Adab Memakai Emas

Author : Cik Rose Cute | 10:48 AM | 56Total Comments |

♥ Wanita memang terkenal sebagai golongan yg suka berhias bukan sahaja di badan malah di setiap tempat . Disebabkan itu, kaum hawa ini lebih rajin berkemas di rumah dan mengutamakan kebersihan diri ♥    

1.TIDAK MEMBAZIR
tiada barang kemas asli yg dijual dengan harga murah . Senipis mana pun ia masih tetap dijual pada harga yg tinggi . jika anda berkemampuan , tidak salah untuk membeli sebanyak mana yg anda inginkan kerana ia juga merupakan satu pelaburan untk jangka masa panjang . lihat kemampuan diri sebelum membeli . Tidak perlu berlaku pembaziran jika anda tidak berkemampuan seperti membuat pinjaman

2.BANGGA DIRI
Islam langsung tidak menggalakkan umatnya untuk bersifat riak atau bangga diri kpd org lain . Sifat mazmunah ini adalah kesukaan syaitan yg suka menghasut umat Islam mengikut telunjunknya . Memakai barang kemas terlalu banyak di pegelangan tangan , leher dan juga jari adalah bukti anda suka menunjuk-menunjuk . Ia juga mendatangkan bahaya kerana mampu menarik perhatian perompak untuk mencuri barang kemas anda . Oleh itu , bersihkan hati dan cukuplah menyarungkan sebentuk cincin di jari manis .

3.GELANG BERLOCENG
Acap kali diperkatakan oleh alim ulama bahawa PEMAKAIAN GELANG BERLOCENG DILARANG SAMA SEKALI . ini kerana ia menarik perhatian org lain untuk memandang anda terutama golongan lelaki yg bukan mahram . 

4.BENTUK HIASAN
pelbagai bentuk cincin diukir bagi memenuhi kehendak pelanggan . pemilihan bentuk menyerupai binatang dan seakan-akan tanda salib memang tidak dibenarkan sama sekali . Selain itu , menyarung cincin dijari tengah ataupun telunjuk AMAT DILARANG kerana ia meniru kaum derhaka yg dilaknat oleh Allah SWT semasa zaman nabi Lut AS dahulu . Nabi muhammad SAW pernah berkata kpd Saidina Ali sesudah bernikah dngn Siti Fatimah berpesan jika memakai cincin , pakailah di jari manis dan kelingking ( anak jari ) 

sumber : Dara.com
 
My Note: Aku pakai jugak gelang kaki tapi tak ada loceng kikikiki
 


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

56 comments:

  1. perkongsian yg sgt baik..trima kasih byk2 :)alamak,sy pnya bracelet ada locengla :( hrmmmmmm..kena pegi bukaklakn locengnya :(

    ReplyDelete
  2. sy x suka pakai brg kemas...pelik kan..haha..

    ReplyDelete
  3. yui beli utk smpana peribadi.. hihi,xsuka ada loceng.

    ReplyDelete
  4. terima kasehh share , wktu kecik2 dulu , pakai lh emas ni .. skrg x da da .. hhe

    ReplyDelete
  5. akak...tgh usha2 ni nk tmph.;.hehhee..

    akak2..tpi cmne sy nk top upkan akak erk..sebb sy study kat lua ngr gi,,.agk2 kalu sy blik mlysia ti bru topupkan boleh x??=)=)=)

    ReplyDelete
  6. wah..nice sharing kak..huhu..:)

    xp kan kin elegik rantai..
    huhu..

    ReplyDelete
  7. sekarang takut nak pakai byk/saiz besar CR...takut sangat...pakai yg comel2 saja...lebih selamat

    ReplyDelete
  8. a'a kan nk pakai emas kena juga ada adabnya...tgk setengah tu melaram habis pakai emas hehehe

    iklan nuff kt blog akak xkuar jap lg wani dtg balik tuk klik2 k

    ReplyDelete
  9. THANK FOR THE INFO, SY PKAI CICNCIN KAWEN JE.. PKAI BNYAK KANG ADA JE MATA YG NMPAK NAK NGAP

    ReplyDelete
  10. CR boleh bagi no tel pada akak tak.Pasal pghantaran hadiah tu.

    ReplyDelete
  11. sy dulu ada gak gelang kaki tp skrg dh xda sbb bila pakai je mesti ilang.... pakai gelang tgn ok plak.. hihi

    ReplyDelete
  12. http://wanwidget.com/

    tu adab memakai emas, bagaimana dengan memakai emas utk simpanan masa depan, berbaloi juga tuh, hehe

    ReplyDelete
  13. best info.. :)

    dulu selalulah teringin nak pakai gelang loceng, tapi sekarang tak lagi..

    sebaiknya biarlah bersederhanakan..sekarang macam2 kes...

    ReplyDelete
  14. nik tak suka pakai brg kemas. rimas jea :)

    ReplyDelete
  15. tak minat sgt barang kemas. huhuhu..

