Puding Roti Marble Versi Kak Tie

Author : Cik Rose Cute | 9:42 PM | 26Total Comments |
Assalamualaikum...

Tadi berwalking terjumpa resepi puding roti dari blog kak tie...terus aku minta izin copy untuk simpanan dalam blog nie...supaya senang bila aku nak buat boleh tgk kat sini...

Bahan-bahan ( satu loyang )-(sumber:hana)

4 keping roti
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
170ml susu cair
8gram serbuk agar2
1/2 cawan gula - bleh kurangkn
2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
31/2 cawan air = hana guna cwn biasa 230ml.
2 sudu besar serbuk koko (bleh juga guna choc emulco)
Cara-cara

Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. kacau cepat2 dan sebati hingga serbuk koko tidak berketul2!
Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. sesenduk adunan asal kemudian sesenduk lagi adunan coklat. ulang hingga habis! ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan CEPAT sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dmakan ketika sejuk!


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

26 comments:

  1. saya baru je habis makan puding roti..kakk sye buat tadi hehe

    ReplyDelete
  2. Yummy...bleh la rietta pown cuba nnti yea...

    Pss...thanks for the follow...
    Follow u back...

    ReplyDelete
  3. wahhh nmpk maveles... mcm sedap jer... macam nak jer... hee

    ReplyDelete
  4. wow..bestnya cik rose...nanti bleh cuba..hihihi

    ReplyDelete
  5. mudah2n saya ingat resepinya bil nak mencuba nanti ...

    ReplyDelete
  6. nampak cantik..teringinnya nak buat.. :)

    ReplyDelete
  7. wah memang amat teruja bila tengok ni... macam nak cuba je nanti ni...

    ReplyDelete
  8. Salam Rose...Slmt mencuba yer..mmg best mkn sejok2 :)

    ReplyDelete
  9. mcm sedap jer... hehehe blh try gak ni... ;)

    ReplyDelete
  10. thanks sharing resepi..sedap nih.. sejuk tekak..

    ReplyDelete
  11. salam... senang je ye...ish nak try buat jugak lah...

    ReplyDelete
  12. wah,nampak menarik je pusaran puding roti tu..;)

    teringin nak buat tapi kemalasan melanda diri..

    ReplyDelete
  13. Macam nak nyam nyam nyam sekarang juga....

    ReplyDelete
  14. sedapnye kak!
    pergh...yumida ske mkn masakan yg org lain buat, rasa lebih sedap
    klo buat sendiri, ade je yg x menjadi

    ReplyDelete
  15. wah..cam ni kalau ada kelapangan nak buat jugaklah.. thanks for recipe ^_^

    ReplyDelete
  16. sedap ni..en suami n aiman suka jua..dh lama tak buat

    ReplyDelete
  17. Wow mmg nmpk sgt menarik n sedap.. nnti boleh try buat nie.. =D

    ReplyDelete
  18. salam K.CR..

    dulu,cma pernah bt puding ni..tp tak tau nape tak menjadi.. huhu..
    nnti bila kerajinan nk cuba lg..

    thanks share resepi :)

    ReplyDelete
  19. kakain pun selalu jgk buat puding roti ni..anak2 suka makan..

    ReplyDelete
  20. Sedapnya especially makan sejuk2 kan :D

    ReplyDelete

●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
terima kasih kerana korang Ikhlas Memberi Komen...Lambat Atau Cepat...Cik Rose Akan terjah blog Korang...
Semoga kita sama - sama ikhlas berkawan di alam maya Bersama mahabbah cintaNYA
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
"⎝⓿⏝⓿⎠JAZAKUMULLAH"⎝⓿⏝⓿⎠