Ular Tedung Selar Terbesar Di Benut Johor

Author : Cik Rose Cute | 3:05 PM | 32Total Comments |
Besar betul ular tedung selar menjalar kat pokok kelapa....Kalau sekali patuk terus kita mati.Aku rasa ular tedung selar nie warna kelabu...Korang nampak tak kepalanya....Eeiii menakutkan....

 
Ada orang cakap Mat indon yang tangkap gambar nie...aku pun tak pasti betul tulen ke tak gambar ni, tapi mengikut maklumat yang diperolehi ianya di jumpai di daerah Benut Johor.

 Memang besarkan....Tapi ular tedung selar sebesar nie memang wujud....Sebab adik aku yang lelaki pernah jumpa ular tedung  selar sebesar tue......Adik aku kerja jaga menjaga pencawang kabel nak menuju ke tempat kerjanya memang hutan tapi nasib baik jalan dah tar cantik...,waktu tue dia baru nak turun  dari bukit pencawang kabel  tiba2  ada ular tedung selar melintas terkejut adik aku terus break motor capuk dia.....

Adik aku cakap memang besar ular tue...Aku tanya dia ular sawa ke? dia cakap bukan.... ular tedung selar warna kelabu...Katanya.

Aku tanya dia balik macam tak percaya ada ular tedung selar sebesar  peha dia.Dia cakap memang betul...waktu adik aku tekan break motor dia...ular tedung selar tue terkejut dan mengembang.

Sewaktu ular tedung selar mengembang  paras ular tue atas kepala adik aku, perasaan adik aku ketika tue dah berdebar-debar,dia takut ular tue serang dia.

Di dalam hati adik aku mengucap dan berkata-kata" Aku tak kacau kau..kau jangan kacau aku ,aku cuma nak balik..." Lebih kurang 5 saat barulah ular tedung selar berlalu masuk hutan.Cuba korang bayangkan........ Aku dengar story dia seram giler....


Nota Kaki: Waktu adik aku story arwah mak aku ada lagi.....Arwah mak aku cakap mungkin juga makhluk jelmaan syaitan...Nasib baik adik aku tidak di patuknya,  mungkin juga  Allah itu Maha Besar dan  umur adik aku masih panjang lagi.........yalah niat adik aku nak bekerja..jalan tue hari2 dia lalu...Korang tahukan pencawang kabel yang tinggi tue...kalau kat kampung kat atas bukit kat dalam hutan pencawang tue ada...Setiap pencawang ada satu bilik untuk jaga tinggal untuk beberapa hari.Kerja macam nie ada jugak potongan KWSP..


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

32 comments:

  1. uikk mcm edit pon ado tang bdn dia tu pelik sikit boleh bengkok camtu. Tp tak tahu la huhuhu.. Kalau ada ular yg besar2 ni bukan sembarangan. Kat kg shima pun ada tp dgr citer dah kena bunuh.. emmm..

    ReplyDelete
  2. besar btl ular tu..takut tgk ular

    ReplyDelete
  3. ular hitam yg saiz sebesar ibu jari pun da seram lagilah saiz macam ni.. jauhkanlah.. urm ad betul jg yg jelmaan jin tu, kna tnya dlu baru boleh bunuh. wallahualam.

    ReplyDelete
  4. NI KALu kene belit... xtau nk ckplah.. besau betoi..

    ReplyDelete
  5. ular betul ke tuh??humangai!!!besarnye...takut tengokkan ular tuh...

    ReplyDelete
  6. besar tu.mmg trauma sy pnh terserempak ular tedung selar kuning lebey kurg besar gini juga belakang rumah.smp skrg trauma.

    ReplyDelete
  7. Uuuuuuuuuuuu takut umi baca entri ni la sis ..ular ..uuuu umi takut gan ular ...seram ..

