Luahan Semua Blogger Otai

Author : Cik Rose Cute | 12:15 PM | 53Total Comments |
Sejujurnya, saya bukanlah dikategorikan sebagai blogger yang berpengalaman di dalam dunia blogging, tapi sejujurnya apa yang akan saya nasihatkan nanti pernah dinasihatkan kepada saya ketika saya mula-mula masuk ke dunia blogging. Berikut antara nasihat saya kepada semua mengenai :

1. Widget follower - Sila guna widget google friend connect. Kalau yang bukan guna template blogskin, memang tiada masalah sebab blogspot dah sediakan. Tapi yang guna blogskin dan buat widget follower sendiri, tolonglah betulkan id blog korang tu. Disebabkan id blog korang tu salah, orang lain tak boleh follow blog korang. Korang juga yang rugi nanti. 

2. Tempat komen entri - Tolong buang word verification. Saya tau, dengan penuh kesabaran saya sanggup meneka word verification sampai dapat. Tapi kalau dah kerap masuk blog yang ada word verification, susahla camni. Korang juga akan kehilangan pengomen nanti.


3. "Pop-up display" di dalam blog - Ini satu hal lagi. Selalu orang suka buat pop-up display untuk fanpage facebook dan twitter. Kalau yang ada butang close tu tak mengapa lagi, ni ada yang langsung hide butang close. Kena tunggu 5 minit pulak tu. Saya nak tanya, apa korang akan rasa masa tu? Sendiri tau jawapannya kan. Maaf kalau ada yang terasa, harap dapat buang pop-up display ni untuk kebaikan korang juga :)


4. Penulisan entri - Guna font yang sesuai dan jangan terlalu shortcut. Sejujurnya saya tak galakkan korang guna shortcut bila menulis entri sebab kita tak tahu pembaca blog kita ni muda dari kita, sebaya dengan kita ataupun umur atasan dari kita. Jika nak selamat, gunalah font dan ayat yang mudah dibaca dan difahami.


5. Kemasan blog - Saya tak kisah korang nak hias macam-macam dalam blog tu, tapi sila kemaskan bahagian sidebar blog. Kalau blog korang cantik, orang lain pun suka lawat blog korang kan. Betul tak? :)


Ini sahaja yang saya mampu nasihatkan dulu. Harap yang lain, sila ikutlah ye. Kalau ada apa-apa yang korang nak saya betulkan dalam blog ni, komen saje di bawah ni.


Pssttt!!! nie aku copy kat blog Solehah 


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

53 comments:

  1. hikhik... patot la mcm penah baca... :)

    ReplyDelete
  2. haaa. yg word verification tu setuju benar...sebab mata kita ni sampai kecik duk belek kelebek no tu..last2 fed up kuar je..asal hati nak komen..pastu dah tulih berjela2 tapi disebabkan word kenit tu ..jadi malas..kalau betol ok..kalau x betol asyik duk try je dan error malas mak..hjehe

    ReplyDelete
  3. Thanks atas nasihat tu ^ ^ Actually Faie baru lepas gatal - gatal guna blogskin . Alhamdulillah , buat masa ni takde ape2 masalah lagi . Yang pasal word verification tu ==' Haishh , kadang - kadang sampai mengeluh nak teka huruf comel tu . Kadang - kadang terus leave box tu . Sedih.

    ReplyDelete
  4. Tulah kadang2 kena watch out benda2 yang cengginikan baru mesra pengguna mcm2..

    ReplyDelete
  5. Setuju sangat dengan komen2 di atas. Banyak yg follow tapi tak tinggalkan jejak langsung. Kita pulak yang terkilan. Ada yg tinggalkan jejak tapi takde button follow. Mungkin tuan blog tak perasan tapi harap2 kalau dah baca entri ni bolehlah check balik

    ReplyDelete
  6. tks...(",)
    for sharing, rasanya semua ok kot kat glob saya he..he..

    ReplyDelete
  7. nak tambah, akak tak suka muzik @ lagu, jika terbuka 3 serentak blog yg ada lagu, haru biru jadinya, selain itu blog akan berat

    ReplyDelete
  8. tak suka blog ada word verification
    mood nak komen pun down

    ReplyDelete
  9. salam kak CR..

    pasal word verification tu setuju sangat2..kdg2 tu sampai kecik kecik mata nk focus punye pasal.. huhu...


    tq for sharing..rasenye semua update ni :)

    ReplyDelete
  10. paling tak suka kalau bahasa susah nak baca, sakit mata memandang, nak kena word verification bila nak komen..memang takkan masuk kembali kalau ada camtu..

    ReplyDelete
  11. Betul..semua betul..nieza pon dalam misi nak kurangkan shortcut..hehehe..pasal pop up..tak sukeeee sangat...word verification lagila..haih!

