Doa Untuk Menghadapi Tekanan (Stress)

Author : Cik Rose Cute | 8:35 AM | 23Total Comments |

As-Salam....Korang pernah tak menghadapi tekanan di tempat kerja,dengan suami,dengan kawan dan bermacam2 tekanan? Pasti adakan....fikiran berserabut banyak fikir yang bukan2....mungkin itu ujian Allah untuk kita...kita di uji dengan ujian yang bertubi-tubi sehingga kita tidak berdaya menanggungnya....Maka zikir di bawah amat tepat buat diri kita di saat kita menghadapi tekanan..

 



Menyerahkan semua perkara kepada Allah, bertawakal kepada-Nya, percaya sepenuhnya terhadap janji-janji-Nya, redha dengan apa yang dilakukan-Nya, berbaik sangka kepada-Nya, dan menunggu dengan sabar pertolongan dari-Nya merupakan buah keimanan yang paling agung dan sifat paling mulia dari seorang mukmin. 

Dan ketika seorang hamba tenang bahawa apa yang akan terjadi itu baik baginya, dan ia menggantungkan setiap permasalahannya hanya kepada Rabb-nya, maka dia akan mendapat pengawasan, perlindungan, pencukupan serta pertolongan dari Allah. 

Ketika Nabi Ibrahim a.s. dilempar ke dalam kobaran api, ia mengucapkan, "Hasbunallah wa ni'mal wakil," maka Allah pun menjadikan api yang panas itu dingin seketika. Dan Ibrahim pun tidak terbakar.
Demikian halnya yang dilakukan Rasulullah dan para sahabatnya. Tatkala mendapat ancaman dari pasukan kafir dan penyembah berhala, mereka juga mengucapkan,


"Hasbunallah wa ni'mal wakil."
"Cukuplah Allah menjadi Penolong kami dan Allah adalah sebaik-baik Pelindung.
Maka mereka kembali dengan nikmat dan karunia (yang besar dari) Allah, mereka tidak mendapat bencana apa-apa, mereka mengikuti keridhaan Allah. Dan, Allah mempunyai karunia yang besar." QS. Ali 'Imran: 173-174.

Manusia tidak akan pernah mampu melawan setiap bencana, menaklukkan setiap derita, dan mencegah setiap malapetaka dengan kekuatannya sendiri. Sebab, manusia adalah makhluk yang sangat lemah. Mereka akan mampu menghadapi semua itu dengan baik hanya bila bertawakal kepada Rabb-nya, percaya sepenuhnya kepada Pelindungnya, dan menyerahkan semua perkara kepada-Nya. Kerana, jika tidak demikian, jalan keluar mana lagi yang akan ditempuh manusia yang lemah tak berdaya ini saat menghadapi ujian dan cubaan?

"Dan, hanya kepada Allahlah hendaknya kamu bertawakal jika kamu benarbenar beriman"
QS. Al-Ma'idah: 23

Wahai orang yang ingin menyedarkan dirinya, bertawakallah kepada Yang Maha Kuat dan Maha Kaya yang kekuatan amat besar ada pada-Nya. Bila anda mahu keluar dari kesusahan dan selamat dari bencana  jadikanlah "hasbunallah wa ni'mal wakil" syiar dan semboyan yang selalu menyelimuti langkah hidup kita. 

Jika harta kita sedikit, hutang kita banyak, sumber penghidupan kita kering, dan mata pencarian kita terhenti, mengadulah kepada Rabb-mu seraya mengucapkan,"Hasbunallah wa ni'mal wakil."


Jika kita takut kepada seorang muslim, cemas terhadap perlakuan orang zalim, atau kuatir dengan suatu bencana, maka ucapkanlah dengan tulus kalimat ini:

"Hasbunallah wa ni'mal wakil."

Nota Pink: Ayat di atas aku copy paste dari blog Aina Closet 
Seronok singgah dan baca blog beliau banyak info yg menarik dan juga isu2 agama yang beliau kongsi...untuk tatapan blogger.


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

23 comments:

  1. terimakasih atas perkongsian ni.

    ReplyDelete
  2. ni baik untuk saya jugak ni...yang stress kengkadang jugak

    ReplyDelete
  3. Doa yg patut dijadikan amalan. Thanks cik rose.

    ReplyDelete
  4. thanks for the info :) aina boleh try .

    ReplyDelete
  5. trima kasih brkgsi sis...kdg2 rasa gak stress..

    ReplyDelete
  6. Memang elok diamalkan waktu stress

    ReplyDelete
  7. boleh diamalkan ni.. deqla pun stress kat tmpt keje... hukhuk

    ReplyDelete
  8. klau stress, cpt2 ambil wuduk, reda kan hati yg sdg serabut. minta pertolongan hanya dr Allah...

    thanks sharing..

    ReplyDelete
  9. Pernah dgr zikir tu tp x tau utk apa. Hidup harus lah pernah kena stress kdg sampai x nak pk. Mcm
    Mcm stress. Kat rumah stress kat tmpt keje lagi stress. Apa apa pun kena
    Hadapi dan kena handle dgn baik.

    ReplyDelete
  10. sesuai sgt zikir ni utk nory yg selalu stress kat tmpat keje...heeee

    ReplyDelete
  11. selalu jugak stress kat tempat kerja.. mekasih atas perkongsian zikir itu..

    salam kenal n folo sini jugak..:)

    ReplyDelete
  12. salam kak cr..
    alhamdulillah...tenkiu for sharing..

    ReplyDelete
  13. Nur tgh strees ni..tenet slow..huhuh..
    thnaks for sharing kak.. :)

    ReplyDelete
  14. semoga bermanfaat utk org yg selalu stress..

    ReplyDelete
  15. tq share doa ni ye , bermanafaat sgt2

    ReplyDelete
  16. assalamualaikum ... ringkas jer doanya ... thanks for sharing

    ReplyDelete
  17. ameen..bermanfaat sungguh n...saya selalu juga stress bagai

    ReplyDelete

●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
terima kasih kerana korang Ikhlas Memberi Komen...Lambat Atau Cepat...Cik Rose Akan terjah blog Korang...
Semoga kita sama - sama ikhlas berkawan di alam maya Bersama mahabbah cintaNYA
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
"⎝⓿⏝⓿⎠JAZAKUMULLAH"⎝⓿⏝⓿⎠