PUDING ROTI
Bahan 1
*Roti - 4 keping
*Susu Full Cream - 1 cawan
*Mentega - 1 sudu
*telur - 1 biji
*Tepung Jagung - 1 sudu (tepung gandum baisa pun OK)
*Kismis
*Gula - 1 sudu
*Esen Vanila - 1/2 sudu teh
*Esen Vanila - 1/2 sudu teh
Bahan 2
*Susu cair - Setengah tin
*Gula halus - 1 sudu
*Tepung Kastard - 1 susu
----------------------------------
Carik carikan 4 keping roti :
Tuang Susu Full krim atas Roti. Saya biarkan lebih kurang 10-15 minit. Ikut resepi asal 30 minit..=)
Campurkan telur, tegung jagung, gula, mentega, esen vanila. Kacau ja
sebati, tak payah susah-susah nak keluarkan Mixer, senangkan...
Bila dah sebati, tuang dalam rendaman roti tadi, kacau-kacau rata..
Tabur kismis atasnya. Saya guna kismis Ustaz Kazim, super special..=)
Dan, bakar dalam oven yang dah panas, guna api atas bawah 180'c lebih kurang 30 minit...
---------------------------------
Ok, buat kuah dia pulak....
Campurkan tepung kastard, gula dan susu cair. Masak atas api sehingga pekat.
Ok..siap.. !!
Kuah dia masuk dalam peti..=) best makan sejuk-sejuk..
Tadaaaaaaaaaaaaa....siap da..
Wangi sungguh baru keluar oven.
Jangan makan dulu, tunggu buka nanti naa..=)
Resepi nie aku copy kat blog Cahaya Mataku manalah tahu ada rasa teringin nak buat hihihi
mungkin hari nie kot....kalau rajin...
fav akak jugak ni..memang sedapp...ni yg buat akak rasa nak buat ni..hehehe
ReplyDeletelama xbuat..sdap tu:-)
ReplyDeletesedapnyaa.. huhu. nk try laa. ada msa nnti
ReplyDeletebr mkn semlam.bkn buat tp beli hehehe
ReplyDeleteallaaaa.. kalau takde oven nak pakai ape...??// =(
ReplyDeleteMacam sedap je ni, bolehla cuba nanti.
ReplyDeleteTakde oven bleh kukus 45 minutes.kalau nak lg best letak gula hangus dulu then letak adunan
ReplyDeletesedapnyaaa.. :D
ReplyDeletenmpk mcm simple je.. boleh cuba..
ReplyDeletesalam ramadhan kak ros. ;)
sedapp.. :)
ReplyDeleteterliur tgk..deqla pun teringin nk buat..
ReplyDelete