    Ramai blogger baru tak peka akan hal ni..

    ReplyDelete
  12. Nak tambah sikit, ada tu hias blog dengan meletak widget yang dekat dengan tempat komen, tak boleh tinggalkan komen asyik keluar web widget tu jer.

    ReplyDelete
  13. Mintak izin nak share untuk kesedaran blogger lain :)

    ReplyDelete
  14. memang ini lah 5 perkara utama untuk semua mereka yang ada blog kena tahu.=)

    ReplyDelete
  15. Tak suka word verification. Tapi masih ada blogger yg pakai...huhuhu...

    ReplyDelete
  16. haaaa setuju semua !
    harap2 mana2 blogger yg baru mahupun lama ... sama kita perbaiki yee ..
    kalau sayang blog pasti nak bagi org suke kat blog kita kan .. kan ..

    nak2 yg word verification tuu .. adoyaiii

    ReplyDelete
  17. done chuprise *iklan len x kuar* huhuh

    ReplyDelete
  18. sebenarnya sy paling x gemar yg pop up tu. yg kelua like fb page die. dahla x de button close. last2 pangkah terus huhu

    ReplyDelete
  19. terima kasih kak buat teguran macam tu, jika akak masuk blog nisah, ada nampak semak samun sila beritahu ye. mana tahu nisah terlepas pandang atas kesesakan blog nisah sendiri.

    >> kak, nisah email kata kak kriteria yang nisah nak ye.

    ReplyDelete
  20. assalamualaikum rose....peringatan yg baik utk semua...:)

    ReplyDelete
  21. thks sharing cik rose..

    blog saya blogger jarang datang maybe penulisan tak berapa best kan...ikut pandangan masing2...

    ReplyDelete
  22. hehehehe...setuju bulat2 dengan nasihat di atas...

    ReplyDelete
  23. komen yg sgt bgs..sendiri pun baru lg kat dunia blog,tp kalau ada benda2 yg seperti di atas,mmg urgghhh serabut tetiba..huhuhu

    ReplyDelete
  24. Point number 1 tu betul dah tu. cuma nak tambahkan sikit jer. Jangan lupa masukkan widget Google+ Follower.

    ReplyDelete
  25. untuk saya lah ni..hehe..tapi yang no.5 tu kak ros da wat kasi cantik da blog saya hehe

    ReplyDelete
  26. hmm..nk tmbh lg..jgn taruh widget bnyk sangt..nnti lmbt loading..
    nice sharing..

    ReplyDelete
  27. yg ade word verify tu la paling takleh blahhh. grrrrrr.

    ReplyDelete
  28. saya sangat2 setuju dengan semua tu :)

    ReplyDelete
  29. ada lagi kot..:D

    elakkan letak lagu kat dalam blog..and kalau letak, jangan biar lagu tu autoplay..and kalau autoplay, make sure button pause/stop tu senang dijumpa..sebab normally, org yg melawat blog kita akan bukak lebih drpd 1 tab..so kalau bukak 5 tab and 2 drpdnya ada lagu, boleh jadi tensen kot..:D

    ReplyDelete
  30. akak...blog saya ok tak?sbb saya ni tau tulis je entri yg lain2 saya kurang tau

    ReplyDelete
  31. haha
    baru nk cakap kat akak..dah pernah baca dr blog Solehah.hahaha

    ReplyDelete
  32. huhu..patutlah kina macam pernah baca,...:)

    ReplyDelete
  33. saya kadang2 nak cuba jugak pesan kat blog lain yg guna wv,embedded comment tapi serba salah rasanya..btw nice nice entry cr :)

    ReplyDelete
  34. Hihiihih...ini basic dalam blog..
    Saya sendiri pernah ditegur dan banyak kali tulis tentang ni....hiihihi

    ReplyDelete
  35. Setuju! N jgn ada widget glitter2 terbang2, ganggu juge tu emosi pembaca :-)

    ReplyDelete
  36. kalo dya yg num 3 tu terus klik x..huhu

    ReplyDelete
  37. palig tak suka num2 n 3..bikin panas..hehehe so kena btul2 pekalah

    ReplyDelete
  38. SETUJU SGT... BLOG SAYA OK X?? HIHIHIHIHI....

    ReplyDelete

●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
terima kasih kerana korang Ikhlas Memberi Komen...Lambat Atau Cepat...Cik Rose Akan terjah blog Korang...
Semoga kita sama - sama ikhlas berkawan di alam maya Bersama mahabbah cintaNYA
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
"⎝⓿⏝⓿⎠JAZAKUMULLAH"⎝⓿⏝⓿⎠