Siapa Suka Makan Sayur Taugeh

Author : Cik Rose Cute | 9:56 AM | 28Total Comments |
Aku terkejut jugak bila baca isu sayur taugeh nie dekat FB....Aku rasa ramai jugak yang suka taugeh....Kalau dalam nasi kerabu dengan char kuey teow  mesti ada taugehkan.....Emmm kalau di fikirkan macam2 sekarangkan....




Mesti ramai suka makan taugeh. nak pulak campur dlm char kuey teow.
hmmm rangup... tapi nak beli taugeh tu kene buat eksperimen dulu la.

beli sket, jgn makan dulu sebaliknya simpan dulu utk 3 hari. pastu cuba bau taugeh tu lepas 3 hari camane. dan kalau boleh jgn beli taugeh yg kaler putih berseri tu.

kepututsan yg mungkin boleh didapati...
lepas 3 hari bau taugeh tu hanching semacam.
bermakna taugeh tu disiram dgn urine aka air kencing.
dan air urine tu la jugak menyebabkan kaler putih berseri.
kalau nak tau taugeh keluaran bumiputera senang aje.
kaler dia mcm kekuningan sket dan cepat layu serta kurang rangup, sebabnya
langsung tak guna urine sebagai baja.

ni info dari pegawai opis aku yg pernah buat lawatan ke pusat2 penanaman
taugeh dibeberapa negeri tertentu yg diusahakan oleh cha ya nun alip.
siap terjumpa satu bilik khas simpan air kencing utk disiram pada pokok2
taugeh tu.

dan kenapa taugeh jadik mangsa?
sebabnya taugeh ni jenis pokok menyimpan air siraman bulat2 terus dlm
batangnya.
tak spt sayuran lain iaitu sayuran2 berdaun hijau yg mengalami fotosintesis
semasa proses
penyerapan baja atau dgn erti kata lainnya air siraman masuk ke tanah dulu
barulah akar menyerap dan proses fotosintesis berjalan utk penyerapan zat2
dari baja.

tak mcm taugeh dia serap terus ape yg kita siram sebab pertumbuhan
tumbesaran bukan secara fotosintesis.
tu sbbnya kalau simpan dlm masa 3 hari bau dia wangiiiiiii semacham...

so bagitau la kat sedara mara, kengkawan pasal nak mengenal taugeh2
hanching
dgn taugeh2 bumiputera.

Wahai, sahabat-sahabatku & saudara-saudaraku... baca dan hayatilah.. kongsi dan sebarkanlah... semoga kita mendapat keberkatan dariNYA bersama2.. insyallah..
My Note: Sebelum beli sayur kena tengok peniaga dulu cina atau india.Kalau pergi Pasar...pernah nampak sayur  taugeh yang kaler putih berseri memang cantik segar jer.....(Nasib baik aku tak makan taugeh Korang makan tak?)


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

28 comments:

  1. oooooooooooooooooooooooooo..........tttttttttttiiiiiiiiiidddddddddddddddaaaaaaaaakkkkkkkkkkkkkkkkk..........
    say no to tauge...hohohhohohho..

    ReplyDelete
  2. alarrrrrrrrrr makan lahh
    huhuhu akk baru je semalam buang togeh yg disimpan dlm peti sbb dah layu sgt2 .. padahal baru beli dlm 2-3 ari lepas .. cuma akk x lah cium bauunyeee
    uwekkkkkkkkkkkkkkkk
    lepas nie kena aware lahhh huhuhuh

    ReplyDelete
  3. ya ampun.. ishh..xtau nak kata apa..tp lya mmg jnis x makan camboh ni..tp slalu beli kalo nk msak mee k..atau sayur apa2.. ishhhhhhh.. msti ambik tindakan

    ReplyDelete
  4. alahai kak... macam2 kes... ni yg tak nak makan ni... selalunya bila order mee goreng mesti ada taugeh.. huhuhuhu

    ReplyDelete
  5. patutle rangup n sedap semacam aje..

    ReplyDelete
  6. eee.......dah la fav taugeh tuh....ada plak hal mcm ni..hukhukhuk..sedyhnya

    ReplyDelete
  7. alamak, sy suka mkn taugeh la.
    eeeiii... pengotor la.
    wekwek..

    ReplyDelete
  8. kita hantu toge..huhu..nak2 kalau buat kueteow dan bihun suka rangup2 gitu..tp jgn tertipu la kan dgn toge putih melepak ni..

    ReplyDelete
  9. susah la mcmni,,kdg2 org melayu yg jual tp yg buat tak tahu la pula sapa

    ReplyDelete
  10. aku tak suka taugeh...nasib baik ,,

    ReplyDelete
  11. alamak! kenapa pulok caranya begini.. huhu.. geli da lepas ni mau makan taugeh.. huhuhu..

    thanks kak atas infonyer.. huhu..

    ReplyDelete
  12. tak pernah makan taugeh sejak tau ni.. ada member pernah post kat fb dulu :((

    ReplyDelete
  13. alamak .. apalah manusia ne .. rasa bengang lak ..

    ReplyDelete
  14. alamak. geli la pulak. >.<

    ReplyDelete
  15. adoiii ada2 jela kan..jadi tak lalu nak makan lorr cenggini..kenapa laa cha ya nun alip ni pengotor sangat2!!

    ReplyDelete
  16. owoh...owoh..owoh...
    kita memang hantu cambah....

    ReplyDelete
  17. aduh selama nie pernah dengar tentang kuchai saja.sbb tu tak pernah beli kuchai..rupanya taugeh pun sama.dah la peberet.huhu..

    ReplyDelete
  18. pengotornya...kak ita tak lah gemar sangat tauge..tapi kalu dalam mee ke makan juga lah....tq rose syer

    ReplyDelete
  19. macam2 yg dilakukan oleh penjual ni ya.. citra makan sayur toge.. pasni kena hati hatilah

    ReplyDelete
  20. dulu2 masa awal thn 2000 ada gk dgr cite nih n masa tuh tkt sgt nk mkn togeh tp skrg telan je...sbb selalu kalu beli togeh kami mmg simpan dlm peti ais 2-3hari msh lg elok alhamdulillah... selalu beli kt psr mlm org melayu yg jual

    ReplyDelete
  21. Hehe....dekat china diorg pakai tahi manusia buat baja utk tanaman sayuran...

    ReplyDelete
  22. Hehe....dekat china diorg pakai tahi manusia buat baja utk tanaman sayuran...

    ReplyDelete
  23. BETUL KER NI..ADUHAIII,NAK BANNED LAH MAKAN TAUGEH LEPAS NI..HUHU

    ReplyDelete
  24. alamak cemane ni. dah la suka makan nasi kerabu. aisehhh

    ReplyDelete
  25. bila baca kisah taugeh kt FB tekak akak terus rasa loya..ttp bila diamati betu2 mmg sprti yg trtulis...bila 2-3 hr rupanya brtukar n brbau busuk...hu.hu.hu....

    ReplyDelete
  26. haaa yeke... alamakkkk xtau plak pasai ni..huhu

    ReplyDelete
  27. ciksu suka...bagus utk kesuburan :D

    ReplyDelete

●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
terima kasih kerana korang Ikhlas Memberi Komen...Lambat Atau Cepat...Cik Rose Akan terjah blog Korang...
Semoga kita sama - sama ikhlas berkawan di alam maya Bersama mahabbah cintaNYA
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
"⎝⓿⏝⓿⎠JAZAKUMULLAH"⎝⓿⏝⓿⎠