    ReplyDelete
  16. as salam

    saya taklah teruja sgt dgn brg kemas..tp kalo org bagi yg baru best jugak :)

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum rose...mekacih atas perkongsian yang menarik ni...:)

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum rose...mekacih atas perkongsian yang menarik ni...:)

    ReplyDelete
  19. tq for sharing.
    tp mujurla lya bukan jenis pemakai.. mmg x suka pakai rantai+gelang n apa2 saje... kalo pkai pon jam tangan ;-)

    ReplyDelete
  20. ooppst lupa,..kalau boleh ttp dengan bingkai rama2 cam kat kiri kanan blog tu.....

    ReplyDelete
  21. salam dik ..
    akak dah lama x buka Fb .. dah x ingat password huhu
    akk hantar melalui email cik rose yee .. TQ dik ;)

    ReplyDelete
  22. kat penang mami2 byk dok tayang emas yg peliknya diorang xtakut, kita pula yg takut tengok .. hehe

    ReplyDelete
  23. nice sharing..

    cik rose ada link tuto tak nak wat Top Commenters mcm kat blog cik ros..

    ReplyDelete
  24. memang guna gelang yg ada loceng..tapi loceng tu ita kasi kemek tak nak bagi bunyi

    ReplyDelete
  25. gelang berloceng tak boleh rupanya...terima kasih ye sebab berkongsi...

    ReplyDelete
  26. dulu2 masa remaja penah gk pakai gelang kaki yg ada lonceng tp bile dh tua skit tak suke lak, kalu ada lonceng pun, akan matikan biar tak bunyi... dana tak suke pakai cincin selain dr jari manis

    ReplyDelete
  27. apapun kena berpada kan.. jgan terlalu menonjol..

    saya yg bab loceng2 ni mmg tak gemar :)

    ReplyDelete
  28. wahhhhh :) best ni dah ada info :)

    ReplyDelete
  29. betul mbak,, memakai emas juga ada etikanya.. berias diri boleh-boleh saja asalkan tidak dimaksudkan untuk riya.

    ReplyDelete
  30. Pkai emas pun ada adab kn..thanks sharing..

    ReplyDelete
  31. kak rose.. saya adalah wanita yang paling tak suka pakai barang perhiasan tapi suka plak berhias dan melaram dengan mekap dan baju santek2 hihihi

    kalau pakai pun sebab terpakasa huhu

    ReplyDelete
  32. baru dya tahu..thanks sudi kongsi

    ReplyDelete
  33. nasib sy tak berapa suka pakai emas hehe..pakai pon hadiah kawin je..

    ReplyDelete
  34. salam kenal.. already follow.. follow me back yer... thanks for info..

    ReplyDelete
  35. wahh...blog berwajah baru lg...ngee...thanks for sharing..itu la, jgn ingt nk pakai je kan..kena ada adatnya juge. :)

    ReplyDelete
  36. nice sharing :)
    emas pun ada cara dan adabnya kan..

    ai mmg x pakai dah skrg ni akak..sjk2 tragedi dulu tu mmg x berani dah la..

    ReplyDelete
  37. Good info CR...pakai jgn sampai tabbaruj...

    ReplyDelete
  38. sy tak berapa minat dengan barang kemas emas ni semua.yg pakai skang cuma cincin tunang(cincin kawen ada batu tak sesuai pakai hari2) n rantai tgn ( beli dengan duit mas kawen).tu jer..yg lain mmg sy tak pernah pakai..

    ReplyDelete
  39. wahh nice sharing na baru taw!!
    tq for the info kak ros ;)

    ReplyDelete
  40. hihi.suka kumpul brg kmas sjk mula kja..

    ReplyDelete
  41. oh...bagus la n3 ni cik rose...berguna untuk saya...

    ReplyDelete
  42. saya cuma pakai time gi balik kg atau kenduri jer..

    ReplyDelete
  43. cincin dah kena songlap. gelang tgn berloceng. masa beli hari tu tak teringat pulak nak suruh org kedai tu cabut loceng. pakai jugak la sampai la nak beli cincin baru nnt. blh mtk dia cabut je dan jual terus. dapat kurang dua tiga rggt pun ok je.

    ReplyDelete
  44. wah artikelnya ga kalah bagusnya sama design blonya kak ros :D

    ReplyDelete
  45. design blognya keren amat..,, dan artikelnya pun tidak kalah bagusnya sama design blog nya...

    ReplyDelete
  46. terumakasih gan sudah berbagi ilmu,,, ini sangat bermanfaat sekali buat saya

    ReplyDelete

●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
terima kasih kerana korang Ikhlas Memberi Komen...Lambat Atau Cepat...Cik Rose Akan terjah blog Korang...
Semoga kita sama - sama ikhlas berkawan di alam maya Bersama mahabbah cintaNYA
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
"⎝⓿⏝⓿⎠JAZAKUMULLAH"⎝⓿⏝⓿⎠