ustaz. Madu yang saya beri, racun yang dibalasnya. Patutlah selama ini bila berdepan dengan dia saya jadi hilang pertimbangan. Saya jadi lemah, rasa diri saya kerdil, takut nak membantah. Sudahlah begitu, dia jadi perempuan.” Kata Arifin tanpa sanggup menghabiskan kata-katanya. Termenung saya mendengar ceritanya itu.

Tidak saya sangka Niza sanggup berkelakuan demikian kerana Arifin bukan orang sebarangan. Arifin berpelajaran agama dan setia kepada isterinya. Budi bahasa pun elok.

“Kalau sudah begitu bunyinya, saya rasa awak maafkanlah dia,”kata saya.

Selain itu saya mencadangkan kepada Arifin supaya merelakan isterinya pergi.

Kata saya, mungkin nyawa isterinya itu terlalu sukar meninggalkan jasad kerana dia mahukan keampunan daripada suaminya terlebih dahulu.”

Lagipun, dia sudah terlalu menderita, sampai badan tinggal tulang, kepala pun dah nak botak. Doktor pula sudah sahkan penyakit dia tidak dapat disembuhkan lagi. Jadi, pada pandangan saya, daripada dia terus azab menanggung seksaan sakaratulmaut, adalah lebih baik kalau awak relakan saja dia pergi.

Saya tau ia susah nak di buat, tapi keadaan memaksa.”

“Ampunkan dia?” Arifin bertanya balik.

“Dia dah derhaka dengan saya, buat tak senonoh dengan lelaki lain, kenakan ilmu sihir kepada saya, ustaz mau saya maafkan dia?”tingkah Arifin dengan suara yang agak keras.

Mungkin dia terkejut.

“Ya. dia pergi dengan aman dan awak pula dapat pahala,” jelas saya. Saya terus memujuknya supaya beralah demi kebaikan isterinya. Saya katakan, yang lepas itu lepaslah. Lagi pun Niza sudah mengaku dosanya, jadi adalah lebih baik Arifin memaafkannya. Mungkin dengan cara itu Niza akan insaf dan meninggal dengan mudah.

“Takkan awak nak biarkan dia menderita? Awak nak pukul dia? Maki dia? Tak ada gunanya. Maafkan saja dia dengan hati yang benar-benar ikhlas,” jelas saya.

Setelah puas memujuk, akhirnya Arifin mengalah juga. Lalu saya nasihatkan supaya dia bacakan surah Yasin tiga kali dan ulangkan ibu Yasin (salaamun qaulam mirrabir rahim) sebanyak tujuh kali.

“Buat malam ni juga. Lepas itu tunaikan solat,” kata saya. Seminggu kemudian Arifin menelefon saya. Dengan sedih beliau memaklumkan isterinya sudah meninggal dunia. Tambah kawan saya itu, Niza pergi tanpa sesiapa sedari kerana ketika itu dia sedang menunaikan solat Isyak. Bila kembali, dia lihat isterinya tidak bernyawa lagi.

“Tapi Alhamd ulil lah, sebelum pergi dia sempat minta ampun daripada saya sekali lagi kerana menderhaka. Marah, memang marah, tapi bila dia pegang tangan saya sambil menangis dan kemudian minta ampun, tidak sanggup juga rasanya untuk membiarkan dia pergi dalam keadaan tanpa kemaafan daripada saya. Ustaz, saya dah ampunkan dia.

“Namun demikian, kata Arifin, lendir dan nanah busuk masih lagi mengalir daripada alat kelamin Allahyarham isterinya itu sehinggalah mayatnya dikebumikan.

Kepada wanita, kutiplah pengajaran dari cerita ini. Kepada lelaki, hati-hatilah dalam memilih isteri, jangan pandang hanya pada rupa.

♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

Patutkah anak kita Di perlakukan begini...

Cuba korang tengok budak-budak yang di hantar kat Taska..kesiannya aku tengok....Ibubapa hantar anak-anak kat situ dan memberi kepercayaan kepada  mereka untuk menjaga anak-anak mereka...tapi apa yang mereka lakukan...Kesiankan....Cuba korang bayangkan kalau anak kita di perlakukan seperti di bawah...Aku terbaca kisah nie kat sini




Alkisah di sebuah taska, penjaga yang tak berhati perut telah melakukan kelakuan yang di luar normal kemanusiaan. seperti yang korang  dapat lihat di dalam gambar, bayi yang tak berdosa di ikat bagaikan pocong. kesian!!!

gambar seterus nya mungkin membuatkan anda merasa marah, tapi sabar..


memang tak ada berperikemanusiaan langsungkan....kalau korang nak tengok video klik kat bawah...anda sendiri tahu kat mana....


♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

 
This Template Was Made & Design With Love By Cik Rose Cute. All Right Reserved To Me.