by Ratusiput
1 bungkus mihun / kuew tiew
2-3 biji telur
1-2 sudu besar kicap cair
3-4 ulas bawang putih
1 inci halia
2-3 kiub ayam
2-3 sudu besar sos tiram
1-2 sudu besar serbuk lada sulah
udang
sotong
isi ayam (fillet)
sayur-sayuran (carrot, kobis bunga, baby corn, sawi)
fishcake (dihiris nipis)
2 biji telur
tepung jagung
CARA-CARA :
untuk mee
1. mihun/kuew tiew dicuci bersih, dicelur dan ditos.kemudian gaulkan bersama telur dan digoreng sekejap bersama sedikit kicap cair sehingga sedikit garing.
untuk kuah
1. tumiskan bawang putih bersama halia yang telah ditumbuk sederhana lumat sehingga naik bau.kemudian masukkan 4-5 mangkuk air (size seperti mangkuk plastik taufufa pasar malam).
2. kemudian masukkan kiub ayam,sos tiram,lada sulah,carrot dan baby corn.biarkan sehingga mendidih.
3. apabila mendidih,masukkan bancuhan tepung jagung.kacau sebati dan biarkan seketika sehingga kuah menjadi sedikit pekat.masukkan garam dan ajinomoto.masukkan juga udang,sotong fillet ayam,hirisan fishcake dan sayur sawi.biar masak untuk 3-5 minit.
4. tutup api kemudian pecahkan telur.gaul sebati.boleh terus dicurah di atas mee untuk dihidang.sedap dimakan ketika kuah masih panas dan jangan lupa lada jeruk untuk melengkapkan rasa.
macam mihun kugfu jek. ke nama je lain. :)
ReplyDeleteperghhhhhh mmg nampaksedap ni... nak kene try ni.. bahan2 pun sennag je ni... hihi
ReplyDeleteohya, tag cik rose http://ihaveasweetsmile.blogspot.com/2011/10/anak.html
nice... dah lama tak makan sup...
ReplyDeletehee...tetiba terliur pulak tengok mihun cantonese ni...lapar3...(^^,)
ReplyDeleteermm..sedapnya cik rose..ni mcm kueteow kungfu ni..mmg kegemaran saya...slurrppp...
ReplyDelete