Luahan Seorang Penulis Drama Cinta Jannah

Author : Cik Rose Cute | 3:05 PM | 49Total Comments |
Tadi terjumpa penulis skrip asal "Drama Cinta Jannah" dekat Facebook...Mungkin korang tak puas hati dengan endingnya yg tergantungkan...Jom! baca apa kata penulis hihihi...

Kalau mengikut skrip asalnya memang best dan seronok jer jalan ceritanya...

Assalamualaikum, semua. Selamat pagi dan salam #CintaJannah. Siapa yang tak puas hati dengan ending #CintaJannah semalam, angkat tangan...hehehe. Ok, saya akan bagi pencerahannya di sini. Memang banyak scenes yang tergantung dan watak-watak hilang macam tu je. Bak kata Aeril Zafrel dalam livechat semalam, jalan cerita yang saya bagi terlalu padat. Mereka terpaksa edit ( tak masuk akal langsung ).

 Kita mulakan dengan watak Tini, Razak dan Ustaz Talha. Korang anggap je watak-watak tu dah mati. Sebab watak-watak tu sebenarnya memang tak wujud pun. Bila tak wujud maknanya tak adalah kisah Tini curang dengan Razlan, Tini mati kena bunuh, Tengku Zareena buat hubungan sulit dengan Razak, babak-babak culik anak dalam hutan (kayu kayan), jual beli tanah, dan kenapa Ustaz Talha tak tolong Izaryl cari Jannah, kan? Sufian pula duda anak dua bukan beristeri dua dan Sufian tu anak ketua kampung. Maknanya Sufian tu, bukan suami Amina dan bukan anak Tengku Zareena, kan? Watak Hakim dan Zahira pula, adalah sahabat baik Izaryl dan Jannah. 

Dengan bantuan Hakim dan Zahiralah menemukan Izaryl dan keluarga Jannah. Izaryl menerangkan status sebenar Jannah. Asalnya 4 tahun bukan 9 tahun ( tak logik). Izaryl masih mencari Jannah dan bukan slow macam tu (ini lagi saki hati ). Dalam 4 tahun tu Izaryl selalu pulang ke kampung menjenguk keluarga Jannah dan menanti kepulangan Jannahnya. Balqis dan Razlan pula sudah insaf kerana dengan bantuan Izaryl lah mereka dapat menjalankan pembedahan anak mereka yang sakit ( tak tulis dalam sinopsis asal). Damia pula memang tak jadi kawin dengan Izaryl, maknanya tak adalah isu Damia tinggal serumah dengan Izaryl kan? ( haram weiii ). Damia di halau keluarganya selepas pengsan pada majlis pernikahannya dengan Izaryl. Masa tu baru terkantoi Damia mengandung. 


Tengku Zareena pula insaf sebab malu orang sekeliling mengatanya dan melihat keadaan tidak terurus Izaryl kerana terlalu rindukan Jannah. Damia menyesal di sisihkan keluarga dan tinggal di rumah Tengku Zareena bukan rumah Izaryl. Jannah pula baru dapat tahu dia mengandung semasa di kampung. Selepas di halau, Jannah pulang ke rumah Izaryl tapi kecewa sebab malam dia pulang tu adalah malam Izaryl dan Damia berkahwin. Jannah kecewa dan membawa diri. Waktu itulah Bonda terlanggar Jannah ( lain kali nak lintas jalan tu pandang lah kiri kanan Jannah oii ). Sebab tak ada tempat nak di tuju, Jannah tinggal dengan Bonda dan melahirkan anak. Izaryl pulak.. adooii ini lagi satu... tak payah nak jadi pak sanggup sangat lah. Izaryl terima Damia pun sebab kecewa kerana Jannah tinggalkannya tanpa pesan.

 Tengku Zareena pula terlalu mendesak. Izaryl terpaksa terima sebab waktu tu Izaryl tak tahu lagi Damia sedang mengandung. Sebab terkantoi pengsan tu, majlis nikah batal. Selepas Izaryl berjumpa dan bersatu dengan Jannah, Izaryl membuat majlis kesyukuran dan memberi kejutan kepada Jannah dengan menjemput keluarga Jannah, Sufian, staff Izaryl, Opah dan Atuk, Hakim dan Zahira, Tengku Zareena dan Damia. Maka berlakulah adegan air mata berjemaah.. hehehe... 

