02 December 2012

Tuto Sidebar h2

Atas permintaan seorang blogger iaitu Kawaii Dysha  macam mana tuto sidebar yg ada gambar cute tue....korang perasan tak?hihihi...korang nak jugak tak?....macam2 korang boleh tak icon kat tepi si debar tue.....Okey...Sekarang ikut tuto nie....caranya mudah  sahaja

Gambar Di atas adalah Contoh..


1-Klik Dashbord
2-pilih Template
3-Klik Edit Html
4-Klik Proced
5-Tick " Expand Widget Templates"

Pastu Korang Tekan Control F Cari  perkataan  dibawah

.sidebar h2 {

Dah jumpakan....Kalau dah jumpa Copy coding di bawah

margin: 1.6em 0 .5em;
padding: 4px 5px;
background:  #F8B4BF;
background-image: url("http://dl.glitter-graphics.net/pub/1057/1057791mrtq6iu67z.gif");
background-position: left;
background-repeat: no-repeat;
font-size: 15px;
color: black;
font-family: Tahoma;
line-height: 1.7em;
text-align: center;
border: solid #F08080 2px;
-moz-border-radius-topleft: 10px;
-moz-border-radius-bottomright: 10px;
-moz-border-radius-topright: 10px;
-moz-border-radius-bottomleft: 10px;
-webkit-border-top-left-radius: 10px;
-webkit-border-top-right-radius: 10px;
-webkit-border-bottom-left-radius: 10px;
-webkit-border-bottom-right-radius: 10px;
border-top-left-radius: 10px;
border-top-right-radius: 10px;
border-bottom-left-radius: 10px;
border-bottom-right-radius: 10px;

Pastu Paste kat bawah kod korang cari tadi.....Itu sahaja....Senang tak tuto aku kikiki....untuk pengetahuan korang....

background-image: url("http://dl.glitter-graphics.net/pub/1057/1057791mrtq6iu67z.gif");

itu adalah untuk icon....Icon tue boleh tukar kepada icon korang...Klik Sini untuk korang pilih icon...
Untuk  kod nie pulak....

background:  #F8B4BF;

Korang boleh tukar warna kesukaan anda...

Pssttt Selamat Mencuba ya....



Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

22 comments:

  1. thanak CR.. ada masa nak juga godek2 nanti

    ReplyDelete
  2. nice totur..dah cuba..menjadi..tq CR

    ReplyDelete
  3. TQ rose ..
    memang cute icon di sidebar tuu

    ps : rose nak tanye , yg button home tu background dia akan auto tukar ke kalau akk tuka rbackground akk yg lain pula ..mcm skrg nie warna biru kan .. akak nak tukar background lain .. adakah dia akan auto tukar .. atau akk kena tukar code dia utk sama dgn background akk tuu ...

    ReplyDelete
  4. terima kasih.. tuto yang bagus...
    sidebar cik rose memang cantik... :)

    ReplyDelete
  5. as salam

    comel jugak lah CR:)

    ReplyDelete
  6. bkn x nk try akak tp takut lingkup trs je..ai ni kalo bab edit2 bagai ni mmg jahnam.hahaha
    tp ai nk cuba try jugak lah..kot2 la mnjadi kan :)

    ReplyDelete
  7. comelnye.. nk try jgk la nnti.. tq for sharing :)

    ReplyDelete
  8. wah..baru perasan.. siapa berkelip2 lagi mata dia..hehehe

    ReplyDelete
  9. pandainya cr... mkin cntik blog :-)

    ReplyDelete
  10. WAHHH! MCM MENARIK NI... THANKS FOR THIS TUTO AKAK :)

    ReplyDelete
  11. M bagi CR ja la yg buat nnt..hi hi..sonang...

    ReplyDelete
  12. Kakau utj cik rose senang..pakar templates....
    Yg aku ni...pehhhhh........
    Susah bangat doh....kikikikii
    Tgk aku dah ter indonesia......

    ReplyDelete
  13. tomeii..!
    tapi nur malas nak kodek2..huhuhu

    ReplyDelete
  14. comelnye kak..nk amek bole? hihi

    ReplyDelete
  15. ilmu yang baik.. elok dikongsi kan... hehe tahniah kak..tak lokek ilmu

    ReplyDelete
  16. wah pandai la sis...tengs sharing tuto ni

    ReplyDelete

●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
terima kasih kerana korang Ikhlas Memberi Komen...Lambat Atau Cepat...Cik Rose Akan terjah blog Korang...
Semoga kita sama - sama ikhlas berkawan di alam maya Bersama mahabbah cintaNYA
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
"⎝⓿⏝⓿⎠JAZAKUMULLAH"⎝⓿⏝⓿⎠