Tuto Blog Pisahkan header dari body Template Style

Author : Cik Rose Cute | 11:20 PM | 14Total Comments |
Tuto nie...di request oleh adik AIREEN RAHIM kesian pulak....kat dia....Aku tak pernah edit guna template Style...sebab dia punya coding susah sikit dan buat kepala aku pening hihihi....Tadi aku godek2..akhirnya menjadi....

Soalan adik tue....

"Akak nak mintak tolong ajar camna nak pisahkan header dari blog..,boleh tolong tak kak?Aireen dah ikut banyak tuto...tapi tak jadi huhuhu....

Okey dik....adik jangan sedih ya....Akak curi masa untuk buat kejap....

1) Yg paling penting....Adik Transparent dulu body template tersebut...,kat bahagian "CUSTOMIZE" pastu adik klik Advanced,bawah body text tue...ada background-kat bahagian tue klik transparent semua....Save tau...jangan pulak tak save nanti tak jadi...

2)Dah settle....pastu pergi bahagian "edit Html" cari kod di bawah....

/* Content
----------------------------------------------- */

coding yg ada di bawah kod di atas delete....gantikan coding di bawah....


body, .body-fauxcolumn-outer {
font: normal normal 14px Cherry Cream Soda;
color: #000000;
background: #000000 url(http://2.bp.blogspot.com/-ngEnEWK2bFU/UNbQAV34frI/AAAAAAAAARo/dkRFzQ-wqAQ/s0/background_fatin3.gif) repeat fixed top left;
}
html body .content-outer {
min-width: 0;
max-width: 100%;
width: 100%;
}
a:link {
text-decoration: none;
color: #bb00ae;
}
a:visited {
text-decoration: none;
color: #bb00ae;
}
a:hover {
border-top: 2px dashed #ff8fc1;
border-bottom: 2px dashed #ff8fc1;
text-decoration: underline;
color: #effb53;
}
.main-inner {
background-color: #FFFFFF;
border:2px solid #FA58AC;
-moz-box-shadow: 0 0 10px #FA58AC ;-webkit-box-shadow: 0 0 30px #FA58AC;
-moz-border-radius: 15px;
-webkit-border-radius: 15px;
padding-top: 15px;
}

Preview dulu baru save okey...takut ada eror....dah settle bahagian tue....

3) Kod Di bawah....

/* Flexible Background
----------------------------------------------- */

buang codingnya....tak payah letak apa2....biar kosong....preview...pastu save.

4)Itu sahaja....Cara2nya....Nanti try buat ya...Jadi ke tidak....Kalau nak nak tukar kalernya...tengok bahagian

.main-inner {

kat situ boleh tukar kaler kesukaan...


P/S:Hope Adik Aireen Rahim boleh buat....


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

14 comments:

  1. WALAWEH..MMG DH TERER TAHAP GABAN LA CIK ROSE EDIT BLOG..SETIAP KALI G SINI MESTI BLOG CIK ROSE NI BERUBAH WAJAH..CAYALAH..MMG RAJIN GILERRRR

    ReplyDelete
  2. Dah lama tak singgah blog che rose. Sibuk dgn blog Template nampaknya skrg ;)

    ReplyDelete
  3. akak yang tuto body ade bunga cam akak tu takde yang simple template k?

    ReplyDelete
  4. alamak kepala sudah posing..hehehhe

    ReplyDelete
  5. heeee...sama macam kak lela..pening jugak bab2 ni..
    xpandai..!

    ReplyDelete
  6. nk mintak akak edit blog..tp riso akak pening jugak ngan koding deqla..huhu..sbb deqla sendiri pening..ada yg deqla x leh ubah..contohnya font..

    ReplyDelete
  7. salam kak cr..
    huhuh..ok..cma pulak yg pening..semoga tuto ini dpt membantu adik tu :)

    ReplyDelete
  8. Wahh, jadi lah akak. ^_^ Terima kasih kak. Tapi kalau nak guna background dulu macam mana?

    ReplyDelete
  9. wah hebat kak rose..bile tgk tang coding..pening slalu mate ai..td cari header tak jupe..nk edit header pic xreti dah..huhuhu

    ReplyDelete

●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
terima kasih kerana korang Ikhlas Memberi Komen...Lambat Atau Cepat...Cik Rose Akan terjah blog Korang...
Semoga kita sama - sama ikhlas berkawan di alam maya Bersama mahabbah cintaNYA
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
"⎝⓿⏝⓿⎠JAZAKUMULLAH"⎝⓿⏝⓿⎠