Melukis Doodle Haram?

Author : Cik Rose Cute | 11:52 AM | 28Total Comments |
Aduh!!! kalau sesiapa yang terasa jangan marah ya....Tadi aku google cara nak melukis doodle...tut2 keluar tajuk "Melukis Doodle Haram"...Terbantut aku nak belajar cara membuat doodle....Mungkin ada yang tahu dan juga belum tahu....Aku just untuk share dengan kawan-kawan yang singgah sini.....

Sob sob sob.. So korang dah baca kan title entry ni.. Melukis doodle itu haram hukumnya.. MD pernah dengar pasal ni dalam ceramah radio sebelum ni.. Dan tadi pulak terbaca entry INI..

Ianya berdasarkan hadis ini :
 "Manusia yang paling pedih seksaannya di hari Kiamat, ialah yang meniru Allah menciptakan makhluk (pelukis, penggambar adalah peniru Allah dalam menciptakan makhlukNya" (HR. Bukhari dan Muslim) 




Sedih, takut semuada ada.. So dah tak boleh la melukis lepas ni??
 Maknanya MD kena bersara la dari dunia doodling..So salah la apa yang MD buat selama ni??
Untuk dapatkan kepastian.. MD tanya la soalan ni dekat orang yang lebih tahu.. Ustaz Azhar Idrus.. MD tanya di page beliau.. Tapi yang menjawabnya bukan UAI.. Tapi anak murid beliau bernama Fainor Mufakirin.. Beliau memang banyak membantu menjawab persoalan yang diajukan di blog UAI.. Boleh tengok blog beliau di SINI.. <-- Follow lah beliau.. Banyak info yang berguna..

So korang ready untuk tengok jawapannya?? 
*Ekceli nak printscreen.. Tp my netbook ni kecik.. Bila bukak kat komputer.. link my question yang I save dah tak boleh bukak.. Hmmm.. So.. I just write the conclusion ja la*


Melukis doodle tidak mengapa.. Harus untuk tujuan berdakwah.. Tapi haram untuk tujuan komersial dan mempersendakan agama.. <-- Diterangkan oleh saudari Fainor Mufakirin



Korang Dah baca? hihihi aku kredit dari blog Doctor Muda Vs Ustaz Rock! beliau memang suka lukis doodle...blog beliau juga cantik....cam girl hihihi...nak berkenalan gan beliau di persilakan....


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

28 comments:

  1. hai cikrose...kalau kita yg suka doodle ni camna...ehe..kita ambil yang sekerat..boleh kan...
    pernah terbaca fakta tu...

    ReplyDelete
  2. gempak juga td wani tgk tajuk kak rose hahhaa...melukis klu xterkeluar dr landasan agama xper kan hewhew

    ReplyDelete
  3. cepat benor menjatuhkan hukum haram.. kalu betul haram..dr dulu lg org x melukis...

    ReplyDelete
  4. salam .. jangan lupa giveaway yg palingggggggggggggg hebat ni tau ! :) => http://mynameishafizah.blogspot.com/2012/05/random-giveaway-by-cik-fie_26.html

    ReplyDelete
  5. Dulu kecil2 memang pernah dengar haram meniru ciptaan Allah ,,kalau lukis orang mesti pangkahkan kat leher dia kenapa yek?

    ReplyDelete
  6. hehehee... pernah baca sebelum ni... :)

    ReplyDelete
  7. blogging pun boleh jadi jatuh haram kalau penulisannya menghina agama, memfitnah, menyebarkan ajaran sesat, lucah dan sebagainya..

    ReplyDelete
  8. alhamdulillahh
    sib baik x pandai lukis akk nie ekeke ;)

    ReplyDelete
  9. grrr..apeni apeni...cik rose wat lawak d tghari..aumm!

    ReplyDelete
  10. first time dgr nie..sebelum nie xpenha tau pun..

    ReplyDelete
  11. IS ADA terbaca koleksi printscreen UAI, ada orang tanya, hukum melukis kartun (leh jugak dalam kategori doodle) yang tidak menutup aurat, hukumnya haram walau untuk tujuan berdakwah... macam seram je... wallahuta'ala a'lam... kena refer balik, kot2 UIA jawab len...

    ReplyDelete
  12. sebenarnye.. doodle yang haram ialah doodle yang tak menutup aurat dan menmmenaikkan nafsu orang . Kalau doodle tu sopan xde masalah laa.

    ReplyDelete
  13. terkejut gak bila baca entry ni.. tapi saya pun suka tengok doodle2 yang bertudung ar.. comel pula..

    ReplyDelete
  14. IS ADA terbaca koleksi printscreen UAI, ada orang tanya, hukum melukis kartun (leh jugak dalam kategori doodle) yang tidak menutup aurat, hukumnya haram walau untuk tujuan berdakwah... macam seram je... wallahuta'ala a'lam... kena refer balik, kot2 UIA jawab len...

    ReplyDelete
  15. assalamualaikum rose...cantik doodle tu ...:)

    ReplyDelete
  16. jnji niat nyer utk kebaikan boleh yek...

    ReplyDelete
  17. ermmm...kalau doodle yg pakai tudung ok kan..

    ReplyDelete
  18. aduhhh tanjett jerr, bila dah habis baca legaa rasanya.. hahahahah

    ReplyDelete
  19. kalau tujuan nyer salah tuh yg jatuh haram tuh...

    ReplyDelete
  20. alaaa..camane ni.. :(
    huk3 takutnye..
    sebab tu dulu msa kecik2 ada orang ajar saya pangkah leher doodle atau katon, takut doodle kita idop balik n cari kita . .hoho

    ReplyDelete
  21. kena tau tujuannya untuk apa kan.. ;)

    ReplyDelete
  22. hehe comel aje akak kite ni....lega laaa untuk akak... :)

    ReplyDelete
  23. Salam.

    Pernah jugak baca dulu dan terus buang semua lukisan, akhirnya baca penerangan, terus nyesal buang semua lukisan. Haha

    ReplyDelete
  24. kesimpulannya boleh la kan... tp sy ni xreti pun nk lukis.. hihii

    ReplyDelete
  25. kalau tak betl niat la baru salah dan haram. ok... tak pandai lukis pun.

    ReplyDelete
  26. huh... lega.. ingt da tak boleh huhu..

    ReplyDelete
  27. Comel gilaaa interesting

    ReplyDelete

●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
terima kasih kerana korang Ikhlas Memberi Komen...Lambat Atau Cepat...Cik Rose Akan terjah blog Korang...
Semoga kita sama - sama ikhlas berkawan di alam maya Bersama mahabbah cintaNYA
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
"⎝⓿⏝⓿⎠JAZAKUMULLAH"⎝⓿⏝⓿⎠