    ReplyDelete
  8. uishh besar tuu
    tapi x dinafikan kami di pekan pernah jumpe dik tapi bukan tedung selar lah , sawa .. besar macam anakonda tuu masa u cubaan nak makan anjing tapi lekat tali yg mengikat anjing tuu ... akhirnya anjing mati ular pun mati huhuh ..
    besar dia sebesar batang kelapa tuu di huhuhuh , nangis tgk ..

    ps : ros , nanti ros tgk kan siugnature tu ekk , nak dia duk sebelah kiri ,

    dan button komen kat entry akk tu leh tak rose buang singnature akk yg lama tu ganti yg baru .. pastu biar kecik sikit ... adehh banyak songgeh akk nie kan .. ;)) TQ dear .. ;)

    ReplyDelete
  9. ps : oh ya rose satu layie .. kalau boleh komen2 dlm entry akk tu boleh tak rose letak kan disebelah kiri .. x molah duk tengah2 tuu ekkeke .. cam serabut je akk tgk ..

    TQ dik .. ( wish kalau akk leh tukar sendiri , x yah susahkan rose hhuhu ) .. sorry dik ;))

    ReplyDelete
  10. itu ular tedung ke anakonda? besau sungguh...huuhuhhuhuuhuhu

    ReplyDelete
  11. besarnya..
    macam edit..
    tapi macam betul pun ada..kan??

    ReplyDelete
  12. besarnyer.....
    memang confirm tak dapat di selamatkan ni..

    ReplyDelete
  13. wahhhh kalau gambar ni gambar betul...roh aku yang lari dulu!!!hahaha XD

    ReplyDelete
  14. subhanallah...besarnya..

    nasib baik adik cik rose xde pa2...

    ReplyDelete
  15. macam ular kat zoo tu. mmg besar.

    ReplyDelete
  16. mohon reply email... :) kalau boleh segera.. hehehe..

    ReplyDelete
  17. ps ; dik .. signature baru akk tu jgn letak kat bawah " menulis dari hati tu " letak dia kat bawah post macam biasa cuma letak disebelah kiri bawah post .. akk lebih suke macam tuu x serabut sgt kat labels dan komen tuu ;)
    sbb yg asal dah cantik .. cuma x nak dia di tengah2 .. letakkan di sebelah kiri dlm entry aje ;)

    ReplyDelete
  18. Tadi saya jumpa ular...baru ular lidi tapi isteri dah meracau takut!!

    ReplyDelete
  19. isk ratu mmg sensitif ngan ular2 ni.boleh bwk sampai ke mimpi berminggu2...

    ReplyDelete
  20. pic nie pernah nmpk en suami share dekat wall fb tak lama dulu.sy mmg jenis fobia terhadap segala spesis ular..hehe

    ReplyDelete
  21. haish..seram nengoknya dear..kalau saya di tempat adik kamu,saya dah pengsan dah...sedar2 dah dalam perut ular..hahaha..boleh pulak gitu..kekeke.

    ingatkan ikan selar je ada,rupanya ular selar pun ada..hihi

    ReplyDelete
  22. yg kecik pun dah seram ni plk yg beso gini...eiii..

    ReplyDelete
  23. ehh aku duduk benut. .tempat ni kat mane > tak pena denga cite pon ?

    ReplyDelete
  24. Oh iya itu sodara saya yang foto, pas dia kerja d malasia, katanya dia foto dari kejauhan, foto ini kenape bisa ada di anda ??

    ReplyDelete
  25. Oh iya itu sodara saya yang foto, pas dia kerja d malasia, katanya dia foto dari kejauhan, foto ini kenape bisa ada di anda ??

    ReplyDelete
  26. foto ni mungkin boleh diragui tapi cerita akak tu betul ..takutnya kalau kalau jumpa

    ReplyDelete
  27. Haha...aku tau jwpnnya...foto ni foto btul...tapi ular ni kcik je sebenarnye....ular ni bukan kat pokok klapa tpi atad tunggul kayu dimana pokok kelapa brada jauh di belakang selari dngan tunggul kayu tersebut...jadi ular ni berada seolah2 atas pokok kelapa...ni nmanya permsinan foto...

    ReplyDelete
  28. Tak mustahil klu ada sedangkan ular sawa gergasi ada d negara ini.. Inikan ular tedung selar gergasi..

    ReplyDelete

●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
terima kasih kerana korang Ikhlas Memberi Komen...Lambat Atau Cepat...Cik Rose Akan terjah blog Korang...
Semoga kita sama - sama ikhlas berkawan di alam maya Bersama mahabbah cintaNYA
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
"⎝⓿⏝⓿⎠JAZAKUMULLAH"⎝⓿⏝⓿⎠