Segalanya terungkai dalam pertemuan jejak kasih itu. Setahun berlalu, Izaryl dan Jannah mendapat baby lelaki yang comel macam papanya. Ketika baby lelaki mereka berumur 6 bulan, Jannah mengandung lagi. Jannah marah-marah tapi marah-marah sayang je... hehehe... Izaryl pulak tentulah tersenyum bahagia kan? Tulah siapa suruh Jannah tinggakanl Izaryl lama-lama.. hehehe ( tak tulis dalam sinopsis asal. Kan happy ending tu. -TAMAT-

p/s : Scenes di atas bermula selepas Jannah tinggalkan Izaryl. Episod-episod sebelum tu terbaik je. Jangan mintak #CintaJannah 2 atau sambungannya sebab saya tak tahu..


Dah baca....itulah skrip asalnya...Kalau korang nak jenguk penulis nie klik SINI  penulis  asalnya orang Kemaman Terengganu...

Nota Pink: bila baca skrip di atas seronoklah pulakkan endingnya...


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

49 comments:

  1. sy mmg x tgk cete ni..tp klo bce drp ape yg ditulis ni..mmg mcm best la hehe

    ReplyDelete
  2. kalau mcm ni punya ending bru best..ni smlm mcm terkejar kejar sgt

    ReplyDelete
  3. yana tak ikut cerita nie ... kalau ikut .. mesti meraung sbb ending tak ok

    ReplyDelete
  4. awal2 je tgk pastu ke laut.... maklum lah dana nih kalu tgk cerita kadang memilih skit pelakon nyer...

    ReplyDelete
  5. awal2 je tgk pastu ke laut.... maklum lah dana nih kalu tgk cerita kadang memilih skit pelakon nyer...

    ReplyDelete
  6. lorh.. yeke... ada perbezaan la sikit ye dari yg asal...haishh.. padanlah mcm tergantung je...hurm.. kecewa jugak nih.. huhuhu...

    ReplyDelete
  7. ha..baru lah logik cket ending macam ni. tertanya2 jugak pasal parents jannah tu, takkan nak benci seumur hidup kot..hehe :)

    ReplyDelete
  8. entahlah CR ending semalan cam lawak je...dah laaa banyak iklan....

    ReplyDelete
  9. Boleh di bukukan nie. Sure ramai beli^^

    ReplyDelete
  10. oooooo sedap cikit ending nye kan..ni tak tergantung macam tu je..hampeh...

    ReplyDelete
  11. dh agak dh selalunya dorang akan edit balik citer yg ditulis penulis skrip nih...sbb tu citer mcm xmsk akal lak

    ReplyDelete
  12. Saya belum tengok lagi citer ni.

    ReplyDelete
  13. Betul Cik Rose, Baca skrip ni seronok endingnya..ini tidak merapu aje..kot ye pun drama macam tak lojik aje...Semalam 1st time saya tgk drama cinta jannah kt TV3...huh!!! dia punya iklan lamanya.

    ReplyDelete
  14. Cantik blog cik ros. Nanti free buatkn blog kite.

    Suke tgk citer ni. Romantik sgt.

    ReplyDelete
  15. sy da agk da...bla da tgk byk siri, sy rs mcm ada kureng bila tetiba banyak watak sampingan. then tertanya boleh ke berkait smpi ke episod last? lps 15 episod da cacamarba ceritanya. mmm da boleh agk, ni mesti psl kehendak stesen tv yg xnk drama berjela2 episod nyer... tp sinetron indon bleh plak pnjg berjela2 smpi mkn thn... ;-)

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum kak rose. best ke citer ni? sheila tak sempat tengok langsung. hehehe

    ReplyDelete
  17. Kalau mcmni cerita dia..lg best..nape la citer tu ending ntah pape..

    ReplyDelete
  18. tu a...byk baca kt fb org xpuas ati ending dye

    ReplyDelete
  19. mmg xnk minta dh #cintajannah2 tkot lagi haru biruu..cukupp..cukup sudah la terkena yg smlm... sedeyy dgn drama melayu.. cm buat sambil lewa jee...

