Satelite Eropah Terbesar dijangka terhempas ke bumi

Author : Cik Rose Cute | 3:03 PM | 18Total Comments |
Dari sumber nytimes yang News1Malaysia terima pada 6 November 2013 ini. Sebuah satelit Eropah akan dianggarkan jatuh dalam beberapa hari lagi.
Di Mana dan Bila, ia masih tidak dapat dipastikan lagi.  Ia boleh jatuh di mana-mana sahaja di dunia. Dianggarkan setelit itu jatuh dan akan berpecah antara 25 ke 45 bahagian. Paling membimbangkan adanya yang terbesar dijangka seberat hampir 90 kg

A European satellite that mapped Earth’s gravitational field in exquisite detail will be pulled down by gravity to its fiery destruction sometime in the next few days.
Where and when it will crash no one knows. It could be almost anywhere on the globe. About 25 to 45 fragments of the one-ton spacecraft are expected to survive all the way to the surface, with the largest perhaps weighing 200 pounds.
GOCE (pronounced GO-chay) ran out of propellant last month and has been dropping about 2.5 miles a day. As of Wednesday, it was still 113 miles up as it circled the Earth once every 88 minutes.
Diharapkan satelit ini akan terhempas di permukaan laut dan tidak mengakibatkan kemusnahan ataupun kematian.
Lihat gambar setelit yang dijangka akan jatuh di permukaan bumi ini.
news1malaysia
Ya Allah...Selamatkan Malaysia daripada terkena serpihan tersebut...

Kredit SINI


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

18 comments:

  1. Salam Rose..ngerinya tgk gambar satelit tu klu jatuh kebumi..besar..berat tu!

    ReplyDelete
  2. Risaunya...
    Moga Allah lindungi negara kita dari tekena serpihan tu...

    ReplyDelete
  3. klu jatuh laut , jadi ombak besar tu ... amin , insha Allah

    ReplyDelete
  4. menyeramkan kan kak
    moga malaysia terhindar dari terkena serpihan ni
    moga kita semuanya selamat
    isi tabung sini-inti college

    ReplyDelete
  5. Dah kenapa pulak tetibe satelit ni nak jatuh pula..hai la..macam2..
    Moga2 kita semua selamat dari bahaya mcm ni

    ReplyDelete
  6. Ya Allah.. Semoga bumi Malaysia & tanah suci Mekah dan Madinah serta negara2 Islam yang lain selamat dari rempuhan satelite ni..
    Mieza Suri Shaklee

    ReplyDelete
  7. tu la..terkjeut dgr dlm tb..

    moga dijauhkan dari negara kita dan negara2 islam yg lain..aminn

    ReplyDelete
  8. Mohon dijauhkan. Tapi dia orang ni senang aja lepas tangan kan ? Nak naikkan setalite sikit punya gempak bila nak terhempas buat bodoh aja. Tak kan tak boleh usahakan supaya stalite tu jatuh ke laut dan tidak di daratan. Kalau buat cerita Star wars kemain terer......

    ReplyDelete
  9. Kalau boleh minta jatuh kawasan laut/lapang.
    JOM JOIN GA AINA, HADIAH GEMPAK! :D
    http://sirambotmaggi.blogspot.com/2013/11/super-friends-giveaway-by-aina-afiqa-e.html

    ReplyDelete
  10. takutnya..
    mintak di jauh kan lah segala.amin

    ReplyDelete
  11. Akak, saya pakai maxis bukan celcom. Nombor tu akak ambik balik ya.

    ReplyDelete
  12. 90 kg, sebesar baby gajah jugalah....Kalau satelite tu hancur sebelum jatuh tak memberi kesan besar. Tapi kalau jatuh seketul 90 kg, banyak juga kemusnahan.

    Apa pun, semoga tiada yg menerima musibah akibat kejatuhan satelit itu...

    ReplyDelete
  13. betul ke nie..bahaya nya..semoga tak terkena Malaysia

    ReplyDelete
  14. Ok, dah masuk. Terima aksih ya kak.

    ReplyDelete
  15. Ya Allah... Malapetaka apakah ini?? semoga ia jatuh di laut.. lindungilah orang orang Islam Ya Allah.

    ReplyDelete
  16. mudah mudahan negara kite terselamat dr bahaya nih

    ReplyDelete
  17. bahaya ni..harap2 malaysia tak kena :') amin..

    ReplyDelete

●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
terima kasih kerana korang Ikhlas Memberi Komen...Lambat Atau Cepat...Cik Rose Akan terjah blog Korang...
Semoga kita sama - sama ikhlas berkawan di alam maya Bersama mahabbah cintaNYA
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
"⎝⓿⏝⓿⎠JAZAKUMULLAH"⎝⓿⏝⓿⎠