Kue Teow Goreng (azatie sayang)

Author : Cik Rose Cute | 10:59 AM | 13Total Comments |
Ha.....cuaca mendung nie...sedap jugak kalau makan Kue Teow Goreng....tengah panas-panaskan??....Aku copy paste resepi nie dari blog azatiesayang aku snap kat sini sebab nanti senang nak rujuk balik hihihi...manalah tahu...kalau belah keluarga mak mertua aku datang satu keluarga....bolehlah aku goreng untuk diaorangkan!!! Aku pernah goreng Kue Teow goreng nie...tapi tak pernah jadik....Cik hubby selalu komplen tak sedap katanya.....Pastu aku dah malas nak buat....Tapi bila terjah kat blog Azatie nie...teringin pulak...aku ingin mencuba resepi nie.....nampak cam sedap jer....belum lagi melantap!!!  hihihihi...


Bahan-bahan;(sumber;K.Umi eMYR)

  • 1 kilo kuey teow-atie buat 1 bungkus yg jual kat kedai tu.
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 sudu makan lada boh/giling (tambah ikut suka pedas)
  • 2 biji telur
  • 20 batang crab meat (ikut suka banyak)-atie ganti ngan ayam
  • 2 sudu besar kicap manis
  • 2 susu besar sos tiram
  • 1 genggam taugeh (ikut suka)
  • 2 sudu besar minyak masak untuk menumis
  • garam dan perasa secukpnya
  • 1/2 cawan air

Cara-cara

  1. cuci dan toskan kuey teow
  2. blend/tumbuk bawang besar dan bawang putih
  3. panaskan minyak dan tumis bawang+bawang putih+cili boh/giling dan tumis hingga garing
  4. masukkan sos tiram dan kicap manis dan kacau rata dan tambahkan dengan sedikit air tadi (boleh tambah lagi jika suka)
  5. masukkan garam+perasa dan kacau rata
  6. pecahkan telor dan kacau hingga telor sebati (akan jadi pekat)
  7. masukkan taugeh dan crab meat dan kacau hingga sebati
  8. masukkan kuey teow dan gaul hingga rata


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

13 comments:

  1. amboiii...buatkan utk bui,nnt bui makan jer..hehe

    kalau bab memasak,bui mmg fail tau

    ReplyDelete
  2. yunk...syg zie kan? kalau syg...HAAA, MASAKKAN utk zie ek ek. zie antu mee taw.

    hehe

    ReplyDelete
  3. alamak cik rose ni..kite baru beli kueteow smlm nk buat mlm ni..sdp kan..

    ReplyDelete
  4. Salam Rose..terima kasih ingin mencuba resepi kueteow yg k.atie masak tu.Klu rose msk,mmg lggggggg sedap dr k.atie masak la.pastu htr kat umah akak sepiring ya:D

    ReplyDelete
  5. @Redbloodsnow

    ya ker?...susah nak pos...nanti basi pulak....

    ReplyDelete
  6. @♥♥azatiesayang ♥♥

    hihihi.....cik rose masak tak sesedap kak atie masak.....

    ReplyDelete

●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
terima kasih kerana korang Ikhlas Memberi Komen...Lambat Atau Cepat...Cik Rose Akan terjah blog Korang...
Semoga kita sama - sama ikhlas berkawan di alam maya Bersama mahabbah cintaNYA
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
"⎝⓿⏝⓿⎠JAZAKUMULLAH"⎝⓿⏝⓿⎠