Pilih Calon Isteri Yang betul

Author : Cik Rose Cute | 6:25 PM | 7Total Comments |

Aku nak kongsi camna nak pilih calon isteri...nie untuk lelaki jer..... Sudahkah anda bersedia?? Jangan ingat entri ini khas untuk lelaki sahaja.... perempuan pun kene baca jugak untuk suka=suka lagipun.... inilah ciri-ciri yang patut ada pada anda.....he he. Sesape yang tak bace lagi entri pasal cam mane nak pilih calon suami...klik je SINI..


1) Buat-buat Tak Berharta..
 Ini khas untuk sesiape yang kaya-raya dan banyak duit..... tak payah nak menunjuk-nunjuk yang korang banyak duit... buat biase-biase jer.... makan ala kadar je time dating... sekali-sekala jer pegi tempat mahal... kalau si dia sanggup melekat lagi dengan korang... maknanya dia bukan nak kat korang sebab harta...:D


2) Test pegang tangan...
Sekali jer test tau!! Banyak kali tu korang yang bermasalah......:D Kalau si dia tak nak..maknanya bagus la si gadis tu... menjaga aurat dan maruah seorang perempuan.... Bila si dia dah menolak.... korang senyum je la.. jangan nak merajuk pulak... kang tak pasal-pasal iman si gadis tadi rebah sebab nak jaga hati korang... jangan rosakkan mereka yang baik-baik yer...:)


3) Tengok cara makan....
Ni pun penting jugak.... cuba perhatikan jugak cara makan si dia.. kalau baru kenal...biasenyer kene tengok si dia makan dengan membernya.. tapi kalau dah bertahun-tahun..time dating pun dah boleh dah.... kalau nampak bersepah sikit-sikit...atau makan cam biase...ok la tu.... kalau nampak control sesangat makan tu.... maknanya dia tu suka bersepah kat rumah dia!! Si gadis ni terbalik tau...he he he


4) Ajak solat...
Ni same dengan si bakal suami... tapi yang ni susah sikit... sebab depa ni ada lesen besar.... boleh guna alasan yang sama kalau malas nak solat.... Tapi kalau yang baik... dari mula dating dah jage air wudhuk dah.. tak bagi sentuh...hehehe cara-cara yang bagi selalu mengelat ialah... ajak dalam bulan puasa... he he he. Time boleh puasa tu..ajak pegi solat terawih kat masjid... tengok dia nak ke tak...Tapi kalau sepanjang bulan puasa tu asyik takleh puasa tu.... paham-paham je la ek....:D


5) Ajak mengumpat..
Hah! Yang ni selalu ramai yang terkantoi..he he he. Depa ni suka bergosip... kalau yang baik-baik...selalunya mengumpat ketika marah jer... dah tak tahan sangat.... tapi cuba korang test mengumpat pasal orang yang depa tak kenal.... Kalau melayan jugak tu... memang hobi dia la tu! Yang ni kadang-kadang boleh makan tuan nih....

6) Pegi jumpa famili..
Sama jugak macam si bakal suami tu... yang ni memang ujian akhir tahun la kot... tahap dia antara famili suka atau tak suka.... Tapi bukan itu yang korang nak test... test tengok macam mana reaksi si dia... Sebab seorang gadis yang baik akan malu-malu depan mak ayah dia kalau korang ade sekali... Untuk mula-mula je jadi tau...Bila dah lame....sifat malu tu dah takde dah....


7) Ajak datang rumah...bawak ke dapur..:D
Haaa...... kebanyakan gadis zaman sekarang....part ni la paling ditakuti..melebihi takut kepada hantu atau jembalang.... iaitu DAPUR! Yang mana si bakal suami yang inginkan si bakal isteri yang pandai masak... test la ni... Kalau setakat dia cakap pandai tu..pandai ni...jangan percaya sangat.... Tengok gelagat si dia di dapur... Kalau dah biase dengan dapur..dia tau apa nak buat..kalau tak... duduk saje sambil jalan menjinjing.. he he he...

8) Borak-borak pasal agama...
Ingat si bakal suami je ke kena test gini..he he... Si bakal suami pun ape salahnya kan.... test tengok si dia tu tau tak selok belok agama.... Tapi sila penuhkan agama di dada sendiri dulu la yea... Kalau tak...korang yang malu...he he. Perkara ni penting sebab... kalau korang yang kurang...boleh si dia jadi pembimbing... kalau tak...korang la pembimbing si dia nanti.... Kalau dua-dua kurang....rosak la si anak nanti...


9) Jangan bagi 100% kat si dia..
He he...kejam tak yang ni... Bukan aper... kalau time dating dah bagi seratus peratus..... Time dah kahwin? Apa bezanya? Banyak tafsiran korang boleh buat.... tapi maksud aku... jangan bagi semua apa yang si dia nak... Bagi time sudah kahwin jer.... Macam si dia nak itu...nak ini.. semua nak tunjuk jer... kononnya si dia ni perlu diberikan semuanya..baru dipanggil erti sayang... Nope! Salah sama sekali.... Bagi yang berpada-pada jer.. Biar si dia tidak meminta sesangat... Sayang datang dari hati..bukan dari duit..

Test-test di atas tu atas dasar dari pemerhatian aku... dari golongan kawan....adik-beradik...dan saudara mara...... Aku tengok zaman sekarang....nikmat kahwin sudah tiada maknanya lagi.... sumernyer seperti kapel tu dah sama maknanya dengan kahwin.... Jangan terikut budaya barat oi!! Sesape yang tak bersetuju tu.... itu hak korang okeh...


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

7 comments:

  1. hmmmm.. zaman sekarang dah terlalu bebas.jangan kata yang kapel, yang tak kapel pun bertepuk tampar sakan

    ReplyDelete
  2. hmmmm.. zaman sekarang dah terlalu bebas.jangan kata yang kapel, yang tak kapel pun bertepuk tampar sakan

    ReplyDelete
  3. hmmmm.. zaman sekarang dah terlalu bebas.jangan kata yang kapel, yang tak kapel pun bertepuk tampar sakan

    ReplyDelete
  4. btul tu..carilah seorang perempuan yg btul2 blh dijadikan isteri..

    ReplyDelete
  5. zaman skrg kalu nak cari yg betul2 isteri mmg byk ujian nak kena wat huhuhuhu....pe nak jadi ngan dunia skrg ni kan (",)

    ReplyDelete
  6. kalau perempuan tu tak baik,lelaki boleh bimbing jadi baik..tu tugas seorang suami...

    ReplyDelete
  7. Lelaki yg baik adalah untuk pompuan yg baik..(bole pakai tak ayat klise neh?)..(^_^)

    ReplyDelete

●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
terima kasih kerana korang Ikhlas Memberi Komen...Lambat Atau Cepat...Cik Rose Akan terjah blog Korang...
Semoga kita sama - sama ikhlas berkawan di alam maya Bersama mahabbah cintaNYA
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
"⎝⓿⏝⓿⎠JAZAKUMULLAH"⎝⓿⏝⓿⎠