Ribut Teruk Akan Melanda Bumi

Author : Cik Rose Cute | 7:34 AM | 12Total Comments |
Assalamualaikum... Sapa tengok Buletin Utama malam tadi, ada laporan tentang kejadian ribut magnet yang akan melanda bumi pada bila-bila masa yang terdekat ni. Ia dikatakan yang terburuk dalam tempoh 6 tahun akibat daripada aktiviti matahari. Maklumat lanjut, saya kongsikan artikel dari penulis blog Its All About Journey.


Ribut Magnet atau lebih dikenali sebagai Geomagnetic Storm bakal melanda bumi pada bila-bila masa (sejak entry ini dipublish) Ribut magnet yang akan melanda bumi ni dijangka paling teruk sejak 6 tahun ini. End Of World? Tak tak, ribut magnet walaupun bunyi menakutkan, tapi kesannya takdelah sebegitu besar jika berlaku dalam skala kecil.

Tapi dijangka, yang akan melanda bumi ni berskala 2 hingga 3 ( 1 hingga 5, 5 paling teruk)


Macam mana terjadi?


Pada ahad lepas, (22 Januari 2012) letupan kuat telah berlaku di matahari dan ia membebaskan zarah solar yang berkuasa sungguh besar dan laju – lebih kurang 5juta km per jam (2000 km per saat) yang mana ia adalah 5 kali lebih laju dari yang biasa dan zarah solar ini akan melanda bumi pada hari selasa hingga rabu ini. Ya, hari ini!

Apabila ia melanda bumi, ia akan mengganggu medan magnet bumi. Jika ia cukup besar, ia memang akan memberi banyak masalah kepada kita


Apakah kesannya?


Sistem radio berfrekuensi tinggi memang akan terjejas dengan ribut magnet ni. Kapal terbang terutamanya akan mengalami masalah dalam sistem navigasi. Bagi negara yang mempunyai sistem grid elektrik yang panjang-panjang (sejauh lebih 1km, china terutamanya) sistem ini akan terjejas dan kemungkinan akan menyebabkan kerosakan jika ribut magnet ini terlalu kuat

Sebagai contoh, pada tahun 1921 beratus-ratus transformer dan sistem grid musnah dan menyebabkan lebih 130 juta manusia terpaksa tinggal dalam gelap. Jumlah kerugian mencecah billion us dolar. Memang teruk jika tiada langkah pencegahan


Meminimumkan kesan

Untuk mengelakkan kerugian, ada banyak benda boleh dibuat. Contohnya menutup terus sistem grid ini untuk mengelah induce current berlaku. Mungkin tempat yang dilanda ribut magnet ini akan bergelap untuk seketika. Ia perlu dari bergelap sehingga berbulan-bulan kan?


Kat Malaysia?

Sebab kita menggunakan sistem grid yang pendek, mungkin kesannya tidak dapat dirasa. Tapi jika ribut magnet ini terlampau kuat, tiba-tiba takde api bagai, jangan panik sebab ia hanyalah sementara. Jangan duk komplen kat TNB pulak ye depa tak buat kerja

Berdoalah supaya kita terus selamat. Nak tengok live update, klik sini.


P/S: Semoga Malaysia Selamat....Takut pulak aku membacanya.....Kita Sudah Menghampiri.....aku tak sanggup nak tulis...


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

12 comments:

  1. Insyaallah...semoga kita semua sentiasa dilindungi Allah.amin!

    ReplyDelete
  2. mcm2 skrg ni.. makin takut plak rasa.. teringat ms ari isnin br ni, bdekatan dgn umh my parent (kg sblh kg my parent) berlaku angin yg sgt kuat smpai pokok terbalik... bumbung rumah sampai buah rumah tercabut.. pagar zink.. semua tercabut... masyaAllah... tak tahu nk ckp camne..

    ReplyDelete
  3. mmg start 2012,dah banyak ramalan buruk,ramai orang salah anggap kiamat,tapi sebenarnyya bencana besar

    ReplyDelete
  4. ish2....takut saye mendengarnye....
    doa2 je lah supaya kita terselamat dari bencana trsbt...

    ReplyDelete
  5. BUI PUN RASA PANIK JUGA DGR..LAGI2 AMALAN TAK CUKUP NAK BAWAK KE ALAM SANA..DGN ANAK2 YG TAK PUAS HIDUP LAGI..YA ALLAH......

    ReplyDelete
  6. @Bui Junaidi

    Betul tue Bui....Anak2 tak puas lagikan...

    ReplyDelete
  7. eee....gerun plak zie baca yunk. harap² bebetul terjadi

    ReplyDelete
  8. yer...semakin menghampiri..tapi masih lagi ramai yang alpa dengan perkara ni... Semoga kita sama-sama dapat saling mengingatkan sesama insan...

    ReplyDelete

●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
terima kasih kerana korang Ikhlas Memberi Komen...Lambat Atau Cepat...Cik Rose Akan terjah blog Korang...
Semoga kita sama - sama ikhlas berkawan di alam maya Bersama mahabbah cintaNYA
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
"⎝⓿⏝⓿⎠JAZAKUMULLAH"⎝⓿⏝⓿⎠