Kisahku dan pengalaman Bersalin..

Author : Cik Rose Cute | 2:03 PM | 29Total Comments |
Hari nie nak story pasal keluarga aku  dan pengalaman bersalin...setiap anak pasti berbeza-beza rasa sakit bersalinnya...Okey....buat pengetahuan you all...Aku sudah menpunyai tiga orang anak...Pengalaman bersalin memang berbeza-beza....kalau korang tak caya jom baca...

Nie cik hubby aku....macho tak? ada rupa Aaron Aziz atau gengster? tak....kikiki....(kalau cik hubby aku baca pasti marah....sorry ya dear...)

Anak aku yg pertama....Waktu nie memang kecik molek jer....sekarang dah tembam....tau....Lahir Kat Hospital Banting...Normal...Berat 2.9 Kg...Tarikh Lahir 11 Ogos 2008..Sekarang Umurnya 6 tahun....Tahun depan masuk darjah satu....Kalau belajar pulak....matematik okey...baca lambat sikit....Pengalaman bersalinkan si kakak...biasalah anak first...mungkin jalan keluar lambat sikit....banyak kali jugaklah aku  keluar masuk hospital tak bersalin-salin jugak kikiki...waktu sakitnya memang agak lama....ada kat seminggu kot...

Bayangkan dah rasa sakit seminggu tak mau jugak bersalin...waktu tue arwah mak aku masih ada...arwah mak aku merunggut jugaklah....dah rasa sakit tak jugak baby dlm perut mau keluar..pernah masuk hospital 2 hari pastu balik..sebab baru bukak 2cm...kikiki...tuepun aku mintak balik sebab asyik check jer kat bawah  sakit tau...check2 pun still masih 2 cm...bukan sakit nak bersalin tapi sakit kena check mana tahan terus mintak balik kikiki..hubby aku dah bising...kalau sakit betul2 baru masuk hospital runggut hubby aku...

2 hari aku kat rumah pastu petang tengok air ketuban campur lendir keluar....tapi aku tak cakap kat hubby aku malas nak cakap nanti dia bising lagi..waktu tue hubby aku kerja nak masuk malam tapi pergi pukul 6.00pm  lebih....Sebelum pergi memang hubby aku ada tanya...ada  rasa sakit ke apakan...aku ckp sakit sikit2 jer...padahal dah rasa sakit sangatlah tue tapi aku diamkan sajer...Hubby aku dah berangkat pergi kerja...

Tiba2 aku tak boleh duduk,berdiri semua tak kena...Arwah mak aku dah cuak...dia suruh aku telefon  hubby aku..aku telefon hubby akukan...dia baru jer sampai kat tempat kerjanya...terpaksa patah balik tau..Aku dah rasa sakit sangat tak boleh tahan...Terpaksalah  jiran sebelah hantar aku ke hospital Banting...takut terberanak kat rumah...aku tgh rejister... nampak kelibat hubby aku...cepat betul dia sampai....Bayangkan aku masuk hospital dlm pukul 7.00pm. Pukul 2.09am pagi baru babynya keluar lamakan....tuepun aku push 2 kali baru keluar....takut kena hantar kat  hospital Tengku Ampuan Rahimah.Pengalaman pertama aku proses  bersalin agak lama tau...

"Ibu harap kakak rajin2lah belajar...dan menjadi muslimah yg solehah dan berjaya suatu hari nanti..."



Nielah anak teruna aku sorang....buat masa nie...ada plan nak tambah lagi sorang....kalau ada rezeki...tunggu syifa besar sikit.....Lahir kat  Klinik Swasta Bersalin Sabariah Kat Shah Alam....Operate...

Kenapa Operate? Sebab tali pusat berbelit...kat leher dengan kaki....Waktu lahir 7.40pm selepas azan maghrib Tarikh Lahir 15 Mac 2009....Sekarang umur 4 tahun...tahun depan sekolah kat tempat kakaknya sekolah....Haziqlah paling mahal kos rawatan waktu bersalin...anggarannya cecah ribu....sebab aku operate kat swasta....

Saat melahirkan haziq walaupun dah bukak 5 cm  ke 10 cm aku tidak merasa sakitnya....memang aku bersyukur sangat2....Doktor pun hairan...sebab aku tidak merasa seperti orang nak bersalin....ada  rasa nak meneran baru sakit sangat2.......tuepun betul2 nak keluar.....tapi tak dapat keluar....kerna baby tersangkut...Yg boleh doktor tahu...tanda amaran yg ada  kat perut yg check jantung baby dah keluar loceng....

Nasib baik aku punya tut...tak kena koyak lagi....(Agaknya kalau bersalin hospital biasa..mungkin dah kena toreh kot....)..Alhamdulilah...selepas operate maka lahirlah budak sensitif nie...dengan berat 3.5 kg ko....hihihi  walaupun haziq anak kedua...dialah paling sensitif dan manja....

"Ibu harap haziq ..berjaya dalam hidup...dan menjadi anak yg soleh....Suatu hari nanti.."

