Bahan
- 10-12 ekor udang sederhana, dibuang kulit dan dibersihkan
- 1/2 cawan udang, dimasak
- 1 cawan kubis cina yang dihiris
- 1 cawan lobak putih yang dipotong
- 1 cawan kubis yang dipotong
- 1/2 cawan kacang panjang yang dipotong
- 1 cawan kubis bunga yang dipotong
- 1/2 cawan pes kari pedas dan masam (rujuk cara membuatnya di bawah)
- 4 cawan stok sayuran
- 1/3 cawan sos ikan
- 3/4 air asam pekat
- 2 sudu besar gula melaka (jika suka)
Cara Memasak
- Tumbuk pes kari dengan udang masak sehingga sebati. Ketepikan
- Panaskan stok sup sehingga mendidih. Masukkan pes kari masam dan udang. Apabila mendidih, masukkan udang, diikuti dengan lobak putih dan kubis bunga. Apabila masak, masukkan kacang panjan, kubis dan kubis cina. Biarkan mendidih.
- Perasakan dengan sos ikan, gula melaka (jika suka), dan air asam pekat. Biarkan mendidih. Angkat daripada api dan sedia untuk di hidang.
Pes Kari Pedas Dan Masan
Bahan
- 6 tangkai cili kering
- 3 camca besar bawang merah yang dihiris
- 1 camca teh bawang putih yang dihiris
- 1 camca teh belacan
- 50g ikan atau udang direbus
- 1 camca teh garam
Cara Memasak
- Buang biji cili kering. Potong dan rendam dalam air sehingga lembut. Tuskan sehingga kering.
- Tumbuk cili kering dengan garam sehingga menjadi pes. Tambahkan bawang merah dan bawang putih dan tumbuk sehingga menjadi pes yang sebati.
- Masukkan balacan, ikan atau udang rebus dan tumbuk sehingga lumat.
Nota Pink:Kredit Nasuha aku nak cuba buat nanti...nampak sedap....
sekali tengok dah macam tom yum, mesti yummy :)
ReplyDeleteResepi yang baik!!!
ReplyDeleteSalam kak!!!!
Datang juga kakak kat blog saya...
Bloglist saya hilang lepas tukar dot.my....
Tu yang lama tak singgah sini...
Malam karang saya masukkan semula..
Wah..sedapnya. Boleh lah cuba nanti.
ReplyDeleteBoleh cuba ni ^_^ Nampak sedapppppp! ^_^
ReplyDeletehe he he...masa mula2 tengok tadi ingatkan tomyam...tapi bila dah baca resipi...wah nice...boleh cuba ni... thanks for sharing dear...
ReplyDeleteermm..nyum2..
ReplyDeletenmpk mnyelerakan..
ReplyDeletesalam k.CR..
ReplyDeletewuhuuuu... sedapnye.. nk try jgk nnti :)
sedapnya kak
ReplyDeletegeram nyer nengok udang yg beso2 uh
ReplyDeletegeram nyer nengok udang yg beso2 uh
ReplyDeletenampak mcm tomyam lak..
ReplyDeleteakak nampak sedap jer
ReplyDeleteSweet & sour...memang sedap tu....
ReplyDeletewah kena cuba nie..x leyh miss nie..huhu...suka suka...
ReplyDeletetq resipi ni...
ReplyDeleteala-ala tomyamkan.. :)
ReplyDeletenanti rajin boleh try... :)
laa...ingatkan tomyam, hhe..
ReplyDeletekalau pedas & masam tu konfem sedap. naik selera.
ReplyDeleteala kalo pedas ssh skit kak ..shida xmkn pedas ^_^
ReplyDeleteNyummyy nyummmyyyy.....skali tenggok dh mcm tomyam.
ReplyDeleteAdik ipar CiM klau masak semuanya nak letak lada. Goreng sayur oown letak lada, haritu buat sup pedas, biasanya CiM akn buat sambal kicap utk pedas, ni dia trus masak rasa pedas.....aduh, tk tahan lidah....
t'liur sy tgk pic tue, hehe..
ReplyDeletewah sedap..MV suka juga pedas..tp x masak pedas.cuma akan buat sambal lada
ReplyDeletedone white
ReplyDeletecakap masam terus kecur ayak liuq.nurul bab masam2 mmg suka
ReplyDeletemacam tom yam pun ada tu..sedapnyaaa
ReplyDeletenampak sedap la
ReplyDeleteNampak best la CR..siyes cam tom yam...
ReplyDelete