Resepi Puding

Author : Cik Rose Cute | 9:29 PM | 3Total Comments |
Puding Roti Chocalate

Bahan-bahan yang Di perlukan:
  • 5 keping roti
  • 2 biji telur ( Gred A)
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 200ml susu cair
  • 10 gram serbuk agar-agar
  • 1/2 cawan gula- boleh kurangkan jika anda mau
  • 2 sudu besar butter/ marjerin ( Cairkan)
  • 4 cawan air
  • 2 sudu besar serbuk koko (boleh juga guna choc emulco )
Cara-caranya:
  1. Didihkan 3 cawan air, serbuk agar2 dan gula ke dalam periuk.
  2. Blend roti, telur ,susu pekat , susu cair dan baki air tadi.Kemudian masukkan ke dalam periuk agar2 yang sudah didih tadi.
  3. Masukkan butter/ marjerin dan kacau rata sampai mendidih.Matikan api.
  4. Bahagikan kepada 2. Satu adunan biarkan warna asal dan satu adunan masukkan serbuk koko @ choc emulco. Kacau cepat2!
  5. Tuang ke dalam loyang secara berselang-seli.Sesenduk adunan asal kemudian sesenduk lagi adunan coklat.Ulang hingga habis! Ketika melapis @ me' marble' kan hendaklah 'cepat' sebab puding @ agar2 ini mudah sejuk @ membeku.
  6. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurangnya se jam.
  7. Enak di makan ketika sejuk.

PUDING ROTI ( STAIL KHAZAINI )

Bahan-bahannya:
  • 1 bungkus agar2 tali ( 20 gram )
  • 2 cawan t 2 sudu besar gula.
  • 1.75 liter air
  • 1 tin susu cair
  • 3/4 tin susu pekat
  • Esen vanilla
  • 2 biji kuning telur
  • 5-6 keping roti.
Cara-caranya:
  1. Bahan2 untuk di blender ialah 1 tin susu cair, 3/4 tin susu pekat, esen vanilla, 2 biji kuning telur, 5-6 keping roti ( Tak kisah roti apa-apa )
  2. Masukkan air ke dalam periuk bersama agar2.Masak sampai agar2 hancur.Kemudian masukkan gula (kacau hingga sebati )
  3. Bila gula sudah sebati, masukkan kesemua bahan yang di blender tadi.Kacau- tunggu sehingga mendidih.
  4. Angkat bahagikan kepada 2 bahagian. Satu warna asal dan satu lagi warna kesukaan  selera anda.
  5. Masukkan agar2 yg berwarna dahulu, bila agak2 dah hampir keras baru masukkan pula lebihan agar2 tadi.
  6. Tunggu sejuk dahulu, barulah di masukkan ke dalam peti.


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

3 comments:

  1. BILA RAJIN NK LAH TRY BUAT..HIKSS

    ReplyDelete
  2. wahh byk resipi bleh amik kan sini.. bleh try nnt.. bl rajin tue dtg ar.. hehe

    ReplyDelete
  3. resepi ni.. saya curik..nursalwa..hehehe..

    Hai! Redbloodsnow...kenalaah..rajinkan diri nantikan nak jadi suri...Belajar masak tau!!!

    ReplyDelete

●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
terima kasih kerana korang Ikhlas Memberi Komen...Lambat Atau Cepat...Cik Rose Akan terjah blog Korang...
Semoga kita sama - sama ikhlas berkawan di alam maya Bersama mahabbah cintaNYA
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
"⎝⓿⏝⓿⎠JAZAKUMULLAH"⎝⓿⏝⓿⎠