 Syifa nie no 3...atau last aku pun tak tahu...kalau ada rezeki adalah...hihihi...Lahir Kat Hospital Tengku Ampuan Rahimah...Tarikh Lahir 4 Mac 2011 pukul 9.30 am....Kalau korang nak baca pengalaman aku bersalinkan Syifa Klik SINI  aku malas nak type hihihi....Syifa adalah penawar dan penyembuh....syifa suka buat lawak,suka merajuk dan senang di pujuk...

"Ibu doakan syifa semoga sucess dan berjaya serta menjadi anak yg solehah"

Panjang pulak entry aku hari nie...Harap korang enjoy...membacanya...


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

29 comments:

  1. syifa 2 comey bebno..anty iman nk pnjm syifa dok ngn ank buah aunty ley?

    ReplyDelete
  2. setiap anak pengalaman bersalin berbeza kan kak....

    ReplyDelete
  3. mcm2 pengalaman bersalin ye. saya br merasa pengalaman operate. normal x penah lg.

    semoga anak2 cik rose cute menjadi anak2 yg soleh & solehah.

    dari blog mamaaryan, menyinggah skjp disini.. :)

    ReplyDelete
  4. wahh...one happy family..dah 3 org ank akak ni yer... comel2 pulak tu..bertuah akak... :)

    ReplyDelete
  5. semoga anak2 cik rose menjadi anak yg soleh & solehah

    ReplyDelete
  6. Solehah doakan akak dpt menambahkan sorg lagi anak akak ye. :)

    ReplyDelete
  7. sy suka baca pengalaman org bersalin

    ReplyDelete
  8. CR...falsya plak tetibe leh rase sakit tuh bile baca entry CR..;)

    ReplyDelete
  9. moga yana diberi kesempatan utk merasai pengalaman nie ... amin ^^

    ReplyDelete
  10. Semoga anak2 akak menjadi insan yang soleh & solehah :)

    ReplyDelete
  11. baru cma tau akak ade 3 org anak.. hihi..
    pengalaman bersalinkan anak2 mmg berbeza..

    insyallah..semoga mereka mmbesar bagai juara :)
    comel2 semuanya! hihih..

    ReplyDelete
  12. comelnya mereka... selang bunga pulak tuh.. nanti no4 lelaki pulak ye cik Rose hehehehe...

    ReplyDelete
  13. pengalaman bersalin ni berbeza kan....semoga anak2 akak menjadi anak yg soleh n solehah untuk akak n suami

    ReplyDelete
  14. Nur belum ada pengalaman...seram sejuk baca pengalaman akak...

    apapun, dah besar2 dah anak akak kan...

    geram si tecik tuuu..!

    ReplyDelete
  15. bile lah nory nk merasa pengalaman bersalin ni??

    ReplyDelete
  16. macam2 pengalaman ada. huhu.. bila anak dah besar seronok pulak kan.

    ReplyDelete
  17. wah..ada plan nak tambah lagi..syabas CR mg berjaya....Izan cukuplah Mia sorang....hihihi....mg semua anak2 CR berjaya dalam hidup

    ReplyDelete
  18. memang setiap orang anak kita ada pengalaman mengandung dan beealin yang berbeza.3 hero acik lahir di Tuanku Ampuan Rahimah klang

    ReplyDelete
  19. setiap anak pengalaman yang berbezakan...

    sama la kita CR yang 1st 2008, tapi saya 2nd 2006 dan yg last 2011

    bezanya cuma saya 4 CR 3 dan saya semuanya lelaki :)

    ReplyDelete
  20. assalamualaikum rose...pengalaman yg menarik ...:)

    ReplyDelete
  21. pengorbanan ibu yang melahirkan..

    semoga semuanya menjadi anak yang taat kak:)

    ReplyDelete
  22. mummy anak 3 dah rupanya..hihi..psni tmbh hero plak akak..hehe

    ReplyDelete
  23. Macam rasa bila M baca pengalaman CR ni.. Yg tak tahan tu bila sakit lama2 anak tak kuar gak..ngilu sangat bila terkenang masa tut ditoreh tu..

    ReplyDelete
  24. seram la pulak bc pglman org bsalin..huhu

    ReplyDelete
  25. Anak saya yang dua-dua tu semuanya salin operate.....

    ReplyDelete
  26. Setiap anak sakitnya lain kan masa bersalin..

    ReplyDelete
  27. setiap anak berbeza pengalamannya kan..saya pun sama

    ReplyDelete
  28. oh akak ade tiga orng anak...baru tau ni..:)
    comil2 semua...

    ReplyDelete
  29. setiap ank lain2 pengalaman kan..

    ReplyDelete

●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
terima kasih kerana korang Ikhlas Memberi Komen...Lambat Atau Cepat...Cik Rose Akan terjah blog Korang...
Semoga kita sama - sama ikhlas berkawan di alam maya Bersama mahabbah cintaNYA
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
"⎝⓿⏝⓿⎠JAZAKUMULLAH"⎝⓿⏝⓿⎠