    ReplyDelete
  20. oo macamtu. ikut yang asalnya baru logik.bila dah diedit cerita ni jadi tergantung

    ReplyDelete
  21. penulis skrip yg jadi mangsa production house ...

    ReplyDelete
  22. naseb baik tak follow. kalau tak mesti sakit hati. haha. ramai jugak yg x puas hati kat fb. hihi

    ReplyDelete
  23. boleh je buat kalau kurangkan iklan..ini iklan lebih lama dari cerita..sbb tu xsempat...

    ReplyDelete
  24. ala ada ke yang tak puas hati...tak apa cerita saja. Terima kasih sudi bantu saya di blog. Thanks a lot

    ReplyDelete
  25. patut ceritanye mcm konfius..tak best larh edit2 nie..hurm..:(

    ReplyDelete
  26. tula ending mmg sgt x best.. kalo follow mcm mana jln cerita dlm novel confirm sgt2 best & puas hati...

    ReplyDelete
  27. oohh gitu citer asalnya, rupanya benda benda yg di skipped kan.. tp mmg betul ramai yg x puasa hati, dan kecewa ngn ending nya...

    ReplyDelete
  28. Tak best ending ceta ni kat tv akk..huhu...geram sbb napa izaril tu xcari jannah lngsung..huhu

    ReplyDelete
  29. mcm lari je ending dr drama nyer.

    ReplyDelete
  30. Agaknya editor tu hilang ingatan kot masa tengah edit....huhuhu...

    ReplyDelete
  31. tak pernah sempat nak tengok pum :(

    macam best jer citer ni..

    ReplyDelete
  32. kite tengok sekali sekala...tengok2 dah habis macam tu je...

    ReplyDelete
  33. Nisa tak tengok cerita ini, hanya satu episod and that is it. Tiada kesempatan masa, memandangkan Nisa kerja OT.

    ReplyDelete
  34. Tak tengok dari awal so tak tau sangat.
    Tapi ramai kata ending tak habis.

    ReplyDelete
  35. Tak follow cite ni dkt tv..hihi...

    Salam kenal.. Dari blog sheila ^_^

    ReplyDelete
  36. ending dia memang grrr.....tak suka
    gantung cerita kat kampung
    kebenaran tak keluar pun..mak ayah jannah tak tahu pon yg dia da kawin ke apa...huhuhu

    ReplyDelete
  37. Macam banyak sangat yang lari kan dari cerita asal.. Macam ni baik baca novel jer lepas ni, takyah dah tengok drama kat tv.. Wat sakit ati jer.. Tunggu punya tunggu punya tunggu, ending cam hampeh.. Sakkit ati ite.. Huhu..
    ZON PERMAISURI CHOMEL

    ReplyDelete
  38. Lain betul jalan cerita dari novel asal dan juga drama. huhu

    ReplyDelete
  39. tu la..xsuka yg dlm drama.skrip lg cun.

    salam kenal cik rose

    ReplyDelete
  40. BUI TENGOK ENDINGNYA JER..HAHA..PASTU DGR BYK KOMPLEN PASAL DRAMA NI..^_^

    ReplyDelete
  41. Tak sempat saya nak tengok TV 3 buat hal pula.

    ReplyDelete
  42. syokla sikit ending camni....ending yang kat tv tu memg mcm tak logik...jumpe lepas 9 tahun...padahal duduk dekat2 je kot...tub2 anak pulak satu clss...huhhh...gerammmm!

    ReplyDelete
  43. Apa nak buat...itulah salah satu cabaran penulis skrip...

    ReplyDelete
  44. lah kalau yg ni happy ending awat buat yg hari tue punya ending

    ReplyDelete
  45. itula.. macam tak puas hati je dengan ending drama tu.. rupanya dah diedit ..

    ReplyDelete

●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
terima kasih kerana korang Ikhlas Memberi Komen...Lambat Atau Cepat...Cik Rose Akan terjah blog Korang...
Semoga kita sama - sama ikhlas berkawan di alam maya Bersama mahabbah cintaNYA
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
"⎝⓿⏝⓿⎠JAZAKUMULLAH"⎝⓿⏝⓿⎠