Resepi Mee Udang Simple

Author : Cik Rose Cute | 8:48 PM | 15Total Comments |
Nak citer dua hari lepas hari selasa,aku ada jemput jiran-jiran kat sini datang beraya rumah aku.Lepas itu,aku ada cuba resepi kat bawah nie...memang senang dan sedap.Terima Kasih PINK UMMI  kerana kongsi resepi.

Aku Copy Gambar Kat Blog Pink Ummi sebab aku terlupa nak tangkap gambar hari tue...kerana kelam kabut.Masak dah lewat tue yg kelam kabut


Gambar sambal cili kicap takde la...Terlupa nak snap..
Bahan bahan nak buat mee sup udang nih senang aje...Mee kuning tuh celur lepas tuh ketepikan...Untuk sup pulak 2 ulas bawang putih+ 1/2 labu bawang besar+1/2 inci halia...Tumbuk kasar...Air+tomato belah 8+ i biji lobak merah potong bulat (ikut selera masing masing lah ye)+kobis bunga+udang (dibuang kulit separuh)+serbuk lada hitam+ 2 ketul kiub pati ikan bilis..Panaskan minyak tumiskan bawang dan halia yang ditumbuk+lada hitam..Agak agak bawang dah garing masukkan lobak merah+kobis bunga..Biarkan sekejap pastu masukkan air..Dah mengelegak masukkan pati ikan bilis+udang+ tomato...Kalau korang rasa sup tak berapa kick korang adjust masukkan garam ke apa janji rasa sedap...Dah masak korang boleh hidang...
Untuk sambal cili kicap pulak saya ambik 10 biji cili padi+2 ulas bawang putih..Goreng sekejap dalam kuali..Lepas tuh tumbuk hingga lumat..Campurkan kicap pekat@kicap manis+sedikit jus limau...Senang aje kan...
 
Nota Pink: Kalau korang tak caya cubalah...memang sedap....4 bungkus aku beli mee kuning licin habis,aku jemput tak ramai...jiran-jiran terdekat jer...Terima Kasih Mimi kerana share resepi.Nanti nak buat lagi hihihi


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

15 comments:

  1. blh lah cuba resepi ni..hehe..tp dya xmkn udang..

    ReplyDelete
  2. salam Rose..rajin msk2 & jemput jiran2 kerumah. nampak sedap tu...

    ReplyDelete
  3. rasanya ni first time m3h dgr resepi mee udang camni..bleh try nanti..

    ReplyDelete
  4. Akakkkk...malu sy...huhuhu...
    Mesti akak buat lg sedap dpd sy kan kan..
    Alhamdulillah terharu sy bile de org cube resipi sy..Tahniah ye kak sbb buat mee sup yg sdap..Abis 4 bgkus mee ye...

    ReplyDelete
  5. simple mcm mana pun x mahu buat...nak makan jer.

    ReplyDelete
  6. nampak pun dah sedap. untunglaa jiran akak dpt rasa mee udang sedap tu. hehe..

    ReplyDelete
  7. wahhhh sodappp tuu... nak kena cuba jgk lah nnt

    ReplyDelete
  8. memang simple caranya ..nanti boleh la akak cuba..:)

    ReplyDelete
  9. perghh sedap ni.. akak bila nk buat open house? nnti buatlah mee ni.. jemput deqla dtg tau..hahahaha.. ;p

    ReplyDelete
  10. waa. sedap nmpak. hehe. tq for sharing resepi tu. :)

    ReplyDelete
  11. nampak sedap la sis...blh try gak nih hihi

    ReplyDelete

●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
terima kasih kerana korang Ikhlas Memberi Komen...Lambat Atau Cepat...Cik Rose Akan terjah blog Korang...
Semoga kita sama - sama ikhlas berkawan di alam maya Bersama mahabbah cintaNYA
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
"⎝⓿⏝⓿⎠JAZAKUMULLAH"⎝⓿⏝⓿⎠