Di sebalik Yang Berlaku Ada Hikmahnya...

Author : Cik Rose Cute | 12:53 PM | 24Total Comments |
biasa dengar orang kata bila kita ditimpa apa2 kesusahan "pasti ada hikmahnya"...dan ibu sangat2 percaya dengan janji Allah setiap apa yang berlaku dalam hidup kita pasti ada hikmahnya...ibu sangat2 percaya..

semalam layan melodi kat TV 3...tengok kisah Azean Irdawati....dulu kan dia kena cancer dan dengarnya dah baik dan sekarang dia sakit lagi...kali ni dia macam lumpuh...tak boleh nak berjalan terpaksa pakai kerusi roda...apa yang ibu nak sentuh kat sini bukan pasal dia sakit tu semua tetapi pasal ungkapan dia......"memang semua yang berlaku ada hikmahnya..........tetapi setakat ni Kak Yan tak nampak apa hikmah dia.....kak yan tak pernah jahat atau busuk hati dengan orang.....bla....bla..."

hikmah Allah nih...bukan kita dapat rasa atau terima sekelip mata...bukan pagi ko sakit petang ko terus dapat hikmahnya.......jangan dipertikaikan dugaan dan ujian yang Allah timpakan kepada kita.........tapi tanya diri kita apa kesalahan dan dosa yang telah kita lakukan pada Dia..........hikmah Allah tu kita tak terjangka....kadang2 tu berbulan2 atau bertahun baru kita terima hikmah Allah tu......tetiba mesti hati kita akan tahu...inilah hikmahnya.......
ada juga yang hikmah yang kita nampak atau terima terus........contohnya nak pergi kerja pastu kereta pancit atau tayar pecah terus...tersadai kejap tepi jalan..punyalah dalam hati nak marah kan...time2 nak pergi kerja ni lah nak pancit semua kan.....tetiba bila kereta dah elok ita lalu tengok ada pokok tumbang betul2 time kereta kita pancit tadi.........baru kita terfikir oooooo ada hikmah jugak kereta aku pancit tadi.......hah macam tu lah....
Dalam kes kak yan tuh.....mungkin sakit yang Allah beri tu boleh buatkan anak2 dia makin rapat sebab sama2 nak jaga kak yan...mungkin kasih sayang kak yan dengan suami makin akrab.....sebab Allah adalah perancang yang terbaik.............dia tahu apa yang baik dan apa yang buruk buat hambanya.....jangan sekali buruk sangka dengan Allah..........
percayalah bila kita ditimpa apa2 ujian atau dugaan bila kita terima dengan redha insyaAllah kita akan lebih kuat.......selalu fikir Allah tidak akan duga hambanya jika kita tidak mampu untuk memikulnya.....dan percayalah pasti ada hikmahnya............PASTI


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

24 comments:

  1. btl tu cik rose...

    adakala... apabila hikmah tu muncul.. tp tlaku leka.. kt x sdr ttg hikmah y tlh tuhan kurniakan...

    apa2 pon... hanya allah y mgetahui.. klo bkn d bumi.. mungkin juga hikmat tu muncul di akhirat..

    sbg mnusia..kt hrus redha dgn sgala ujian y blaku.. jgn kta krn kt ni baik & x pnah buat jahat pd smua org..kt hrus dpt y baik2 sajer... sdgkan... itulah ujian dr allah sbnarnya.. utk tgk hati kita..

    dan ada jugak y bbuat jahat.. tp smuanya dpt y baik2 dlm khidupannya.. itu jga ujian namanya...

    y pasti.. pmbalasannya muncul d kemudian hari...

    ReplyDelete
  2. wa kan if dah kuar umah tggl brg..n stil dekat wa akan pusing blk amik brg tu even tgh rushing..sbb kdg2 kejadian tu hanyala nak dijadikan penyebab pd kita terselamat dr musibah

    ReplyDelete
  3. Tak baik cakap macam tue , saya pun even still x nampak hikmah lagi tapi saya tetap bersyukur dan berdoa agars atu hari dan satu masa hikmah tu akan datang juga..

