Resepi Donut Gebu Dari Izan

Author : Cik Rose Cute | 4:49 PM | 13Total Comments |


Resepi dari blog  Izan Mama Mia 

Resepi nie..aku nak simpan...kot2 nanti kalau ada masa nak cuba resepi nie....anak2 aku memang hantu donut....Resepi yg izan share nie lain pulak....sebab taruk ubi kentang....Kalau korang nak try resepi nie..tgk kat bawah ya....Tq Izan kerana share resepi donut gebu gebas nie....Sayang izan ketat2... 
Bahan
kentang direbus serta dilenyek..sejukkan dalam peti sejuk
tepung gandum
mauripan @ yis
gula
sebiji telur
majerin..(mama guna minyak masak sebagai ganti majerin )
air sejuk
susu tepung
garam

Caranya
bancuh mauripan dengan air sejuk
adun gula,..telur,.garam ,..susu tepung dan tepung gandum..dengan air sejuk,
masukkan kentang....masukkan mauripan...
uli sampai jadi doh...
terap dengan acuan..biarkan seketika hingga ia kembang sedikit..
goreng dalam minyak panas...
golekkan dalam gula...

p/s...makan begitu saja pun sedap juga tanpa salut gula...
p/s...jangan bancuh mauripan dengan garam atau air panas,..nanti mauripan merajuk taknak naik kembang!!..


Pssttt!! kat atas tue pesanan izan....Patutlah aku buat donut bancuh yis gan air suam....pastu donut aku tak gebu gebas hihihi...jadik kecut....


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

13 comments:

  1. dah tgk resepi ni hari tu..tapi belum cuba..

    kalau kak ros dah cuba, nnati publish la ye... :)

    ReplyDelete
  2. Cam cedapnye.. nanti nak try la..

    ReplyDelete
  3. WOW..NAMPAK MENGGIURKANLAH CIK ROSE..BUAT NNT BAGI BUI JUGAK OKEH..HEHE

    ReplyDelete
  4. rajin sgguih izan ye..saya pun suke tp malsnya nok buat..

    ReplyDelete
  5. dh tgk gak resepi ni hihi...tp bila nk buatnya ntah bila haha

    ReplyDelete
  6. sdpnye donut.. dah la mengidam donut ni.. haha

    ReplyDelete
  7. nmpk cam senang tp segan tu lebih.hahahaha
    kalo dok dekat k.ros mintak kat akak lah rs skit :)

    ReplyDelete
  8. salam kak CR..
    wuhuuu..ade tgk donut gebu ni jgk..
    nk try buat nnti...gebu betul!

    ReplyDelete

●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
terima kasih kerana korang Ikhlas Memberi Komen...Lambat Atau Cepat...Cik Rose Akan terjah blog Korang...
Semoga kita sama - sama ikhlas berkawan di alam maya Bersama mahabbah cintaNYA
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
"⎝⓿⏝⓿⎠JAZAKUMULLAH"⎝⓿⏝⓿⎠