Filem Hafalan Shalat Delisa

Author : Cik Rose Cute | 8:22 AM | 16Total Comments |
Selamat pagi aku nak share satu filem  membuatkan korang sedih dan insaf tau....Korang dah tengok movie "Hafalan Shalat Delisa" memang best filem nie....lagi sedih dari  Filem "Ombak Rindu" ....Aku tengok filem Hafalan Shalat Delisa tak henti-henti airmata aku keluar tau.....huhuhu sedih yang amat-amat sangat.....
http://2.bp.blogspot.com/-B-gwkBIR85g/Tyfow2R5-eI/AAAAAAAABj4/l2sA3bjUfHE/s400/jvZmW.jpg


Berikut sedikit Sinopsis Film Hafalan Sholat Delisa :
Kisahnya bermula dari Sebuah desa kecil bernama lhok Nga di pantai Aceh hidup gadis kecil  yang periang Delisa (Chantiq Schagerl) namanya. Ia merupakan anak bungsu dari 4 bersaudara
3 kakaknya iaitu Fatimah (Ghina Salsabila), dan si kembar Aisyah (Reska Tania Apriadi) dan Zahra (Riska Tania Apriadi).Ibunya bernama Ummi (Nirina Zubir) Ayahnya bertugas di sebuah kapal tangki  perusahaan minyak Internasional.

26 Desember 2004, Delisa bersama Ummi sedang bersiap menuju ujian pratik  shalat.... ketika itu tiba-tiba terjadi gempa. Gempa yang cukup membuat ibu dan kakak-kakak Delisa ketakutan. Tiba-tiba tsunami melanda, menggulung desa kecil mereka, menggulung sekolah mereka, dan menggulung tubuh kecil Delisa serta ratusan ribu lainnya di Aceh serta berbagai pelosok pantai di Asia Tenggara

Alhamdulillah Delisa berhasil diselamatkan oleh seorang tentara bernama Smith, setelah berhari hari tidak sedarkan diri  di sebuah bukit. ia mengalami luka parah di bahagian kakinya akibat dari luka itu kaki sebelah kanannya harus di potong, Walaupun demikian dia tetap kuat, akhirnya Abi usman ayahnya  berhasil menemukanya, dan  delisa boleh bersama dengan ayahnya, tapi umminya belum tahu khabar beritanya, kemudian dia mendapat tahu  bahwa ke 3 kakaknya telah pergi dahulu meninggalkanya tapi dia tetap tabah dan sabar.

Dia bangkit dari kesedihan dan tidak mahu  kesedihan berpanjangan  karena kehilangan keluarganya, delisa tahu  ia tidak sendirian masih banyak warga aceh lain yang mengalami hal yang lebih sedih  darinya, dia (delisa) telah mejadi malaikat kecil yang mebawa tawa dan ceria di tengah kesedihan, walaupun terasa berat, delisa telah belajar merasakan kepedihan yang ia rasakan menjadi kekuatan dan semangat untuk tetap kuat. Ia berusaha ikhlas, mengajarkan sesuatu tanpa mengharapkan simpati, balasan dan belas kasihan terhadapnya....

"Delisa Malaikat Kecil yang selalu membawa tawa disetiap kehadirannya"

jom! tengok thriller di bawah...


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

16 comments:

  1. kecik bebenau sinopsis punya tulisan..kena tmbh spek tebal lah sy camni hehe


    tgh main kat ABO kan? sy tgk iklannya pon dh tau best

    ReplyDelete
  2. filem ni memang menyentuh hati.

    ReplyDelete
  3. waw..ramai org duk perkatakan ttg cerita ni..teringin nk tgk nt :)

    ReplyDelete
  4. cik rose..
    xleh ke bkak link PU tue?
    nie linknye...
    http://coratcoretpinkummi.blogspot.com/2012/02/pengumuman-pemenang.html

    ReplyDelete
  5. NNT BUI CARIK DISK NYA..NK TENGOK JUGAKLAH..HEHE

    ReplyDelete
  6. tengok gambar tu pon dh sedih..cm best je cite nie..

    ReplyDelete
  7. memang nak tgk citer ni... sinopsis pun da best :)

    ReplyDelete
  8. alah, takde astro jadi tak dpt tgk huhu

    ReplyDelete
  9. filem ni mmg sedih giler kan. tringin gak nk tgk

    ReplyDelete
  10. tak tengok pun rasanya taw dah memang sedey... lagipun filem ni dr kisah sebenar tsunami acheh,.. kalau ada pluang mmg nak tengok..

    ReplyDelete
  11. tgok gak iklannya.klu tak salah smbungan KCB.msti best..kt youtube takde kan?

    ReplyDelete
  12. Tak penah tgk lagi, nampaknya nak kena layan jugak lah..

    ReplyDelete
  13. sinopsis dia mcm best je.. ni yg tingin nk tgk ni... cik rose dkt kt mana yer... panggung ke

    ReplyDelete
  14. skrg sdg upset..nnti sya tgk...terima kasih sis rose!

    ReplyDelete

●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
terima kasih kerana korang Ikhlas Memberi Komen...Lambat Atau Cepat...Cik Rose Akan terjah blog Korang...
Semoga kita sama - sama ikhlas berkawan di alam maya Bersama mahabbah cintaNYA
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
"⎝⓿⏝⓿⎠JAZAKUMULLAH"⎝⓿⏝⓿⎠