    ReplyDelete
  4. Ye, betul tu, setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya kan..

    Yang penting sabar dan redha :)

    ReplyDelete
  5. betul..sbg hambaNYA kita kena redha dgn segala ujian dariNYA

    ReplyDelete
  6. kite sependapat la rose...

    masa dgr dia ckp kat melodi tu, terus kite istifar...

    iye lah kan...

    mana kite leh tolak takdir Allah, apalagi menidakkan kuasa Dia...

    masyaAllah..

    ReplyDelete
  7. tgk gak melodi tp xperasan laak dia cakap gitu...

    tp betoi la.. semua yg berlaku tu ada hikmahnya.. x eloklah cakaap gitu kan.. cam x redha je dgn apa yg berlaku kat dia...

    ReplyDelete
  8. @Amy Syaquena

    betul tue Amy....Apa yang berlaku...pasti ada hikmah...

    ReplyDelete
  9. @LYAfrina

    sokong gan lya...Lya mesti banyak Allah bagi ujiankan...Cik Rose Baca kat blog Lya sewaktu mengandungkan Asya....macam2 dugaan Lya tempuhi....Semoga Lya Kuat...

    ReplyDelete
  10. @Myra Jay

    Betul Myra Orang sabar dan kuat...Allah memberi ujian...

    ReplyDelete
  11. @mamaNoriz

    tengok jugak ya...kesian cik rose tengok dia kat kerusi roda...

    ReplyDelete
  12. @IntaNBerliaN

    Ya la...Melodi kena tengok betul2...kadang2 bising hihihi...tu yang tak perasan Intan...

    ReplyDelete
  13. siapalar kita ni nak pertikaikan dan persoalkan tentang apa yang terjadi..kita ni terlalu kerdil..

    ReplyDelete
  14. @PinKy MoMMa

    Betul tue...Kita Tidak mampu Melawan kehendaknya....

    ReplyDelete
  15. setuju sangat2 denga cik rose. tak sepatutnya kita pertikaikan ketentuan Allah. apa pun yang jadi, kena sabar dan redha
    terlepas pulak tengok Melodi hari tu

    ReplyDelete
  16. betul tu....semuanya ada hikmah...ALLAH MAHA MENGETAHUI

    ReplyDelete
  17. sebab tu bui suka word ni "everything happen for a reason'..dh byk benda yg blaku dlm hidup ni,bari disedari ada sebab semua tu terjadi..*_*

    ReplyDelete
  18. cik en puji ikhlas...mmg dah cun blog ni...hehhehe

    ReplyDelete
  19. YUP...Betul tu yunk. setiap yg berlaku ada hikmahnya. ALLAH tak akan menguji hambanya dgn sesuatu di luar kemampuan hambaNYA :)

    ReplyDelete
  20. btul tu kdg2 hikmah tu kte tak nmpk skrg sbb hikmah tu dtg lmbt..

    ReplyDelete
  21. cik rose..mmg sedih tgk keadaan dia kt melodi smlm...sblum tu saya dh tgk kt berita...Dia kata dia tak nmpk apa2 hikmah pun...terkejut gak dgr,dia kata mgkn ALLAH akan ringankan beban dia kt SANA nanti kot..Saya rasa sebak plk tgk....

    ReplyDelete
  22. @fieda

    Memang sedih tengok dia....Tapi dia tidak boleh cakap cam tukan....

    ReplyDelete

●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
terima kasih kerana korang Ikhlas Memberi Komen...Lambat Atau Cepat...Cik Rose Akan terjah blog Korang...
Semoga kita sama - sama ikhlas berkawan di alam maya Bersama mahabbah cintaNYA
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
"⎝⓿⏝⓿⎠JAZAKUMULLAH"⎝⓿⏝⓿⎠