26 April 2012

Tip Hilangkan Mengantuk

Ada tak sesiapa yang pernah rasa mengantuk di pejabat atau time belajar tak pun mengadap komputer? Lagi-lagi kalau waktu malam sebelum tu  tengok bola atau kerja terlalu banyak menyebabkan kita lewat tidur... Nak ke korang tidur di tempat kerja atau time belajar?nanti  terkantoi ngan bos atau cikgu malu pulakkan.....Kat bawah nie ada tip hilangkan mengantuk hihihi...Semoga korang tak mengantuk di tempat kerja atau time belajar....


67120 wanita mengantuk thumb 300 225 Tips : Cara Hilangkan Rasa Mengantuk Di Tempat Kerja/Belajar



  1. Hampiri kawasan bercahaya 
    Sekiranya terlalu mengantuk korang boleh la mencari tempat yang terang contohnya pergilah ambil cahaya matahari dekat tepi tingkap.  Dapatlah menyegarkan mata kita yang mengantuk tu. 
  2. Basuh muka
    Selalunya ini lah perkara pertama yang terlintas bila korang mengantuk kan? Tapi orang pompuan mesti pikir 2-3 kali nak cuci muka. Biasa la kalau g ofis mesti make up kan, takkan la nak basuh make up camtu je tapi cara ini sangat berkesan.
  3. Wangian aromaterapiMinyak wangi atau wangian aromaterapi juga dapat menguragkan rasa mengantuk. Bau-bauan yang segar dipercayai dapat meransang deria bau sekaligus mengurangkan rasa mengantuk anda. Antara bauan yang sesuai adalah ‘mint’ dan lemon.
  4. Dengar muzik/radio
    Muzik juga boleh menghilangkan rasa mengantuk . Ada beberapa jenis bunyian ataupun muzik dikatakan meransangkan dan meningkatkan kewaspadaan serta ketajaman minda. Jangan lah pulak korang dengar muzik yang buatkan korang terlena pulak. So, tak salahlah kalau korang bekerja sambil dengar muzik/radio asalkan tak buat korang leka sampai tak buat kerja. Tapi ni tak sesuai buat korang yang masih belajar, takkan lah cikgu mengajar di depan korang nak dengar muzik pulak kan.
  5. Senaman ringan
    Cara ni paling berkesan rasanya, senaman ringan maksudnya korang gerakkan anggota badan cam kaki dan tangan. Cara paling mudah turun naik tangga, sure hilangkan rasa mengantuk.

Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

27 comments:

  1. bau aroma terapi.. tak pernah leak kat opis.. selalu pewangi biaser2 jer... hihihihi... tp bile mengadap komputer cpt jer mata ni mengantukk...

    ReplyDelete
  2. lagi satu tips - tido..

    huhu.. kompom tak ngantuk..

    ReplyDelete
  3. kak ada satu lagi tip yg paling berkesan nak hilangkan ngantuk.... TIDO... hehehe

    ReplyDelete
  4. kalau dah ngantok sangat ape pon tak jadi.haha

    ReplyDelete
  5. kekadang... ngantuk juga hi hi hi...

    ReplyDelete
  6. thanx utk tips ni... akan di amalkan selalu... kalau dengar radio / muzik tu memang dah biasa dah.. tapi tetap gak mata ni berat sangt... lepas ni nak buat semua tu la.. memang kalau di office ni cepat sangat rasa ngantuk.. almaklumla suhu aircond macam dah rasa kat dalam peti ais dah..

    ReplyDelete
  7. muzik dr pagi smp balik xpenah tutup..kalau xde muzik mmg la mengantuk..hehe..

    ReplyDelete
  8. emm.. boleh cuba nie.. tapi kan deno mesti mengantuk kalau study subjek membaca.. huhu

    ReplyDelete
  9. lg satu tips makan jajan macam kacang dan minum air juga boleh hilangkan mengantuk.tp klu betul2 mengantuk apa tips pun tak jalan.tido je tipsnya.hehe

    ReplyDelete
  10. oooo cik rose cute tips sgt berguna tp apakan daya mata ni tetap mengantok..haha..sye slalu guna tipz no 4...smbil tu sye ikut menyumbangkn sore skali..hihi

    ReplyDelete
  11. ita memang kaki mengantuk kalau tengah wat keje..
    biasa buat tip yang last sekali tu...

    kalau dengar lagu..lagi mengantuk..macam di ulit2 je...

    ReplyDelete
  12. selalu kalau ngantk kita cari benda nk kunyah2..

    ReplyDelete
  13. makan laa asam atau pun gula2 kalau nak bg hilang mengantuk!!

    ReplyDelete
  14. dengar lagu..pehh kena marah nanti..hehehe

    ReplyDelete
  15. salam singgah & follow kmbali..

    afwan ye cik rose cute!

    huhuh..bab mengantuk ni cma klu dah mengantuk sangat harus tido..bape mnt pn jadi la....tq for sharing! :)

    ReplyDelete
  16. buka radio tuu memang selalu , peneman setia tau ! .. ;)

    ReplyDelete
  17. basuh muke. mmg mujarab. hee. ;)

    ReplyDelete
  18. nice info...

    cik rose..confirm nk x lipstik kolagen tu?? nk tlg beli utk cik rose skali ni.. skarang offer rm20 x tmasuk postage..

    ReplyDelete
  19. hihi selalunya kalau mengantuk sangat saya suka tido

    ReplyDelete
  20. thanks akak atas info nya... semuanya pernah cuba.. memang berkesan.. hehehe..

    ReplyDelete
  21. kdang2 mmg ngantuk time kat klass..
    kalo lecturer nmpk student ngantuk, mmg die akn drh kite gi bsuh muke..huhu~..

    ReplyDelete
  22. tips ni mmg bagus utk sy.. time peknen ni.. keje nak tido je memanjang adehh...

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum.
    Saya ingin berkongsi satu tips yang berguna untuk menghilangkan ngantuk.

    1) minum kopi sebelum rasa mengantuk.Maksudnya, kalau kita dah tahu waktu tu memang dah nak mengantuk, sila minum kopi jika ingin hilangkan ngantuk.

    2) banyakkan aktiviti yang memerlukan kegiatan fizikal seperti menulis daripada membaca.

    3) Tutup hidung dan cuba bernafas dengan mulut yang bertutup sambil mata memandang sesuatu yang bercahaya.

    4) Urut tapak kaki dan picit dahi anda

    5) Banyakkan solat sunat dan membaca al-Quran.

    6) berdoa supaya dilindugi Allah swt daripada gangguan nafsu dan godaan syaitan.


    Sekadar berkongsi,
    Panggil je saya "X"

    ReplyDelete

●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
terima kasih kerana korang Ikhlas Memberi Komen...Lambat Atau Cepat...Cik Rose Akan terjah blog Korang...
Semoga kita sama - sama ikhlas berkawan di alam maya Bersama mahabbah cintaNYA
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
"⎝⓿⏝⓿⎠JAZAKUMULLAH"⎝⓿⏝⓿⎠